Главная Новости Дайджест Валерій Хорошковський: Ні президент, ні уряд не можуть змінити вирок Тимошенко
commentss НОВОСТИ Все новости

Валерій Хорошковський: Ні президент, ні уряд не можуть змінити вирок Тимошенко

«Ми готові запросити будь-які авторитетні соціологічні служби з Європи чи США для проведення екзит-полів у день виборів, щоб потім не було жодних сумнівів щодо підрахунку голосів і остаточних результатів парламентських виборів», – пообіцяв віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський.

11 сентября 2012, 12:05
Поделитесь публикацией:
Валерій Хорошковський: Ні президент, ні уряд не можуть змінити вирок Тимошенко

Чи не віддалять Україну від Європи парламентські вибори, що відбудуться 28 жовтня? Вже нині чутно голоси, мовляв, через ув’язнення лідерки опозиції Юлії Тимошенко їх не можна визнавати демократичними.

Валерій Хорошковський: В ЄС нині є дві точки зору з цього приводу. Одні говорять про те, що вибори апріорі варто визнавати нелегітимними, бо Тимошенко перебуває у в’язниці. Другі – що потрібно дати українській владі шанс підтвердити, що вона дотримується європейських стандартів проведення виборчої кампанії і самих виборів. Мені видається, що другий підхід нині став домінуючим. Ми хочемо показати, що не потребуємо силового розв’язання проблеми чи напруження лиш би втримати владу у руках.

Що зробила українська влада для прозорості виборів?

Ми запросили спостерігачів з усього світу для моніторингу кампанії. Ми погодилися на моніторинг ЗМІ і зауваження, що тут потрібно покращити. Ми готові запросити будь-які авторитетні соціологічні служби з Європи чи США для проведення екзит-полів в день виборів, аби пізніше не виникало жодних сумнівів щодо підрахунку голосів і остаточних результатів виборів. Поза тим, соціологічні дослідження показують, що владна команда і так має кращі рейтинги, тому нам не потрібно нічого робити для покращення своїх результатів.

Як ви переконаєте Європу, що вибори були демократичними, незважаючи на ув’язнення Тимошенко?

Опозиційні партії беруть участь у виборах, і це означає, що вони приймають таку ситуацію. Опозиція разом з нами проголосувала за закон про вибори.

А вирок стосовно лідерів опозиції дали суди. Ані президент, ані парламент, ані уряд не можуть змінити цих вироків. Нещодавно верховний суд розглянув касацію у справі Юлії Тимошенко і залишив її вирок без змін.

Інша справа – закиди щодо вибіркового застосування правосуддя, котрі ми не відкидаємо, бо й справді ще не всі звинувачені у зловживаннях понесли покарання.

A як би ви охарактеризували існуючий стан взаємин поміж Україною та ЄС? Доводилося чути, що зараз вони фактично заморожені через Юлію Тимошенко.

Ми швидше перебуваємо у позиції stand-by, тобто в стані очікування, але без особливої динаміки. Ми вживаємо заходів для скасування візового режиму. Ми узгодили текст Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зараз цей текст перекладають. Хоча це не та швидкість, з якою ми хотіли б рухатись.

А майбутнє? З обох сторін чути заяви, що повна інтеграція є нереальною.

Інтеграція реальна, але це завдання не лише для України. Європа також на цьому заробить, насамперед в економічному плані. З Європи можна почути: а скільки нам буде коштувати приготування України до членства в ЄС? А я скажу, що якби це залежало від мене, то я б погодився на інтеграцію з Євросоюзом абсолютно безкоштовно, без жодних витрат з його боку. Цивілізаційний вибір цікавить нас більше, ніж гроші. Але, будь ласка, не забувайте, що ми були частиною СРСР і радянської системи протягом 70 років, і повернення до європейських цінностей вимагає від нас колосальних зусиль.

У європейських газетах пишуть, що Україна швидко стає схожою на Білорусь.

Кожному, хто так говорить, я пропоную приїхати до України і до Білорусі, і побачити, як воно насправді. Ви переконаєтеся, яка у нас свобода преси, скільки у ЗМІ та вулицях критикують уряд та владу загалом. Погляньте на виборчу кампанію – це ще один доказ моїх слів. У виборах бере участь опозиція, яка має право вільно представляти свої програми та ідеї, а все решта вирішать виборці.

У нас є проблеми, але кожна, особливо молода, демократія має і слабкі сторони.

Якими є оптимістичний і песимістичний сценарії для України?

Оптимістичний полягає в тому, що діюча влада втримається біля керма, а Європа визнає наші зусилля, спрямовані на організацію демократичних виборів. Зрештою, ми підпишемо угоду про Асоціацію і будемо йти вперед в інших галузях.

Песімистичний: на підставі провокацій і фаворизування опозиції будуть прийняті рішення, які заморозять наші стосунки з ЄС на політичному, а то й на економічному рівні. В час кризи — це дуже небезпечно. Замість того, щоб ображатися одне на одного, ми повинні у ці важкі часи звіряти годинники в усіх галузях співробітництва.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!