Главная Новости Досуг Інтерв`ю головного тренера України з футболу Мирона Маркевича перед матчем зі збірною Нідерландів
commentss НОВОСТИ Все новости

Інтерв`ю головного тренера України з футболу Мирона Маркевича перед матчем зі збірною Нідерландів

9 августа 2010, 13:02
Поделитесь публикацией:
Інтерв`ю головного тренера України з футболу Мирона Маркевича перед матчем зі збірною Нідерландів

Напередодні контрольного матчу зі збірною Нідерландів головний тренер збірної України Мирон Маркевич дав інтерв‘ю для офіційної програмки матчу

 

- Розпочинаючи розмову про черговий контрольний поєдинок збірної, повернімося до першого збору, упродовж якого національна команда провела три матчі. Чи виконав тренерський штаб завдання, які ставив перед собою?

- Загалом так: ми виконали те, що запланували. Перш за все нам було необхідно ближче познайомитися з кандидатами в збірну, подивитися на них "у дії". Вважаю, збір вдався. Тим більше, й результат нібито непоганий.

Перші ігри відкрили у збірній нові імена, в першу чергу півзахисника Євгена Коноплянку.

 

- Чи стала для Вас несподіванкою впевнена гра молодого футболіста у головній команді?

- Ні, ми уважно за ним спостерігали ще до запрошення в збірну, і я був впевнений, що він виявить себе з найкращого боку. Коноплянка — один із тих футболістів, на яких ми не те, щоби робимо ставку, але розуміємо, що такі гравці нам необхідні, аби досягти головної мети – побудувати якісно іншу командну гру. Дуже хотілося б, щоби в Україні було більше таких виконавців як Коноплянка.

 

- Коноплянка – не єдиний молодий талант в українському футболі. Ті ж Ярмоленко, Гармаш, Зозуля моментами демонструють зрілий футбол, в тому числі й у матчі кваліфікації Ліги чемпіонів проти "Гента", який ви відвідали. Як Ви оцінюєте здатність цих хлопців, двоє з яких вже дебютували у збірній, закріпитися в обоймі головної команди до Євро-2012?

- Не буду приховувати, ми на них розраховуємо. Я бачу у згаданих Вами гравців велике бажання пробитися до збірної. Однак, поки що ми не можемо їх задіяти в матчах національної команди, оскільки "молодіжка" має всі шанси посісти у відборі до Євро-2011 перше місце. Тому з тих шести контрольних матчів, які зіграємо цього року, зможемо їх побачити лише у грі проти збірної Швейцарії 17 листопада, а до того часу хлопці будуть у таборі молодіжної збірної.

 

- Після попередніх ігор ви окреслили коло проблем, чи не головною з яких були помилки центральних захисників. Сьогодні до розташування збірної не викликаний Русол, натомість отримав запрошення його партнер з "Дніпра" Чеберячко. Можна вважати, що процес пошуку нових "центрбеків" розпочався?

- Саме так. Ми шукаємо нових виконавців, оскільки нас хвилюють не локальні проблеми в захисті, а загалом командна гра в обороні, адже ми побачили в контрольних поєдинках, що проблема існує. Без вирішення цього питання серйозного результату досягти неможливо. Тому йде пошук не лише центральних захисників, а й тих футболістів, які будуть відпрацьовувати в захисних діях, незалежно від того, де вони грають – у нападі чи півзахисті.

 

- Повернення Чигринського до "Шахтаря" і отримання ним більшої ігрової практики в клубі, стало для Вас доброю новиною, чи не так?

- Звичайно, ще би Тимощук знайшов собі пристанище (усміхається), я був би взагалі задоволений.

 

- Раніше Ви казали, що хотіли б спробувати у збірній Папа Гуйє, якби він прийняв українське громадянство. Чи не змінилася Ваша думка після помилок, який припустився африканець у матчі за клуб проти "Динамо"?

- Моя думка абсолютно не змінилася: просто Папа був неготовий до цього матчу. Швидше це була моя помилка: поставив його на відповідальну гру, бажаючи щоби захисник швидше набрав форму, адже на носі – старт в Лізі Європи. Але наголошу, моя думка про Папу Гуйє як надійного "центрбека" не змінилася: я впевнений, що він набере свою форму. А щодо його гри у збірній України – побачимо, не хочу зазирати наперед.

 

- До збірної також викликаний лівий захисник Романчук, водночас Ощипко, котрий зіграв два матчі за "синьо-жовтих" запрошення не отримав. Чи означає це, що нинішній рівень гри Ощипка у клубі Вас не задовольняє?

- По-перше, слід враховувати те, що він був травмований і лише недавно відновив ігри за клуб. По-друге, є ще Федорів, який також заліковує ушкодження і за яким ми уважно стежимо. В даний момент Романчук показує досить серйозний рівень гри, тому він й отримав запрошення.

Через травми не змогли приїхати на збір Горяїнов, Гусєв, Ротань.

 

- Чи залишаються ці гравці кандидатами до головної команди?

- Без сумніву, і Гусєв і Ротань – кандидати в збірну. Особливо мене хвилює фізична форма Гусєва: він уже закріпився в обоймі збірної, однак, на жаль, знову травмувався. Сподіваюся, що із його характером він швидко повернеться до лав і незабаром нам допоможе. Те ж саме можу сказати і про Ротаня.

 

- Серйозну травму отримав Шовковський, який, за попередніми оцінками лікарів пропустить близько чотирьох місяців. Чи означає це для Вас, що досвідченого голкіпера, якому взимку виповниться 36, будете випробовувати вже в спарингах наступного року?

- Звісно, йому перш за все слід залікувати травму, аби бути готовим до ігор. Але ми розраховуємо на Шовковського, і ні в якому разі не списуємо його з рахунків.

 

- На Голландію викликано два голкіпери – П‘ятов і Дикань. Хто із них розглядається тренерським штабом першим номером, а хто — запасним?

- Ці запитання краще переадресувати тренеру воротарів Андрію Кудимову: він буде визначати хто на даний момент кращий. Зважаючи на те, що і Дикань, і П‘ятов постійно грають у своїх клубах, особливих проблем на цій позиції не бачу.

 

- Чи означає це, що нових кандидатів на пост номер 1 ми не побачимо?

- Чому, все може бути. У нас ще цілих 2 роки, а це — немалий термін

Євген Селезньов потужно провів старт чемпіонату, чому, за власним зізнанням форварда, посприяло те, що він скинув сім зайвих кілограмів ваги.

 

- Тренерський штаб не міг не відреагувати на таку забивну здатність гравця, чи не так?

- Все в його руках, ми даємо йому ще один шанс. Скажу відверто, в нас були претензії до його поведінки. Сподіваюся, він переглянув свої підходи до роботи і зрозумів, що тут ніхто з ним панькатися не буде.

 

- Наскільки ламає плани тренерського штабу "не приїзд" основного складу збірної Голландії на матч у Донецьку?

- Мене взагалі не хвилює, в якому складі хтось приїжджає. Для нас головне – наша гра і наш склад, а хто гратиме проти нас – питання другорядне . В Голландії багато хороших футболістів: який би склад не приїхав, це — серйозний супротивник. Головне, щоби наші гравці ніяк не відреагували на резервістів, а виходили і грали на найбільшу потужність. Ось це для мене — найважливіше.

 

- Ви уважно стежили за матчами Кубка світу, не приховуючи своєї симпатії до Іспанії. Відповідно Вас можна привітати з перемогою піренейців. Вважаєте їхню перемогу закономірною?

- Так, на мою думку – закономірно. Хоча без фарту у футболі не буває. Якщо б у фіналі забив Роббен, не знати як би все повернулося. Але сама якість гри в Іспанії, звичайно, була найвищого ґатунку — у порівнянні з усіма учасниками мундіалю.

 

- В світлі зустрічі з Голландією, незважаючи на те, проти якого складу гратимемо, яку оцінку грі цієї збірної і роботи тренерського штабу ви б дали?

- Відверто кажучи, я давно слідкував за роботою ван Марвейка, ще коли він працював в Німеччині ( у дортмундській "Борусії "), Голландії (у "Феєнорді"), тепер ось — в збірній. Відчувається тверда рука тренера: наставник знає, чого він хоче, а футболісти точно знають, що вони роблять на полі. Це й характеризує тренерський штаб. По-людськи голландців, звичайно, шкода: третій раз грати у фіналі чемпіонату світу і третій раз програти – більш,ніж прикро. Я пам’ятаю 74-ий і 78-ий роки: ту легендарну команду. Зараз у "помаранчевих" був шанс, але вони, на жаль, ним не скористалися. Однак, поза сумнівами, у голландців серйозна команда. Зрозуміло, що вони будуть учасниками Євро-2012 і, напевно, хтось із команди, яка гратиме у фінальному турнірі, зіграє проти нас 11 серпня у Донецьку.

 

- Чи засмутив Вас той факт, що Аргентина швидше за все не буде нашим суперником цього року?

- Ні, аж ніяк. Не буде Аргентини, буде Німеччина, яка, як мені повідомили у федерації, вже дала згоду на зустріч. В усякому разі, ФФУ робить все, аби ми грали з серйозними командами. Чилі дали попереднє підтвердження на 7 вересня, Уругвай – на 12 жовтня, обидві команди – гідні опоненти. Непроста гра нас чекає і 4 вересня у Польщі, і 17 листопада у Швейцарії. Не забувайте, що саме швейцарці стала єдиною командою на Кубку світу, яка зуміла обіграти чемпіонів світу. Так що є з ким грати.

 

- В яких містах плануєте провести домашні контрольні матчі цього року?

- Якщо з Чилі усе вийде, то 7 вересня хотілося б зіграти у Дніпропетровську, однак там є проблеми із газоном, тому, певно, зіграємо в іншому місті. Матч з Канадою хоче прийняти Львів, але місту необхідно виконати певні роботи на стадіоні "Україна", щоби задовольнити вимоги міжнародних ігор. І треба, щоби був повний стадіон, а то вийшло так, що ми грали далеко не з останньою командою Європи – Румунією, а пів-стадіону — порожнього. Нас це не влаштовує: хотілося б, щоби більш серйозно львів‘яни ставилися до матчів збірної. Якщо ні, то будемо шукати інші міста, скажімо Запоріжжя. А з Уругваєм хотілося би зіграти у Харкові.

 

- Пріоритети для збірної все ті ж: на першому місці — гра?

- Так, нам потрібна гра. Результат, хотілося б, щоби теж був позитивний, але найважливіше – це гра. Уривками граємо ніби й нічого, але цілісного малюнку ще поки немає. Що ж, це кропіткий і тривалий процес, тож будемо працювати .

 

Розмовляв Олександр Гливинський – прес-аташе національної команди України

По материалам: “Sport.ua”



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!