Главная Новости Досуг Психолог Вікторія Корнюш пояснила чому чоловіки розкидають шкарпетки і грублять
commentss НОВОСТИ Все новости

Психолог Вікторія Корнюш пояснила чому чоловіки розкидають шкарпетки і грублять

26 сентября 2010, 11:01
Поделитесь публикацией:
Психолог Вікторія Корнюш пояснила чому чоловіки розкидають шкарпетки і грублять

Дивно, чим ближчі у нас взаємини з іншою людиною і, отже, чим дорожча вона нам, тим менше ми з нею церемонимося. З абсолютно чужими людьми на роботі ми ввічливі, а з близькими вдома часто нестримані, надмірно прискіпливі й грубі. Навряд чи справа в лукавстві. Мало хто свідомо натягує "маску" джентльмена при виході з дому і знімає її при поверненні. Тим часом, ми можемо абсолютно природно подякувати за допомогу колезі по роботі і так само природно забути сказати "дякую" вдома за приготовану вечерю або випрану білизну. У чому причина?

-Відбувається це тому, що в тому чи іншому оточенні потрібні різні наші якості, — розповідає керівник Центру трансактного аналізу психолог Вікторія Корнюш. На одній роботі ми повинні звертатися тільки на "ви", не обговорюючи жодних питань, не входячи в близький контакт — така культура цієї компанії. А в якійсь компанії разом п`ють чай, обговорюють чоловіків і так далі. Те ж саме відбувається і вдома. Залежно від того, які у людини стосунки з близькими, яка культура взаємин у сім`ї, людина стає "балуваною дитиною", "невдоволеним начальником", "слухняною дружиною", "дбайливою мамою" тощо.

- Тобто людина просто пристосовується?

- Вона пристосовується до того середовища, в якому знаходиться.

- Навряд чи яка-небудь жінка, виходячи заміж, мріє, щоб її чоловік виявився невихованим грубіяном.

- Дуже часто чоловіки-дружини при формуванні стосунків дають дуже великі квоти довіри. Класична жіноча помилка: "Я буду зараз мовчки робити те, що мені не подобається, а він за якийсь час це сам зрозуміє і зміниться". Наприклад: "Я не люблю мити посуд, але я буду мовчки мити його за чоловіка, а він з часом зрозуміє, що у мене ця робота не викликає захоплення і почне допомагати". Ніколи він не зрозуміє.

- Він зрадіє...

- Звичайно, він зрадіє, що хтось з легкістю виконує роботу і не просить його про допомогу. Коли потім до нього будуть пред`являти претензії, він щиро обуриться і, до речі, буде абсолютно правий. Навіщо приховувати те, що є насправді? Дуже часто ми привчаємо людей чинити або не чинити певні дії, сподіваючись, що вони врешті-решт зрозуміють, що все потрібно робити зовсім не так. На роботі в цьому плані дещо простіше: там відразу обумовлюють вимоги до співробітників. Наприклад, говорять: "Ви не можете спізнитися ні на хвилину". Все, людина розуміє: це можна, а це — ні, і починає поводитися відповідно. Тому коли люди знайомляться, а тим більше починають жити разом, їм не зашкодить одразу розповісти один одному про свої звички, особливості характеру, уявлення про спільне життя — щоб після не було неприємних сюрпризів.

Багато хто робить помилку, вважаючи, що можна взяти те, що не дуже подобається, і переробити на свій смак. Скажімо, я візьму тебе в дружини за те, що ти красуня, але потім примушу стать доброю господинею. При цьому мене ніскільки не цікавить, що домашнє господарство не відноситься до твоїх життєвих пріоритетів.

Це головна концептуальна помилка. Якщо при цьому дружина мовчки терпить "виховні моменти", не показує, що їй це неприємно, а лише чекає, що чоловік коли-небудь сам про це здогадається, то, тим самим, готує підґрунтя для конфлікту. Тому коли дружина скаржиться, що "чоловік мене не чує, він такий мерзотник" і так далі, непогано було б їй замислитися: а що я зробила для того, щоб він став таким мерзотником?

- У нас дуже модно говорити: за що мені це все!

- Дуже часто мої клієнтки скаржаться на грубість або хамство чоловіка. Я в такому разі завжди запитую: а як часто ти говориш, що це несправедливо по відношенню до тебе і просиш робити так і так? Мені відповідають: "Ні, але ж він бачить, що я "надулася", незадоволено "пирхаю". Але, можливо, чоловік думає, що "пирхання" — це ознака задоволення? Наприклад, його друзі "пирхають", коли їм щось подобається. А вона це робить в абсолютно протилежній ситуації, але при цьому ніколи це не пояснює. Одна з таких помилкових позицій — інший повинен розуміти мене без слів. Це ілюзія. Це позиція немовляти, якого розуміють, якщо він починає пихтіти і ворочатися. Багато хто таким мовчанням доводить ситуацію до абсурду, а потім вже в стані агресії починає її виясняти. Деякі жінки з гордістю говорять: "Я терплю, терплю, а вже потім..." Питання: навіщо терпіти?

Якщо ми хочемо їсти, то йдемо до холодильника, беремо продукти, готуємо та їмо. Ми не терпимо три доби, допоки голод або пройде сам собою, або хтось здогадається і нагодує нас. А в особистих взаєминах поступаємо навпаки.

При цьому партнер і не здогадується про те, що перший терпить. І коли він у якийсь прекрасний момент робить абсолютно звичну дію, а на нього у відповідь обрушується лавина обурення в супроводі істерики та образ, він виявляється безмірно здивованим. Наприклад, приходить і ставить черевики там, де звик, а не, скажімо, під вішалку, де вони мають знаходитися на думку дружини (прохання "милий, давай ти будеш ставити взуття під вішалку" не було). У відповідь на боязке: "Я вперше про це чую", — лунає гнівне: "А ти що, сам зрозуміти не міг?"

- Як бути, якщо людина чудово знає, як потрібно поводитися, але в спілкуванні зі своїми близькими робить навпаки. Особливо, якщо мова йде про чоловіка, який вважає себе главою сім`і.

- Можливо, від самого початку дружина давала зрозуміти: так, я бачу перед собою хама, але хамська поведінка мене не дуже непокоїть; або я сподіваюся, що зумію цього хама перевиховати і зробити ввічливим. Однаково винні й той, хто грубіянить, і той, кому грубіянять. Виходить, що людина, яка робить якісь дії, дуже часто не отримує зворотного зв`язку. Ми дуже рідко говоримо про відчуття, про те, що ми хочемо отримати, і дуже часто скаржимося, що отримуємо не те або з нами поводяться не так.

Словом, рецепт нормальних взаємин простий: любов, почуття власної гідності і звичка не замовчувати образи. Спробуйте!

По материалам: Панночка

 



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!