Главная Новости Досуг У Аргентині знайшли скам’янілий соняшник, якому 47,5 мільйонів років (ФОТО)
commentss НОВОСТИ Все новости

У Аргентині знайшли скам’янілий соняшник, якому 47,5 мільйонів років (ФОТО)

28 сентября 2010, 11:41
Поделитесь публикацией:
У Аргентині знайшли скам’янілий соняшник, якому 47,5 мільйонів років (ФОТО)

Ця археологічна знахідка нагадує знамените зображення соняшників Вінсента ван Гога. Схожість не випадкова, адже знайдений скам`янілий шедевр є квіткою-пращуром сучасних ромашок та соняшників.

На дивовижну квітку віком близько 47,5 мільйонів років вченим вдалося натрапити в Патагонії, на півдні Аргентини, повідомляє The Daily Mail.

На думку науковців, ця рослина належить до родини Asteracaea, яка є найрізноманітнішою групою квітучих рослин. До неї відносяться й ромашки, й соняшники, й кульбаби.

Досі дослідникам вдавалося натрапити лише на скам`янілі фрагменти квіткового пилку прадавніх рослин родини Asteracaea.



Натомість останній знайдений зразок має певні ознаки приналежності до Asteracaea, включаючи листоподібні структури, так звані phyllaries, та міцне й велике суцвіття — "сонце" соняшника, що приваблює комах для запилення.

Науковці вважають, що прадавні квіти Asteracaea могли виникнути на півдні суперконтиненту Гондвана ще до того, як він розділився на Південну Африку, Африку, Індію, Австралію та Антарктиду.

"Прадавній вид Asteraceae міг бути частиною геофлори, поширеній у південній Гондвані до виникнення дієвих бар`єрів для розповсюдження всередині цього масиву", — зазначають аргентинські дослідники.

Знайдена скам`янілість дає чітке підтвердження тому, що належить вона до родини соняшників на ранній стадії їхньої диверсифікації, вказав у супроводжувальній статті австрійський ботанік з Університету Відня Тод Стуессі.

"Чимало ще слід дізнатися про еволюцію та біогеографію родини соняшників... Навіть якщо дослідники погодяться, що соняшники виникли в Південній Америці, лишається невідомим, як родині вдалося швидко колонізувати цілу планету та набути неймовірної різноманітності", — каже він.

За матеріалами: Українська правда_Життя

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!