Главная Новости Досуг Австралійські медики закликають не проводити аналізи ДНК
commentss НОВОСТИ Все новости

Австралійські медики закликають не проводити аналізи ДНК

14 октября 2010, 11:20
Поделитесь публикацией:
Австралійські медики закликають не проводити аналізи ДНК

Аналіз ДНК, спрямований на виявлення схильності до тих чи інших захворювань, не має практичного сенсу, попереджають австралійські медики.

Група вчених-генетиків з Центру клінічних досліджень Університету Квінсленда опублікувала своє звернення в журналі PLoS Medicine.

Експерти закликають не переоцінювати значення генетичних тестів, які вкрай рідко можуть повідомити пацієнтам будь-яку корисну інформацію, пише Бі-Бі-Сі.

Як стверджують автори звернення, широко відомі фактори ризику: куріння, малорухливий спосіб життя, вік, підвищений кров`яний тиск, а також історія родини дають значно більше точний і надійний прогноз схильності пацієнта до того чи іншого захворювання, ніж аналіз його генома.

"Дослідження діабету, серцевих захворювань і різних видів раку виявили велику кількість генів, (наявність або відсутність яких) пов`язано з ризиком розвитку цих хвороб. Проте відповідальність будь-якого з цих генів за збільшення ризику частіше за все дуже невелика ... це не та інформація, виходячи з якої можна робити якісь дії", — заявив керівник групи вчених Уейн Холл.

Наразі проводяться довгострокові дослідження, в ході яких медики відстежують великі групи пацієнтів з тим чи іншим геном, що піддався мутації, намагаючись зрозуміти механізми їх активізації, які призводять до розвитку захворювань.

Однак ніяких принципово значущих закономірностей поки не виявлено, підкреслює Холл.

"У загальному випадку, генетична інформація ніяк не покращує якість прогнозу (стану здоров`я), зробленого з урахуванням існуючих факторів ризику", — говорить учений.

Причиною звернення австралійських медиків до населення стала нав`язлива рекламна кампанія в інтернеті одразу декількох фірм, що пропонують клієнтам визначити схильність до тих або інших захворювань за допомогою аналізу ДНК.

"Особисто я сам не став би платити ні за один з цих тестів. Вони практично марні", — заявив Холл

За матеріалами: Українська правда_Життя

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!