Главная Новости Досуг Як один слідчий зробив з Портнова лоха
commentss НОВОСТИ Все новости

Як один слідчий зробив з Портнова лоха

5 августа 2010, 16:16
Поделитесь публикацией:
Як один слідчий зробив з Портнова лоха

Якщо висока влада лізе в чужі потоки, підлеглі вказують їй справжнє її місце

"Якщо тобі треба нелегальну довідку – ніколи не спілкуйся з начальником, виріши проблему з тим, хто її видає",- вчив мене років зо два тому один серйозний бізнесмен.- "Мій знайомий замміністра два місяці не міг допомогти в дрібному питанні. Потім я сходив до дівчинки з печаткою, і через півгодини вийшов з довідкою".

Історія у певному сенсі – банальна. Українці вже давно розділили між собою "сфери впливу": одним — бюджет цілої країни, іншим – кілька вдалих тендерів, а комусь – довідки. Влізти в свій потік не дозволяють: "у вас — великий бізнес, у нас – малий і середній".

У цьому нещодавно зміг пересвідчитись навіть заступник глави АП Андрій Портнов, коли, виконуючи бюрократичний обов’язок вписався у справу "Костржевський проти киян". Хоча, зрештою, повідомлення "хто є ху" отримав не тільки він, а ще низка народних депутатів і високопосадовців.

Нагадаємо у двох словах про саму справу. Олігарх-будівельник середньої руки, друг Василя Хмельницького і депутат Київради (блок БЛ) Денис Костржевський вирішив провчити кількох захмелілих від демократії жильців. Відтак його компанія – "Міськжитлобуд" — через кілька років після того, як продала три квартири, повідомила, що "припустилась прикрої помилки", оскільки раніше саме ці приміщення придбав її власний офшор. Відтак подалась до суду з вимогою виселити жильців, повернувши їм гроші у 6 разів менші, аніж квартири коштують насправді.

Тоді п’ять опитаних "proUA" юристів в один голос твердили, що "подавши такий позов, завіривши все це добро підписами і печатками, купа людей вписалась в кримінальну "справу про шахрайство", яку за заявою будь-якого мешканця через годину відкриє будь-який райвідділ міліції". Саме тут ми помилялись. Тішить, що не тільки ми, а й такі велетні системи, як Андрій Портнов. Отож, як це було.

Жертви "Міськжитлобуду", — а всі троє мають юридичну освіту, — не одразу звернулись в міліцію. Мали надію, що люди з компанії Костржевського усе ж таки не захочуть поміняти на кілька років кондиціоновані приміщення на кімнати 4х5 з трьома сусідами, і позови відкличуть.

Виявилось, однак, що нашим клеркам бракує в житті драйву. Відтак мешканцям не залишалось нічого іншого, як допомогти їм у цій благородній справі.

Вони написали звернення, під якими поставили підписи понад 300 їхніх сусідів. Листи пішли Президенту України, прем’єр-міністру, київському меру, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, керівництву ВР, багатьом народним депутатам і т.ін.

Зрозуміло, що не всі читають народні листи, тим паче перед відпусткою. Однак низка державних мужів, серед яких Портнов, Катеринчук, Стретович, Лисов, Томенко etc. зробили відповідні запити до прокуратури та МВС. Там пообіцяли чуйно поставитись до проблеми "порушення законності".

По виконавчій вертикалі, яку нова влада активно намагається відновити, звернення дійшли до Голосіївського районного відділу міліції. Три тижні тому на ім’я начальника УБОЗУ ГУ МВС України у м.Києві полковника міліції Лужника О.А. були передані всі необхідні документи та пояснення голови ОСББ "Голосіївська фортеця" Василя Гацька й інших мешканців. Документи отримав і слідчий — Лобашев Андрій Валерійович.

Серед них був і такий, що красномовно свідчив про підробку представниками "Міськжитлобуду" договорів з офшорною компанією "Сармос Лімітед". Це відповідь банку "Хрещатик", з якої стає очевидним, що рахунок "Сармос Лімітед" був відкритий на рік пізніше, аніж начебто був укладений договір про купівлю трьох "підсудних" квартир між цією офшоркою та "Міськжитлобудом".

За законом за 10 днів правоохоронці або відкривають кримінальну справу, або повідомляють, що не бачать підстав. Однак, як твердить сучасна українська народна мудрість: "письмово відповідати – себе підставляти".

Відтак міліція вибрала більш привабливу лінію поведінки: справу не відкривати, пояснень не давати.

"Слідчий сказав його не турбувати особливо. Він поінформує про перебіг розгляду. В підсумку так і не поінформував", — сказав "proUA"Василь Гацько.

Голову ОСББ така відповідь не задовільнила і він звернувся до Олександра Жарікова, першого заступника начальника Голосіївського райвідділу, який зараз виконує обов’язки керівника, доки той у відпустці.

"На зустрічі Жаріков обурився порушенням термінів і пообіцяв передзвонити, надавши повну інформацію про причини зволікання. Так і не передзвонив", — розповів Гацько.

Міліцію зрозуміти неважко. По-перше, сьогодні для неї дуже потрібні спонсори, а кримінальними справами хороших стосунків не налагодиш. А по-друге, якщо почати прислухатись до всіляких портнових-лисових, то це зруйнує усталену систему в державі.

За законами цієї системи у Голосіївському районі вирішувати питання може тільки місцевий, голосіївський, а не якась там зайда з Банкової чи Липської. Тим паче "тема" для спілкування багатообіцяюча: шахрайство (ст. 190 КК), службове підроблення (ст.366 КК), "здійснене групою осіб за попередньою змовою". Просто прекрасно. А тут Портнов....

Заступник голови АП міг би повчитись скромності у свого молодшого колеги. А саме : лідера ГАКу Олександра Пабата, який на лист мешканців відповів у прекрасному епістолярному стилі.

Мешканці, безумовно, виявились теж неабиякими циніками. Написати листа проти одного партнера Василя Хмельницького до іншого соратника того ж олігарха. І це в той гарячий час, коли директор аеропорту "Київ" Денис Костржевський намагається пошвидше передати Хмельницькому ввірену громадою комунальну власність.

Турбувати ж олігарха з таких дрібниць якось не випадає. У кожного свій рівень. У олігархів –Київ, у Портнова – вся Україна, а у місцевих міліціонерів – Голосіївський район.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!