Главная Новости Досуг Як ворожити в день святої Катерини
commentss НОВОСТИ Все новости

Як ворожити в день святої Катерини

7 декабря 2009, 11:35
Поделитесь публикацией:
Як ворожити в день святої Катерини

7 грудня – день святої великомучениці Катерини, покровительки дівчат. Вважалося, що в цей день дівчатам можна дізнатися свою долю.

Ворожіння — невід’ємна частина передріздвяних свят. І за старих часів, і сьогодні ворожать, як правило, юні незамiжні дівчата. Але взагалi ця забава підходить для будь-якого віку. Адже суджених тепер можна змінювати, як рукавички і ворожити на чергового нареченого хоч до глибокої старості.

У цей святковий тиждень, наступний за Різдвом православним вирішувалося все. Або майже все. Не схильні ж до активного відпочинку громадяни ходили в гості, каталися з гір і на санчатах. Ну і, звичайно, колядували і ворожили. У Україні та Білорусі святки називають "колядою". Назву співставляють з римським Kalendae і санскритським kala. Звичай цей існував в Римській імперії і в Єгипті, у греків і у індійців. Маскаради на Новий рік здійснювалися в Мемфісі і Фівах. Пізніше замість жерців виряджатися стали діти. Зібравшись групками, дітки ходили по будинках, бажали господарям здоров’я і щастя і отримували пригощання за свої старання. Не прийняти в будинку цих христославів вважалося гріхом. Споконвіку вважалося, що в цей тиждень вся нечисть відступає перед великою радістю Різдва і ніщо не заважає заглянути майбутньому в обличчя. Ворожили на чому завгодно. На ключах, на воску, на собачому гавкоті, на залишеній на порозі рукавиці, на підслуханому обривку фрази, на сліді під віконцем... У чому завгодно наші предки були готові побачити перст долі.

Ворожіння на речах

Нагадує гру у фанти. Спочатку в яку-небудь ємність (мішок, коробку) складають предмети, що належать присутнім (годинник, мешти, запальнички, запонки, підтяжки, каблучки, сережки, гаманці). По народному звичаю в ємність слід опустити також пару шматочків хліба, накрити її білим рушником і виконати святочні пісні. Після кожної пісні ті, що ворожать, по черзі витягують з мішка фант і "приміряють" до його господаря зміст тільки що заспіваного. Головне — не мовчати.

Ворожіння на каблучці

Кидаєте каблучку на підлогу. Якщо вона котиться до дверей, значить, дівчині скоро заміж, а чоловікові — у відрядження. Можна трактувати як відхід з дому.

Оклик перехожих

Цей спосіб ворожіння простий і легко застосовуваний в міських умовах. Виходите опівночі на вулицю і питаєте ім’я у першого стрічного. Саме так зватимуть вашого судженого, точно так він буде красивий і багатий. Отже, окликайте людей в іномарках (а раптом та зупиниться!). За старих часів в Єкатеринославській губернії існував такий звичай: виходячи окликати перехожих, дівчата клали на голову свіжоспечений млинець. Накиньте млинець на голову — зупиниться навіть "Швидка допомога".

Підслуховування

Забираєтеся під вікно сусідів і, природно, слухаєте. Якщо у них з’ясування відносин з биттям посуду, можна чекати "веселого" року. Якщо в будинку тиша — і у вас рік буде гармонійним.

Ворожіння на курах

Треба купити на базарі живого птаха і принести його, рідного, додому. Розкидати по підлозі різні предмети (шматочок хліба, золоту, срібну і мідну каблучки), поставити тут же кухоль з водою — і надати курці (якщо вона вийшла із стану шоку) свободу вибору. Якщо вона стане пити воду, значить, чоловік буде п’яниця, якщо почне клювати хліб — чоловік попадеться розсудливий і заможний. Попрямує до золотого предмету — бути чоловікові "новим руським". Вибере мідну каблучку — в чоловіки дістанеться ловелас. На курці можна ворожити поодинці і великою компанією. Якщо людей багато, кожен кладе свій предмет. Чия каблучка або тюбик губної помади сподобається пернатому другу сильніше, та дівчина швидше інших вийде заміж. У Сибіру до курки прикуповували півня. Якщо півень подругу клював, значить, і чоловік повинен був попастися грізний і забіякуватий. А якщо курка сама півня задирала, в майбутній сім’ї верховодити повинна була дружина.

Ворожіння на собачому гавкоті

Цей спосіб рекомендуємо тим, хто бажає вийти заміж неодмінно за іноземця. Якщо опівночі вийти на вулицю, чуйно прислухатися і десь вдалині розрізнити собачий гавкіт — точно не уникнути весілля з іноземцем із закордону. Чим глухіше гавкає пес, тим далі знаходитиметься та країна. Прямо з Африки можна нагадати собі. Але не приведи Господь почути собачий гавкіт прямо під вікнами! Значить, живе ваш суджений на сусідній вулиці.

Ворожіння на черевику

Ворожіння для тих, хто живе на першому або другому поверсі або у власному невисокому будинку. Киньте з вікна туфлю (чобіт, пляжний тапочок або кросовку). Якщо після цього повезе і ви викинуте взуття відшукайте, уважно подивіться, як воно лягло. Якщо носком до будинку, значить, цього року вам заміжжя не світить. Але може, це і до кращого. Може, ви і з попереднім чоловіком ще не розвелися.

Ворожіння на цибулині

Для тих, у кого багато терпіння. Дівчата-подружки беруть цибулини, ставлять на них пізнавальні знаки, щоб було ясно, кому яка цибулина належить, і садять їх в банку з водою. Чия цибулина перша проросте, та дівчина і заміж швидше вискочить.

Ворожіння на яйці

Візьміть свіже яйце, зробіть в ньому маленьку дірочку і обережно вилийте вміст в склянку з водою. Коли білок згорнеться, формою, яку він прийняв, потрібно вгадати своє майбутнє. Вид церкви означає вінчання, коло — заручення, куб — труна, корабель — відрядження (чоловікові) або повернення чоловіка з відрядження (жінці). Якщо білок опустився на дно — бути в будинку пожежі.

Ворожіння на полінах

Для тих, хто живе за містом. Треба підійти до стесу задом і на дотик вибрати собі поліно. Якщо воно рівне, гладке, без сучків, чоловік попадеться з ідеальним характером. Якщо поліно товсте і важке — чоловік буде спроможним. Якщо сучків багато — в сім’ї народиться немало дітей, а коли поліно криве — чоловік буде косим і кульгавим.

Ворожіння на воску

Розплавлений віск ллють у воду і по застиглій фігурі судять про своє майбутнє.

Ворожіння на лучині

Треба узяти березову лучину, намочити і спробувати її запалити. Якщо вийде швидко, життя буде легке і довге. Якщо ж зовсім не вийде запалити — бути хворобам і смертям. Сподіваємося, що сучасні запальнички допоможуть вам впоратися з лучиною і ви проживете довге щасливе життя.

Ворожіння під вікном

Для тих, хто любить свіже повітря і зимові морози. Опівночі треба відкрити в будинку вікно (бр-р-р!), сісти рядком і по черзі сказати: "Суджений, ряджений! Проїжджай повз вікна!" Якщо після чиїх-небудь слів ви почуєте п’яний спів, перестрілку або шум автомобіля, значить, рік очікується веселим і весілля не за горами.

Ворожіння на ключі

Ключ кладуть в товсту книгу так, щоб його кільце (або дужка) залишалося зовні. Книгу щільно закривають, перев’язують і за кільце підвішують до крюка. Присутні навколо панночки чекають, коли книга повисне нерухомо, а потім загадують, хто з них вийде заміж. На чиєму імені книга стане крутитися, тій заміжжя не уникнути.

Ворожіння на книжках

Спосіб, широко поширений серед романтичних тінейджерів. Загадуються сторінка і строчка в будь-якій книжці. Що випаде — те і доля. За старих часів часто ворожили по Біблії.

Ворожіння на дзеркалах

Опівночі піднесіть засвічену свічку до дзеркала — і ви побачите свого судженого. Треба тут же сказати: "Цур мене!", інакше пророцтво не збудеться. Іноді ставлять два дзеркала один напроти одного, а дівчина, що ворожить, сідає між ними. Суджений повинен виглянути з-поза її плеча. Але і в цьому випадку необхідне "зачураться". Ворожити на дзеркалах рекомендують глибоко за північ. В стані напівдрімоти в дзеркалі можна побачити навіть декілька суджених, і не тільки їх.

2 спосіб

Це ворожіння вважається одним з найстрашніших. Та, що ворожить повинна бути обов’язково одна і для цієї мети до 12 години ночі вона закривається в лазні. Роздягнена, вона сідає за стіл проти дзеркала, з боків якого у підсвічниках горять дві свічки. Проти цього дзеркала встановлюється інше люстерко і таким чином утворюється ціла галерея взаємних віддзеркалень дзеркал. Треба уважно спостерігати і зосередити всю напругу волі саме в цій галереї, в якій говорять показується майбутній суджений.

3 спосіб

Вийдіть вночі на перехрестя, захопивши з собою дзеркало. Загадайте свого судженого, якого ви хотіли б побачити. Обкреслите навколо себе коло і, пильно вдивляючись в дзеркало, промовите: "Сужений-ряжений, прийди до мене по доріжці, та по білому сніжку". У дзеркалі ви можете побачити різні бачення, можете навіть чути різні звуки. Ви можете побачити свого судженого, такого, що йде до вас по дорозі, почути дзвін дзвіночків або веселий спів. Якщо ж в дзеркалі ви побачите труну або почуєте похоронний плач, то прочитайте молитву "Отче наш"’, і видіння повинне зникнути.

4 спосіб

До опівночі приготуйте середнє по величині дзеркало і декілька ялинових гілок. Перш ніж лягати спати, покладіть дзеркало під ліжко, розкладіть навколо нього ялинові гілки. На дзеркалі напишіть ім’я тієї людини, про яку думаєте, або ваше найпотаємніше бажання. Прокинувшись вранці, додивиіться: якщо напис на дзеркалі зникне, то ваше бажання обов’язково збудеться, а якщо ви писали ім’я нареченого, то вас незабаром чекає заміжжя. Якщо ж напис залишиться на дзеркалі, то ваше бажання не виконається, а ваш милий ніколи не буде з вами.

5 спосіб

Ворожіння проводити краще всього, коли на небі світить яскравий місяць. Візьміть невелике дзеркало, встаньте до вікна і направте дзеркало так, щоб в нім відбивався місяць. Пильно вдивляйтеся в нього. У приміщенні, де ви ворожите, повинна бути повна тиша. Через деякий час в дзеркалі повинно показатися декілька місяців. Скільки місяців ви налічите в дзеркалі, стільки людей буде в будинку вашого майбутнього чоловіка.

А це — своєрідний ритуал

Ритуал проводити краще на Місяць, що росте, в дні сили. Можете — розрахуйте самі ваші особисті дні сили, а краще, звернутися до того, хто в цьому розбирається. Знову ж таки, проводити його краще з 12 до 3 ночі, це час найсприятливіше для проведення 60% ритуалів. Купуєте в церкві 40 тонких свічок. Ставите їх на красивий піднос. Піднос ставите на підлогу. До стіни притуляєте невелике дзеркало. У певний час запалюєте всі свічки, і благаєте про виконання найзаповітнішого бажання. Не будьте меркантильні. Просите про любов, про одужання себе або дорогої людини. Молитеся, молитеся поки свічки не згаснуть. Ваше прохання повинне бути емоційним. Свічки прогоріли. Візьміть в руки дзеркало і загорніть його в червону тканину. Це — генератор вашої енергії. Тепер, коли вас переповнюватимуть емоції, дивіться в нього, хвилин по 5. Воно концентруватиме в собі Силу, яка згодиться вам для подальшої роботи. Віск, що залишився від свічок, переплавте. Не викидайте, додайте воску і зробіть свічку — користуйтеся, коли вам не вистачає енергії... І не забудьте сказати "Спасибі"...

Запрошення повечеряти

Говорять, якщо опівночі накрити стіл і сказати заповітні слова: "Суджений, ряджений, приходь до мене повечеряти", то суджений з’явиться. В давнину це ворожіння дівчата використовували, щоб побачитися з цілком реальним кавалером. Батькам і бабцям, наляканим таким дивним баченням, дівчина пояснювала, що перед ними не реальна людина, а дух, примара. Деякі вірили.

Ворожіння на рушнику

Вивішують рушник на ніч на балконі. Якщо до ранку він буде мокрим — до заміжжя, якщо сухим — рік пройде без потрясінь.

Ворожіння в лазні

Суть цього дивного способу полягала в тому, що в святочний тиждень дівчата, що милися в лазні, на мить вибігали в двір і просили, використовуючи украй непристойні вирази, щоб суджений до них доторкнувся. Якщо хтось з них відчував на собі (насправді чи ні, невідомо) волохату руку, того чекав забезпечений наречений.

Ворожіння на снах

Кладуть під подушку гребінь або бубнового короля і загадують, щоб приснився суджений. Якщо дівчина дійсно цього хоче, їй неодмінно хто-небудь присниться.

Ворожіння на папері, що горить

Напишіть ім’я коханої (або коханого), покладіть на тарілку і підпаліть. Якщо папірець згорить не повністю, значить, виконається бажання, яке ви пов’язуєте з цією людиною.

Ворожіння на котячій лапі

Для тих, у кого удома живе кішка. Загадайте бажання, свисніть вашу мурку. Якщо вона переступить поріг кімнати лівою лапою, бажання збудеться. Якщо правою — не призначено.

Ворожіння по снігу

Опівночі на вулиці треба кидати сніг проти вітру. Якщо сніг впаде прямо на вас, чоловік буде молодим та жвавим. Якщо сніг летить убік — йти дівчині заміж за старого. Ще можна вночі пройтися по свіжому снігу. Якщо до ранку сліди ніхто не перейде, не затопче, життя буде роздільним. Якщо навпаки — лаятися вам з чоловіком все життя.

Ворожіння на парне і непарне число

Розсипають на столі, не вважаючи, горіхи або кульки. Загадують бажання і перераховують предмети. Якщо парне — бажання збудеться, непарне число — на жаль.

Ворожіння по каблучці

Кладуть золоту каблучку в склянку з водою і ставлять її на ніч на мороз (або в морозилку, якщо відлига). Вранці спостерігають результат. Замерзла вода без горбків означає бездітне життя. Скільки буде горбків — стільки і народиться синів, а якщо на замерзлій поверхні тільки ямки — чекай дочок.

Каблучка, шматок хліба, щітка і тютюн

Покласти всі предмети в різні ємності і накрити папером. Покликати дівчину, яка на себе ворожить, хай вона вибере. Хліб — до багатства, каблучка — наречений буде чепурун, щітка — простою людиною, тютюн — чоловік буде палити.

Ворожба на чотирьох королях

Перед сном кладуть під подушку чотирьох королів і заклинають: "Суджений, ряджений! Приснися!" Якщо присниться піковий король — наречений буде старим і ревнивцем, король червовий означає молодого і багатого, хрестовий — чекай сватів від військового або бізнесмена, а бубновий — від бажаного.

...Психологи стверджують, що в нашому житті все відбувається саме так, як ми загадуємо. Настроїлася людина на успіх — і йому все життя казково везе. А тих випадків, коли не везло, він просто не пам’ятає. Ворожіння в деякому розумінні програмування себе на успіх. Адже ніхто не пророкуватиме собі нещастя, всі бачать у ворожіннях добру ознаку. Ворожити дуже навіть корисно. І надзвичайно весело.

По материалам: Теревені

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!