Главная Новости Политика Омельченко предлагает посадить всех
commentss НОВОСТИ Все новости

Омельченко предлагает посадить всех

3 февраля 2005, 11:11
Поделитесь публикацией:
Омельченко предлагает посадить всех

Скандал о возможной продаже Украиной крылатых ракет в Иран и Китай набирает оборотов. Предлагаем вашему вниманию полный текст депутатского запроса народного депутата Григория Омельченко

Генеральному прокурору України Піскуну С. М.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Про порушення кримінальної справи та взяття під варту генерального директора ДК "Укрспецекспорт" Валерія Шмарова та інших посадових осіб, які здійснювали незаконний продаж зброї та військової техніки за кордон, що спричинило значної шкоди національним інтересам України

Впродовж 1999-2002 років я неодноразово направляв Президенту України Л. Кучмі, Секретарю Ради Національної безпеки і оборони України Є. Марчуку, Голові Служби безпеки України В. Радченку, Генеральному прокурору України М. Потебеньку депутатські запити й звернення про перевірку інформації щодо фактів незаконного продажу за кордон військового майна й зброї посадовими особами ДК "Укрспецекспорт" та Служби безпеки України.

Однак, викладена у запитах і зверненнях інформація про незаконну торгівлю зброєю не була належним чином перевірена зазначеними вище державними діячами, що сприяло посадовим особам органів державної влади та управління тривалий час безкарно займатися злочинною діяльністю, яка спричинила значної шкоди національній безпеці України. Відповіді, які я отримував на депутатські запити й звернення були відписками. В них зазначалося, що наведена мною інформація не знайшла свого підтвердження.

Лише після призначення Головою Служби безпеки України І. Смешка, була належним чином організована робота по контролю за торгівлею зброї й виявлені факти її незаконного продажу.

12 січня 2005 року на сесії Верховної Ради України був проголошений і направлений для розгляду мій депутатський запит "Про надання Верховній Раді України повної інформації щодо обставин незаконного продажу за кордон військового майна та крилатих ракет в 1999-2001 роках посадовими особами Державної компанії "Укрспецекспорт" та Служби безпеки України".

Розглянувши депутатський запит, Служба безпеки України повідомила, що нею в 2004 році в ході виконання заходів щодо контролю за нерозповсюдженням зброї масового знищення й засобів її доставки виявлено таприпинено діяльність міжнародної злочинної групи торгівців зброєю, які намагалися незаконно вивезти за межі України 20 крилатих ракет повітряного базування (КРПБ) типів Х-55, Х-55СМ виробництва колишнього СРСР, здатних нести ядерну зброю, та інші товари військового призначення. Крилаті ракети були сховані на військових складах Міністерства оборони України (міністр Кузьмук О. І.), хоча за документами, підписаними високопосадовими особами Міністерства, значилися знищеними.

17 лютого 2004 року Службою безпеки України була порушена кримінальна справа за фактами контрабанди крилатих ракет та іншого озброєння за межі України.

Проведеним досудовим слідством встановлено, що в січні 2000 року громадяни Російської Федерації — Орлов О. Г. (керівник низки комерційних структур) та Шиленко Є. В. (представник Орлова О. Г. в Україні) незаконно вивезли з України до Еритреї радіолокаційну станцію (РЛС) П-14Ф. Для цього вони надали Державній компанії "Укрспецекспорт" та Державній службі експортного контролю України (ДСЕКУ) від імені кіпрської компанії "Е.М.М. Arab Systems Limited", яка в жовтні 1999 року уклала відповідний контракт з ДК "Укрспецекспорт", підроблені документи на експорт РЛС нібито для потреб Міністерства оборони Румунії.

Контрабанді радіолокаційної станції П-14Ф сприяло надання заступником Голови Служби безпеки України Шатковським П. М. (її головою на той час був Л. Деркач) висновку про відсутність у Служби безпеки України інформації, яка б перешкоджала реалізації контракту на експорт РЛС для Міністерства оборони Румунії між ДК "Укрспецекспорт" та зазначеною кіпрською компанією. В дійсності ж Службою безпеки України на той час було виявлено наміри представників даної компанії з використанням підроблених документів поставити зазначену військову техніку в іншу країну, ніж це зазначалось в попередніх документах.

Так, ця кіпрська фірма надала ДК "Укрспецекспорт" та ДСЕКУ сертифікат кінцевого користувача, нібито виданий Комітетом оборонної промисловості Міністерства оборони Казахстану. Проведеною за вказівкою Шатковського П. М. перевіркою встановлено, що Міністерство оборони Казахстану та його підрозділи контракту з цією фірмою на постачання РЛС П-14Ф не укладали, а наданий сертифікат кінцевого користувача є фіктивним. При повторному наданні кіпрською фірмою вже сертифікату кінцевого користувача від Державного підприємства "R.A Romtechnica" Міністерства оборони Румунії, Служба безпеки України, маючи дані про незаконні наміри її представників щодо вивозу РЛС П-14Ф з України, не перевірила справжності представлених документів. Листом (вих. № 2/2/2-18478 від 27 грудня 1999 р.) на адресу ДК "Укрспецекспорт" за підписом Шатковського П. М. був наданий позитивний висновок щодо можливості дачі дозволу на реалізацію РЛС фірмі "E.M.M.Arab Systems Limited" для потреб Міністерства оборони Румунії.

Після вивезення цієї військової техніки з України, у червні 2000 року з Румунії надійшли офіційні дані, що Міністерство оборони Румунії зазначеної РЛС не отримувало, а сертифікат кінцевого користувача й сертифікат доставки, які представниками кіпрської фірми "E.M.M.Arab Systems Limited" були надані ДК "Укрспецекспорт" та ДСЕКУ як підтвердження поставки спецвиробу в Румунію, є підробленими.

Встановлено, що на підставі висновку, наданого заступником Голови Служби безпеки України Шатковським П. М., кіпрською фірмою "E.M.M.Arab Systems Limited" було отримано дозвіл ДСЕКУ на експорт РЛС П-14Ф, і в січні 2000 року зазначена військова техніка була вивезена авіаційним транспортом не в Румунію, а в Еритрею.

Фірма "E.M.M.Arab Systems Limited" за радіолокаційну станцію 5 жовтня 1999 року перерахувала на рахунок ДК "Укрспецекспорт" 400 000 доларів США.

Разом з тим з рахунку зазначеної кіпрської фірми з травня 1999 року по травень 2000 року перераховано на рахунок в АТ "ВАБанк" (м. Київ), відкритий громадянином Казахстану Неустроєвим В. В., понад 700 000 доларів США, які той та Шиленко Є. В. отримали готівкою в зазначеному банку.

На даний час Службою безпеки України встановлюються обставини використання цієї готівкової суми, перевіряється можлива умисна участь в організації контрабанди РЛС працівників Державної служби експортного контролю України, ДК "Укрспецекспорт" та Служби безпеки України.

Досудовим слідством також встановлено, що на початку 2000 року Орлов О. Г. і Шиленко Є. В. надали через ДК "Укрспецекспорт" її дочірньому підприємству — спеціалізованій зовнішньоторговельній фірмі (СЗТФ) "Прогрес" підроблені контракт від імені Федерального державного унітарного підприємства Державної компанії (ДК) "Росвооружение" і сертифікат кінцевого користувача нібито від Міністерства оборони Російської Федерації на поставку в цю країну 20-ти крилатих ракет Х-55. Вказаний контракт, підписаний директором СЗТФ "Прогрес" Самойленком С. М., використаний як "прикриття" для подальшого вивезення цих ракет до третіх країн в порушення вимог міжнародного Режиму Контролю за Ракетними Технологіями (РКРТ), членом якого Україна є з 1998 року.

У квітні 2000 року Орлов О. Г. і Шиленко Є. В. за допомогою громадянина України, генерального директора ТОВ "УкрАвіаЗаказ" Євдокимова В. В. (колишній працівник Служби безпеки України) вивезли авіаційним транспортом за підробленими документами 6 крилатих ракет X-55СМ не в Росію, а в Китай.

За ці ракети у квітні-травні 2000 року на рахунок СЗТФ "Прогрес" з рахунку американської фірми "Тесhnocality INC” (контролювався Євдокимовим В. В.) у Центральному Європейському Міжнародному банку (Угорщина) було перераховано 600 000 доларів США.

На зазначений рахунок фірми "Тесhnocality INC" кошти за вивезену контрабандним шляхом зброю були перераховані у квітні 2000 року фірмою "Investworld Ltd" (Кіпр) — 500 000 доларів США, фірмою "E.M.M. Arab Systems Limited" — 200 000 доларів США.

У травні-червні 2001 року Євдокимов В. В. аналогічним способом незаконно вивіз ще 6 крилатих ракет Х-55 та комплект обладнання для її перевірки типу КНО-120 за підробленими документами не в Росію, а в Іран.

За ці ракети у травні 2001 року на рахунок СЗТФ "Прогрес" з рахунку фірми "Тесhnocality INC" перераховано — 600 000 доларів США.

За комплект наземного обладнання КНО-120 у травні-червні 2001 року на рахунок СЗТФ "Прогрес" з рахунку фірми "Тесhnocality INC" було перераховано 200 000 доларів США.

Крім цього, у 2001-2003 роках Євдокимов В. В. організував за участю іноземних учасників злочинної групи через кіпрську компанію "Volgen Trading Ltd." (засновником і директором якої є громадянин Росії Шкіньов Г. К.), поїздки українських спеціалістів до Ірану для технічного обслуговування зазначених ракет.

Досудовим слідством встановлено, що в міжнародній злочинній групі, яка здійснила вказані незаконні операції з контрабанди за межі України крилатих ракет повітряного базування, діяли громадяни Росії Орлов О. Г,, Шиленко Є. В., Шкіньов Г. К., громадянин Австралії Хайдер Сарфраз, громадянин України Євдокимов В. В.

За свідченнями Євдокимова В. В., генеральному директору ДК "Укрспецекспорт" Малєву В. І. (загинув у ДТП у 2002 році) було відомо, що крилаті ракети вивозились не в Росію, а в інші країни й що для цього використовувались фіктивні документи.

Встановлено причетність до контрабандного вивезення озброєнь за межі України Самойленка С. М., який, виконуючи впродовж 2000-2001 років обов’язки директора СЗТФ "Прогрес", особисто підписував фіктивні документи, що в подальшому слугували "прикриттям" для здійснення контрабанди ракет і активно сприяв їх вивезенню за кордон. До контрабандного вивезення зброї причетні також Сенін В. П. (заступник Самойленка С. М.) та спеціаліст фірми Бурковський О. М. Щодо цих осіб Службою безпеки України порушена й розслідується кримінальна справа про пособництво Євдокимову В. В. та іншим особам у вчиненні контрабанди.

Службою безпеки України отримано документи щодо банківських рахунків та операцій кіпрських компаній, задіяних у злочинній схемі. Документально підтверджено, що для "прикриття" розрахунків за контрабандно вивезені до Ірану ракети було використано фіктивно укладений між іранською компанією "SATAK Co.Ltd. of NIOC" та кіпрською компанією "S.H. Heritage Holding Limited" (генеральний директор Хайдер Сарфраз) контракт від 7 листопада 2001 року на поставку до Ірану газотурбінного обладнання для нафтопереробних заводів на суму 49 500 000 доларів США.

Інший фіктивний контракт від 15 листопада 2001 року на поставку цього обладнання було укладено відповідно між "S.H. Heritage Holding Limited" та американською фірмою "SP-Trade Inc.".

Під виглядом розрахунків за цими контрактами, а фактично за контрабандно поставлене озброєння, іранською компанією "SATAK Co.Ltd. of NIOC" перераховано Хайдеру Сарфразу на рахунок його компанії "S.H. Heritage Holding Limited" в кіпрському банку "АгаЬ Вапк Ріс" у квітні-травні 2002 року 12 000 000 доларів США та від Міністерства оборони Ірану в жовтні 2003 року -1 500 000 доларів США.

З цих коштів 7 000 000 доларів США у квітні-травні 2002 року перераховано в Центральний Європейський міжнародний банк (м. Будапешт) на рахунок американської фірми "SP-Trade Inc", розпорядником якого є громадянка України Барановська Л. Л. (дружина підлеглого Євдокимову В. В. працівника ТОВ "УкрАвіаЗаказ"). В подальшому з цього угорського банку в 2002 році перераховано 2 250 000 доларів США в латвійський банк " Aizkraukles Banka" (м. Рига) на рахунок американської фірми "Interworks LLC" (розпорядником його є підставна особа), з якого надалі перераховано на рахунок, відкритий також на ім’я підставної особи в АКБ "Імексбанк" (м. Одеса), — 750 000 доларів США, що були зняті готівкою протягом 2002 року.

Крім того, з рахунку фірми "Interworks LLC" також було перераховано близько 1 500 000 доларів США на інші рахунки в різних банках, у тому числі на рахунки фірм "Skay Holding LLC" в латвійському банку "Ogres Komercbanka", "Alfa Star" в банку "Aizkraukles Banka", відкриті на підставних осіб — громадян України. Подальший рух цих коштів буде встановлений в ході досудового слідства.

В даний час Службою безпеки України проводяться слідчі та оперативно-розшукові дії по встановленню осіб, які відкрили й використовували зазначені рахунки та отримали через них кошти за контрабанду крилатих ракет в Іран.

В ході досудового слідства Службою безпеки України також отримані дані про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах при виконанні контракту від 23 серпня 2002 року між ДК "Укрспецекспорт" та Міністерством Сухопутних військ США щодо поставки останньому танків Т-80УД. Встановлено, що за отримані американською стороною танки на рахунок ДК "Укрспецекспорт" в період 2003-2004 роках надійшло 12 млн. 910 тис. 500 доларів США, з яких за вказівкою генерального директора ДК "Укрспецекспорт" Шмарова В. М. в той же період перераховано 3 млн. 098 тис. 510 доларів США на рахунок американської компанії "Тесhnical Industrial Corporation" в Центральному Європейському міжнародному банку (м. Будапешт) за нібито надані компанією маркетингові послуги при реалізації контракту від 23 серпня 2002 року. Підставою для перерахування коштів були використані фіктивно оформлені агентська угода від 20 серпня 2000 року між ДК "Укрспецекспорт" і компанією "Тесhnical Industrial Corporation" та акти виконаних нею робіт, підписані від української сторони Шмаровим В. М., а також іншими керівниками компанії "Укрспецекспорт". В дійсності зазначені роботи компанією не виконувались, а перераховані ДК "Укрспецекспорт" кошти незаконно привласнені особами, причетними до цієї незаконної фінансової операції.

Такими діями В. Шмаров, на мою думку, вчинив злочин, передбачений ст. 191 КК України (привласнення державних коштів в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем). У слідства є передбачені законом достатні підстави для порушення проти В. Шмарова кримінальної справи й взяття його під варту.

Встановлено, що розпорядником рахунку компанії "Тесhnical Industrial Corporation" у Центральному Європейському міжнародному банку (м. Будапешт) є громадянин України (його прізвище слідству відомо), який в даний час знаходиться за кордоном.

Аналогічні схеми проплати коштів ДК "Укрспецекспорт" за агентськими угодами іноземним компаніям виявлені й в інших випадках.

22 жовтня 2004 року Службою безпеки України на цій підставі порушено кримінальну справу за фактами заволодіння шляхом зловживання службовим становищем державними коштами на суму понад 13 млн. дол. США службовими особами ДК "Укрспецекспорт".

В ході слідства в справі встановлюються особи, які приймали участь у злочинному заволодінні зазначеним способом державними коштами, для чого провадяться слідчі дії в Україні та інших країнах, відслідковується рух вказаних коштів в іноземних банках.

Службою безпеки України вживаються заходи для притягнення всіх причетних до злочинних дій посадових та інших осіб до передбаченої чинним законодавством відповідальності.

Так, у червні 2004 року Службою безпеки України оголошено розшук російських громадян Орлова О. Г. і Шиленка Є. В. 13 липня 2004 року за дорученням Служби безпеки України Орлов О. Г. затриманий у Чехії, де вирішується питання про його екстрадицію в Україну. Розшук Шиленка Є. В. триває.

Євдокимов В. В. затриманий Службою безпеки України та заарештований у квітні 2004 року. Після проведення досудового слідства справа за його обвинуваченням виділена в окреме провадження та направлена в серпні 2004 року до Апеляційного суду Київської області.

Злочинна діяльність російського громадянина Шкіньова Г. К., який проживає на Кіпрі, розслідується правоохоронними органами цієї країни.

Відносно посадових осіб СЗТФ "Прогрес" — директора фірми Самойленка С. М., його заступника Сеніна В. П., спеціаліста Бурковського О. М. Службою безпеки України порушена та розслідується кримінальна справа за ознаками пособництва в контрабанді.

Колишній генеральний директор ДК "Укрспецекспорт" Малєв В. І. та громадянин Австралії Хайдер Сарфраз загинули в ДТП відповідно в березні 2002 й січні 2004 роках.

Контрабанда РЛС П-14Ф в Еритрею стала можливою внаслідок неналежної організації контррозвідувальної роботи в Службі безпеки України, відповідальним за яку, як керівник Департаменту контррозвідки, згідно наказу Голови Служби безпеки України Деркача Л. В., був заступник Голови Служби безпеки Шатковський П. М., та в результаті його особистої службової недбалості.

За таких обставин в діях Шатковського П. М. є ознаки злочину, передбаченого ст. 425 КК України (недбале ставлення до військової служби, яке спричинило тяжкі наслідки) й достатньо підстав для порушення проти нього кримінальної справи.

11 травня 2004 року Служба безпеки України проінформувала Президента України Кучму Л. Д. про ці та інші порушення, допущені Шатковським П. М. на посаді заступника та першого заступника Голови Служби безпеки України. Указом Президента України від 27 травня 2004 року № 588 Шатковський П. М. звільнений з посади заступника Секретаря Ради національної безпеки та оборони України. Матеріали відносно Шатковського П. М. щодо службової недбалості направлено за підслідністю до Генеральної прокуратури України для розгляду питання про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 425 КК України.

На зафіксованих старшим офіцером безпеки Управління Державної служби охорони України майором М. Мельниченком за допомогою технічних пристроїв аудіозаписах є розмови президента України Л. Кучми з Генеральним директором ДК "Укрспецекспорт" В. Малєвим, а також з Головою Служби безпеки України Л. Деркачем, де останні доповідають Л. Кучмі про продаж за кордон різноманітної зброї та військової техніки (матеріали й аудіозаписи цих розмов мною направлені до Генеральної прокуратури України разом з депутатськими зверненнями).

Провідний експерт США Брюс Кеніг провів дослідження аудіозаписів розмов Л. Кучми з В. Малєвим, а також Л. Деркачем про продаж зброї за кордон, в тому числі — радарних систем "Кольчуга" до Іраку, й дійшов висновку, що ці аудіозаписи є автентичними і монтажу не піддавалися.

Згідно з повідомленням офіційних осіб США, урядові установи США, зокрема, ФБР і Агентство національної безпеки, провели експертизу записаного М. Мельниченком аудіозапису розмови Президента України Л. Кучми з В. Малєвим про продаж Іраку радарної системи "Кольчуга". Американські експерти дійшли висновку, що цей аудіозапис — автентичний (справжній), монтажу не піддавався, а голос особи, яка дає дозвіл на продаж Іраку "Кольчуг", належить Президенту України Л. Кучмі (висновки Брюс Кеніга та повідомлення офіційних осіб США знаходиться в Генеральній Прокуратурі).

Таким чином, викладене дає підстави зробити висновок: керівники ДК "Укрспецекспорт" (В. Малєв, В. Шмаров,) та Голова Служби безпеки України Л. Деркач інформували президента України Л. Кучму про продаж зброї, за згодою якого й здійснювалася її реалізація. Де свідчить, на мою думку, що Л. Кучма є співучасником (у виді пособника) незаконної торгівлі військовим майном, зброєю, в тому числі й зброєю масового знищення.

Отримана мною інформація свідчить про те, що високопосадові особи з оточення колишнього Президента України Л. Кучми та окремі колишні керівники Служби безпеки України, які причетні до незаконного продажу зброї, вживають всіх можливих заходів, в тому числі й шантаж, погрози, залякування, щоб уникнути передбаченої законом відповідальності за вчинені злочини, а громадськість та Президент України В. Ющенко, а також міжнародні організації (зокрема, ООН) не отримали об’єктивної інформації про факти незаконного продажу збої за кордон та привласнення винними особами валютних коштів в особливо великих розмірах, отриманих від злочинної реалізації зброї. Більше того, ведуться інтенсивні переговори з окремими представниками фракцій Верховної Ради України "Наша Україна", "БЮТ" про можливе призначення керівниками Служби безпеки України колишніх її керівників, які скомпрометували себе та залишення на посаді генерального директора ДК "Укрспецекспорт" В. Шмарова.

На підставі викладеного, керуючись ст. 86 Конституції України, ст. 15 Закону України "Про статус народного депутата України", як представник Українського народу в Парламенті та державної влади, вимагаю:

- дати правову оцінку, згідно зі ст. 97 КПК України, діянням

колишнього Президента України Л. Кучми за пособництво в незаконній

торгівлі зброєю;

- порушити кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого

ст. ч. 5 ст. 191 КК України, проти генерального директора ДК

"Укрспецекспорт" В. Шмарова та обрати щодо нього міру запобіжного заходу

- взяття під варту;

- дати правову оцінку, згідно зі ст. 97 КПК України, діянням П. Шатковського, матеріали щодо якого Службою безпеки України

направлені до Генеральної прокуратури;

вжити, в рамках Ваших повноважень, передбачених законом заходів для забезпечення об’єктивного розслідування кримінальних справ, притягнення до встановленої законом кримінальної відповідальності всіх винних у вчиненні злочинів посадових осіб (незалежно від займаних посад та їх зв’язків), відшкодування збитків, нанесених державі України;

- дати правову оцінку діянням посадових осіб, які належним чином не

відреагували на мої депутатські запити й звернення до них про незаконний

продаж зброї та військового майна за кордон.

Про результати розгляду депутатського запиту та прийняті процесуальні рішення прошу повідомити мене у встановлений законом строк.

Народний депутат України,

Заступник голови Комітету Верховної Ради

України з питань боротьби з організованою

Злочинністю і корупцією Григорій Омельченко



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!