30 августа 2007, 12:30
Поделитесь публикацией:
Шило на мило

Звільнення чиновників, які нібито гальмують видачу закордонних паспортів, справі не допоможе. Треба змінювати систему.

Ініціатор впровадження в Україні нових закордонних паспортів Василь Грицак розповів, хто винен у тому, що українці продовжують вистоювати довгі черги у ВВІРах. На його думку, для вирішення проблеми достатньо звільнити заступника міністра внутрішніх справ Віктора Суслова, начальника Державного департаменту ГІРФО Михайла Русинського, заступника начальника юридичного департаменту Олександра Чурсіна та генерального директора державного підприємства "Ресурси-документ" Володимира Швачка, а начальникам місцевих ВВІРів – влаштувати переатестацію.

Пан Грицак керується відомим афоризмом "Кадри вирішують все". Однак насправді проблема не в окремих чиновниках, а у самій системі. Яку треба терміново змінювати.

Звернемося до хронології кризи навколо закордонних паспортів. Раніше у консорціумі ЄДАПС, який займається виготовленням бланків закордонних паспортів, бачили корінь зла виключно у ДП "Ресурси-документ".

– Ми вважаємо, що нинішні проблеми з отримання закордонних паспортів створені абсолютно штучно, – розповідав "proUA" на початку серпня заступник генерального директора консорціуму ЄДАПС зі зв’язків зі ЗМІ та громадськістю Олександр Драніков. – Ряд ЗМІ тримає цю тему на контролі і постійно публікує матеріали, які дають розуміння того, що ж відбувається. Найбільш показовою в цьому плані була стаття в газеті "Голос України" від 26 липня – "Паспорта по-буковинськи". У ВВІРах працюють певні особи – Сидоров, Іванов, Петров, – які посідають там керівні посади. Тут же, поряд з ними, в одному приміщенні, працює підприємство "Ресурси-документ". За даними журналістів "Голосу України", директором "Ресурси-документ" є син замначальника ВВІРу. Схема дуже проста. ВВІР постійно закритий, то з технічних причин не ведеться прийом громадян, то ще якимсь чином. При цьому всіх перенаправляють в "Ресурси-документ".

З третього серпня ДП "Ресурси-документ" не приймає заявки на видачу закордонних паспортів. Інакше кажучи, підприємство на сьогодні фактично ліквідоване. "Організатор ажіотажу" припинив свою "диверсійну діяльність", проте черги у ВВІРах не зменшуються.

Тепер до переліку винних додалися чиновники із МВС. "Я буду піднімати перед прем’єр-міністром питання про кадрові зміни в МВС та переатестацію начальників місцевих ВВІРів", – заявив Василь Грицак.

Але що насправді зміниться, якщо названих Грицаком чиновників звільнять? На їхні місця прийдуть інші. Серед них, можливо, буде і сам Грицак, який перед депутатською каденцією обіймав посаду начальника Департаменту ресурсного забезпечення МВС. Законодавство з довгими термінами отримання паспортів і сам процес їх видачі "на руки" (місцеві та регіональні вузли, методи обробки даних тощо) лишаться ті ж, що є зараз. Переатестовані начальники ВВІРів працюватимуть у тій самій системі координат. Замість "Ресурсів-документ" буде інше підприємство (ЄДАПС?), яке виграє оголошений міністерством тендер. Українці і надалі стоятимуть у чергах і переплачуватимуть за відсутність хамства і пришвидшене виготовлення закордонних паспортів по кількасот гривень. Правда, ці гроші отримуватимуть уже зовсім інші люди.

Заміна одних чиновників на інших проблему не вирішить. Треба змінювати саму систему, адаптуючи її до європейських умов. Для початку можна спробувати дати відповідь на запитання: "Чому ВВІРи видають закордонні паспорти лише двічі на тиждень?".

Як писав колись сатирик Михайло Жванецький, "може, щось у консерваторії підправити?"…



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!