Главная Новости Политика Черги за закордонними паспортами зникнуть до першого жовтня
commentss НОВОСТИ Все новости

Черги за закордонними паспортами зникнуть до першого жовтня

13 сентября 2007, 16:58
Поделитесь публикацией:
Черги за закордонними паспортами зникнуть до першого жовтня

Принаймні таке нам пообіцяв близький до консорціуму ЄДАПС нардеп Василь Грицак.

Консорціум ЄДАПС, який займається виготовленням бланків закордонних паспортів, і близький до нього нардеп п’ятого скликання від Партії регіонів Василь Грицак останнім часом демонструють неабияке благородство. Аби пришвидшити видачу громадянам закордонних паспортів, у консорціумі готові за власні кошти обладнати спеціальний вузол. Якщо ЄДАПС вдасться втілити свої благі наміри у життя, черги за закордонними паспортами до першого жовтня нинішнього року щезнуть. У цьому кореспондента "proUA" запевнив сам пан Грицак.

Спочатку про ЄДАПС. Цей консорціум став першою і поки останньою комерційною структурою, яка запропонувала МВС благодійну допомогу, нічого не вимагаючи навзаєм. 2 серпня ЄДАПС надіслав МВС офіційного листа, у якому просить дозволу на обладнання на вулиці Курській у Києві вузла з прискореної видачі закордонних паспортів за кошти консорціуму. Після того, як співробітники ЄДАПСу навчать міліціонерів користуватися сучасною апаратурою, вузол залишиться у власності МВС.

Подібна благодійність у наші суворі часи може розчулити найзапеклішого циніка. Підозри ж щодо можливих таємних прибутків від цієї акції у консорціумі рішуче відкидають.

– ЄДАПС ніколи не претендував і не претендує на роль оформлювача паспортів і ніколи не намагався підім’яти під себе функцію по видачі, – запевнив "proUA" заступник генерального директора консорціуму ЄДАПС зі зв’язків зі ЗМІ та громадськістю Олександр Драніков. – Ми в цьому листі акцентували і спеціально пояснили окремим листом в МВС, що в цьому вузлі працюватимуть штатні співробітники паспортної служби. Жодного співробітника ЄДАПС там би не було. З нашого боку це була пропозиція про добродійну допомогу. Ми були готові безкоштовно облаштувати центр прискореної видачі паспортів, який би діяв не під егідою "Ресурси-документ", а саме під егідою підрозділу Департаменту паспортної служби. Ми провели б навчання персоналу, і, власне кажучи, далі міліція їх видавала б. Підкреслюю, з нашого боку це було пропозиція про безплатну матеріальну допомогу МВС.

Поки в МВС думають, як відреагувати на несподіваний душевний порив комерсантів, нардеп-регіонал, ініціатор впровадження в Україні закордонних паспортів нового зразку Василь Грицак поділився з нами своїми наполеонівськими планами.

По-перше, на його думку, слід ліквідувати державне підприємство "Ресурси-документ", яке до недавніх пір надавало послуги з пришвидшеної видачі закордонних паспортів. Тоді у державі стане на одну корупційну схему менше.

– Діяльність "Ресурси-документ" у сфері паспортизації є нульовою, – стверджує Грицак. – Вона є не доцільною, вона є не потрібною. Це корупційна схема, в якій задіяні начальник паспортної служби відповідного району чи області, інспектор паспортної служби і представник "Ресурсів-документ". Людина приходить у паспортну службу, щоб написати заяву чи отримати паспорт – двері зачинено на замок. Або їй говорять: ми вас приймаємо два дні на тиждень. А внизу висить об’ява: будь ласка, йдіть у двері, які знаходяться поруч, і вам там допоможуть. Що робить громадянин? Він іде туди. І йде добровільно – на це б’є "Ресурси-документ". Ми ж нікого не заганяємо, вони прийшли до нас самі… Сідають за стіл, ми їм даємо чай, каву, кому з молоком, і вони самі пишуть заяви. Якимсь чином у тому кабінеті сидить працівник міліції, якого там взагалі не повинно бути... Термінова видача паспорту повинна бути – безумовно. Але відношення до цього повинні мати ті, хто бере безпосередню участь у виготовленні паспортів.

Більше того, на прохання "proUA" спрогнозувати, коли в українських ОВІРах, нарешті, щезнуть черги за закордонними паспортами, пан Грицак безапеляційно відповів:

– Можете записати: з першого жовтня 2007 року ніяких черг не буде. Ці черги були створені низкою чиновників. Я вже називав їхні прізвища. Вони грубо порушували законодавство і вводили в оману міністра внутрішніх справ Цушка та прем’єр-міністра Януковича. Черга на середину серпня була з близько сорока тисяч осіб. Сьогодні це близько п’ятнадцяти тисяч. До першого жовтня ніякої черги не буде, і люди отримуватимуть паспорти за два тижні чи за місяць без всяких питань.

Отже, якщо вірити пану Грицаку, у найближчому майбутньому із закордонними паспортами все в нас "буде ЄДАПС". У МВС з’явиться потужний благодійник, а черги за паспортами стануть надбанням історії…

Лишається дочекатися початку жовтня і перевірити, як все буде насправді. Обіцянка – ж не цяцянка.

P.S. Сьогодні міністра внутрішніх справ Віктор Суслов розповів на прес-конференції про те, що були спроби зайняти місце ДП "Ресурси-документ" з боку консорціуму ЄДАПС. "На початку серпня вони запропонували віддати їм приміщення ліквідованого підприємства Рікас, щоби видавати там закордонні паспорти. Але міністр Цушко чітко проти, тому МВС не сприйняло цю пропозицію всерйоз", — сказав Суслов.

Що ж, підстав не вірити словам міністра МВС та його заступника у нас немає. Щоправда, невідомо, де після виборів 30 вересня будуть і пан Суслов, і його шеф Василь Цушко…



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!