Главная Новости Политика Київська влада роздала землю «під PR»
commentss НОВОСТИ Все новости

Київська влада роздала землю «під PR»

22 октября 2007, 16:38
Поделитесь публикацией:
Київська влада роздала землю «під PR»

"Показовий" формат сесії Київради дозволив міській владі виставити опозицію в дуже неприглядному ракурсі.

Остання сесія Київради стала несподіваною для більшості журналістів та політиків. Якщо до цього секретар Київради Олесь Довгий старанно приховував від сторонніх очей проекти рішень, то цього разу преса вперше змогла одержати біля 10 депутатських папочок. Навіть враховуючи, що на сесію акредитувалось більше 100 журналістів, така кількість офіційно розданих матеріалів вже є безпрецедентною. Проте головний піар-удар був спрямований на запровадження нової процедури проходження земельних рішень.

Відтепер на сесію Київради при розгляді земельних питань запрошуватимуть конкретних людей, які отримуватимуть землю. На останній, "показовій", сесії надавались земельні ділянки здебільшого пенсіонерам. Люди дякували Леоніду Михайловичу за земельну щедрість, а опозиції погрожували громадською анафемою. Зрештою, благі наміри керівництва Київради зіштовхнулись з деякими процедурними моментами. Людей дратував тривалий розгляд питань і вже після 2 годин очікування атмосфера перед сесійною залою стала дуже гарячою. Депутати пришвидшили розгляд питань громадян — і вже до обіду Київ отримав декілька сотень щасливих жителів.

Новий формат сесії дозволив міській владі виставити опозицію в дуже неприглядному ракурсі. Телеглядачі, а тим більше присутні в холі, не хотіли розбиратися з тонкощами земельного законодавства, а тому зауваження опозиції сприймали без розуміння. Єдине, що цікавило присутніх, — це швидке вирішення земельного питання. Більшість громадян демонструвало небажання довго чекати на вирішення свого питання, хоча до цього процес збору документів тривав роками.

Нові земельні інновації можуть ще більше поглибити кризу у міському господарстві, а крім того, спровокувати соціальне невдоволення жителів міста. Навіть на "показове" засідання сесії були винесені досить дивні питання. Зокрема, пропонувалось створити два садові товариства якраз на трасі проходження Подільсько-Воскресенського мостового переходу. Очевидно, "батькам міста" мало проблеми Русанівських садів (до речі, досі невирішеної), і вони хочуть платити компенсацію ще й "новим" дачникам. Проте, здоровий глузд на цей раз переміг, і суперечливі проекти були зняті з розгляду.

Ще одне цікаве земельне рішення стосувалось виділення землі на Печерську. Двоє громадян намагались отримати біля 20 соток землі в самому центрі міста. Підставою для цього повинні були стати 7 металевих гаражів, які зацікавлені особи попередньо викупили. Гаражі не були оформлені відповідно до законодавства, що, відповідно, не давало Київраді підстав для виділення землі. Але питання "було вирішено позитивно". При цьому замовники на сесію не з’явились, а їх інтереси захищали дві молоді громадянки. Відсутність замовника вони пояснили поганим станом здоров’я. Але, очевидно, це не завадить потенційним господарям "правильно" розпорядитись землею вартістю 2 млн. доларів.

В Києві офіційно зареєстровано 2,8 млн. жителів. Всі вони за законом можуть претендувати на виділення земельної ділянки в місті. Проте, площа Києва складає лише 836 квадратних кілометрів. Якщо математично розділити цю землю, то на кожного мешканця припаде по 3 сотки. Але незабудованою залишається лише біля 20% території (хоча і вона вже здебільшого має власників), інша ж територія знаходиться під жилими будинками, дорогами і мостами, парками та скверами, а також лісами та водними просторами.

Таким чином, влада фактично може забезпечити земельними ділянками не більше 1% киян. Такий дефіцит дозволяє чиновникам підвищити вартість корупційної складової у виділенні земельних ділянок до небувалих розмірів. Реально отримати землю можуть лише дуже багаті громадяни, які здатні лобіювати такі рішення через депутатів Київради. В результаті "безкоштовну" землю отримують якраз найбагатші жителі міста.

Між тим, Київ відчуває серйозний земельний "голод" в частині реалізації перспективних інвестиційних програм. Зрештою, навіть будувати багатоповерхівки через 5-10 років буде ніде. Але міське керівництво вдається до сумнівних способів вирішення проблем киян. На ділянці площею 20 соток можна побудувати 3-4 приватні будинки, або звести багатоповерхівку на 100 квартир. Очевидно, що перший варіант підходить команді Чернівецького більше. Людина, яка отримає землю до кінця життя, буде прихильником та безкоштовним агітатором нинішньої київської влади.

Раніше сесія Київради нагадувала фарс, коли депутати за 30 секунд штампували земельні рішення. Тепер стараннями міської влади вона перетворилась на клоунаду. На трибуну запрошують людей, які повинні пояснити, чому вони кращі за інших жителів Києва. Сесія Київради доводить, що у Черновецкого неможливе – можливе.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!