26 ноября 2007, 09:10
Поделитесь публикацией:
Скотське мистецтво

Сучасну культуру, скалічену і спрофановану представниками виду homo sapiens, можуть порятувати тільки натхненні тварини.

Люди напрочуд талановито оскотинюються, але істинна тваринність, притаманна братам нашим меншим, однак залишається недосяжною. Природність – ось у чому важко конкурувати зі світом фауни. І сучасне мистецтво ніяк не може впоратися з цією проблемою. Хоч скільки б художник Кулик покусав людей на відкритті власної виставки – він не здатен вигризти і шматочка м’яса з литок своїх шанувальників або перекусити комусь із них передпліччя; будова щелеп та недостатньо розвинені м’язи заважають сягнути високого мистецького ефекту. Хоч скільки б мух наклеїв на стіну один з представлених в арт-центрі Пінчука митців – йому так і не вдасться перевершити цих надокучливих комах, які протягом кількох місяців можуть змінити колір плафонів у заводській їдальні в цілком природний спосіб. Актори у виставі Жолдака можуть шокувати глядача, влаштовуючи на сцені омовіння лайном, але не буде в цьому видовищі стільки граційної безпосередності, як у натуральному театрі макак за подвійними ґратами, котрі охоче закидують відвідувачів зоопарку своїми фекаліями, від чого публіка одержує неймовірної сили катарсис. Відтак навіть скандальний Кріс Офілі, що намалював іконописний образ слонячим лайном, – лише нікчемний епігон шимпанзе Конго, чиї роботи мають набагато вищу аукціонну вартість, ніж найкращі картини більшості художників світу.

Сучасні митці часто заздрять тваринам, а геніальність не народжується з такого ницого почуття. Вони вперті, як віслюки, але не настільки працьовиті. Мріють перетворитися на акул шоу-бізнесу, заледве навчившись плавати по-собачому. Якби вони були чесні перед суспільством, яке поступово втомлюється від кволої конкуренції зі звірячими талантами, то давно б уже поступилися місцем самим тваринам.

Днями мені пощастило ознайомитись із творчістю двох рок-гуртів – Caninus і Hatebeak, – що їх можна вважати піонерами руху “за мистецьку чесність перед людством”. Обидва гурти нарізають доволі бадьорий дез-метал. Цей музичний напрямок, в якому вокал більше нагадує гарчання, або ж – за висловом музичного критика А.Троїцького – булькання води у стічному отворі умивальника, завжди відзначався суто тваринною енергетикою. Тож Caninus і Hatebeak вчинили дуже мудро, залучивши до творчості своїх домашніх улюбленців. У першому колективі вокальні партії виконують два пітбультер’єри, а в другому – папуга Валдо. Звісно, за таку природність доводиться платити. А точніше – втрачати гіпотетичні прибутки від концертів.

Звірі на сцені не викликають стільки ж роздратування, як артист, що вичавлює з себе озвіріння. Мавпи-художники й гадки не мають, що таке епатаж. А найголовніше, що творчість тварин позбавлена амбіцій, захмарний претензій, бажання ухопити Бога за бороду. Вони не потребують слави і гонорарів. “Самореалізація” їх теж не цікавить.

Я давно уже не можу себе змусити дивитись “людське” телебачення, бо усі тваринні функції на екрані чомусь пнуться виконувати люди, – й у них це кепсько виходить. Коментарі політиків у сенсі змістовності мало чим відрізняються від свинячого рохкання (та й обличчя ніби теж часто схожі), але викликають протилежні емоції, ніж споглядання зворушливого поросячого рильця. “Звірячі пристрасті” у більшості телесеріалів також змушують констатувати, що тварини краще б впорались із такими однотипними ролями. А ще ж є поп-музика і гумор. Зірки, яким чомусь не гидко чути власний спів, яким не хочеться блювати від своєї дотепності.

Замість них усіх я мрію побачити тварин. Конкурси краси серед жаб, танці з пінгвінами, дебати між тхорами та щурами, свободу слова з великою рогатою худобою, футбольні матчі між командами слимаків та равликів, новини з ховрахами, кулінарні програми з крокодилами, ранкові проповіді анаконд, кролячі мелодрами й вікторини віслюків.

Принаймні, внаслідок такої культурної революції багато хто нарешті усвідомить, що скотське мистецтво, скотська політика і скотське життя – це суто людські винаходи.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!