Главная Новости Политика Економічні ризики-2008
commentss НОВОСТИ Все новости
3 января 2008, 11:25
Поделитесь публикацией:
Економічні ризики-2008

Нерухомість більше не принесе надприбутків, інфляція істотно не знизиться, зате з’явиться "податок на багатство"

КW за допомогою провідних фахівців та експертів проаналізувала основні тенденції та процеси, що відбуватимуться в окремих секторах української економіки наступного року. Найсерйозніших економічних потрясінь слід очікувати у фінансовій галузі.

Приватизація і реприватизація

З приходом нового уряду перерозподіл сфер власності відчутно пожвавиться. "Щоб виконати низку соціальних зобов’язань, які взяла на себе Тимошенко під час дострокових виборів, знадобляться величезні кошти, — говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. – Приватизація й реприватизація за цих умов стануть одним з головних джерел додаткових надходжень до бюджету". Проте, на думку експерта, роздержавлення, а тим більше – повернення державі власності, що була продана за мізерні гроші, вже не матимуть планового характеру, який був за першої каденції Тимошенко.

"Якщо Юлія Володимирівна зробила висновки з помилок 2005 року, а вона їх зробила, то реприватизація відбуватиметься тільки в окремих випадках і без зайвого галасу. Швидше за все, уряд тепер не повертатиме за безцінь продане майно, а буде пропонувати новим власникам доплатити до його реальної вартості", — переконаний Юрчишин. Серед підприємств, які експерти називають в числі першочергових "кандидатів" на відчуження – "Укртелеком" та Одеський припортовий завод, на повернення — "Луганськтепловоз" та "Дніпроенерго".

Земля і нерухомість

Інвестиції в нерухомість наступного року вже не обіцяють колишніх надприбутків. "На ринку житла настало повне затишшя, що означатиме певний відкат цін. Натомість, як в столиці, так і в великих містах буде відчуватися подальша нестача офісних площ", — передбачає директор Агентства з моделювання ситуацій Віталій Бала. За його словами, доки пропозиція не задовольнить існуючий попит, ставки на оренду ділової нерухомості зростатимуть, а вкладання коштів в будівництво офісних центрів залишатиметься вигідною справою.

Так само, на переконання Бали, вигідно буде купувати землю під будівництво. Принаймні, ціни на земельні ділянки в столиці й 30-км зоні навколо Києва зростатимуть стабільно, хоча, можливо, дещо втратять в темпах свого зростання. Водночас, на думку експерта, допоки парламент не скасує мораторій на вільний продаж землі, а місцеві ради не продаватимуть вільні ділянки виключно з аукціону, кожна вдало розташована сотка Батьківщини радуватиме свого власника збільшенням його капіталізації.

Валютні курси

Подорожчення золота, яке цього року склало близько 27%, наблизившись до ціни 130 грн. за 1 гр. металу 999 проби, помітно уповільниться, долар почне зміцнюватися стосовно євро, а курс російського рубля повільно зростатиме відносно усього кошика валют. Такі прогнози на наступний рік озвучують іноземні експерти. Тим часом вітчизняні фахівці нічого достеменно не знають про те, як поводитиме себе українська гривня.

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко вважає, що не слід очікувати будь-яких відчутних коливань курсу гривні принаймні до вступу України до Світової організації торгівлі. "Оскільки наш зовнішньоторговельний баланс поки зберігатиметься в існуючих пропорціях, будь які штучні впливи на курс національної валюти боляче вдарять по економіці й принесуть більше шкоди, аніж користі", — підкреслює він.

Після вступу України до СОТ Сугоняко вважає за доцільне запровадження плаваючого курсу гривні, але й в такому разі, на його думку, до кінця 2008 року коливання не перебільшать 5% від нинішнього співвідношення гривні і долара.

Рівень інфляції

Рекордний з початку тисячоліття стрибок інфляції, який в підсумку може перевищити 16%, навряд чи наступного року вдасться знизити більше, ніж на 2-3 відсотки. За словами директора Українського інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, хоча новому уряду вкрай потрібно показати свою ефективність, гривня відчутно знецінюватиметься й надалі. "Підвищення мало не на третину ціни на газ, повзуче подорожчання бензину, заплановане "Укрзалізницею" збільшення тарифів на вантажні перевезення, подорожчання житлово-комунальних послуг, продукції агропромислового комплексу тощо не дадуть змогу зменшити інфляцію до 9,8 %, як цього передбачає проект бюджету-2008", — прогнозує експерт. На думку Бураковскього, щонайменше інфляція наступного року становитиме 12%, але задля цього і Мінекономіки, і Мінфін, і Нацбанк мають проводити максимально узгоджену фінансово-грошову політику.

Кредити і депозити

Вітчизняний банківський сектор все більше заповнює іноземний капітал. Однак, на думку Олександра Сугоняко, наступного року українські банкіри не запропонують суттєво здешевлених кредитів. Так саме, за його словами, стабільними залишаться і відсоткові ставки по депозитах.

Між тим, Віталій Бала припускає, що доларові кредити подорожчають на 1-2%, оскільки наступного року до України "докотяться" наслідки іпотечної кризи в США. "Через нещодавнє підвищення Федеральною резервною системою США ставки рефінансування і бажання зменшити ризики неповернення кредитів, західні банки вже підвищили відсотки по кредитам", — відзначає Бала. Водночас, він припускає, що ставки по гривневим депозитам зменшаться так саме на 1-2%, оскільки через зростаюче надходження в економіку іноземних інвестицій, зменшується попит на внутрішні гривневі ресурси.

Податки

Попри численні обіцянки докорінно реформувати усю систему оподаткування в Україні, найпрогнозованішим в 2008 році буде введення податку на нерухоме майно. "Нерухомість оподатковується у переважній більшості країн світу, — зазначає радник Президента з економічних питань Олександр Пасхавер. – Більш ніж ймовірно, що наступного року він з’явиться й в Україні. Однак попередньо можна сказати, що це буде не фіскальний податок, а, так би мовити, "податок на багатство".

Також ймовірно, що ближче до кінця року уряд Тимошенко запровадить єдиний соціальний податок. Такий крок цілком прогнозований, оскільки має зробити оподаткування більш простим й зрозумілим, а також стати дієвим засобом боротьби з тіньовою економікою. "Мета єдиного соціального податку полягає в тому, аби перекласти податковий тягар з господарюючих суб’єктів на фізичних осіб, прибутки й видатки яких проконтролювати яких значно легше", — підкреслив радник голови держави.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!