Главная Новости Политика У семи няньок Україна без радіо
commentss НОВОСТИ Все новости

У семи няньок Україна без радіо

25 июля 2008, 09:00
Поделитесь публикацией:
У семи няньок Україна без радіо

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення видала ліцензії за новими цінами. ЗМІ залишать лише в руках олігархів.

Учора на сайті Нацради з’явився текст Методики розрахунку розмірів ліцензійного збору, яку Міністерство фінансів погодило ще 9 квітня. І до 11 липня Нацрада тримала його у великій таємниці, щоправда, лише від широкої громадськості.

У цій методиці є формула, за якою будь-який радіовласник може порахувати скільки йому коштуватиме державна ліцензія. У деталі впадати не будемо. Просто порахуємо гроші. Формула виглядає так: P = n х T х S х v Q(вт)

А це зразок, який "proUA" надала "Львівська Хвиля", одна з перших ФМ-радіостанцій Львова.

n = 30

T = 24 год.

S = 17 грн.

Q = квадратний корінь від 1000 Вт

30 x 24 x 17 x 31,6228 = 387 063 грн.

Як повідомив "proUA" виконавчий директор радіо "Львівська Хвиля" Володимир Лучишин, за старими тарифами ліцензія коштувала близько 50 тисяч гривень. Це було ледь не в 8 разів дешевше.

Закономірне питання – хто автор такого різкого підняття ціни на державну послугу?

Заступник голови Нацради Ігор Курус розповів "proUA", що автор – невідомий, оскільки вже пять років ця методика ходить по різних зацікавлених державних установах. "Методика напрацьовувалась протягом 5 років. Різні коефіцієнти, які туди потрапляли, змінювались різними державними установами і тому вийшла така методика", пояснив пан Курус.

Типова ситуація, коли невідомо хто має нести відповідальність за державні рішення. Бодай моральну.

На запитання, чи матимуть право телерадіокомпанії не оплатити повної суми ліцензії, доки влада їх переглядатиме, — пан Курус мило усміхнувся і додав, що все-таки це документ, який треба виконувати і "нема на то ради" (цитата)…

Тим часом ринок вважає, що рада таки є. А авторами змін є політики, які володіють великими медіа-холдингами.

Виконавчий директор Незалежної Асоціації телерадіоМовників (НАМ) Катерина М’ясникова розповіла "proUA", що до них останнім часом звернулося багато регіональних радіокомпаній, які невдовзі мали б продовжити ліцензіі – і всі вже думають, як їм вижити.

" Ці тарифи можуть стати останнім вирішальним ударом по регіональних мовниках, велика кількість яких незабаром має пройти процедуру переліцензування. Збільшення тарифу майже в 10 разів (це показують прорахунки ліцензійного збору для деяких наших членів), можуть призвести до того, що обсяг місцевого та регіонального мовлення може скоротитися майже вдвічі. Ми вивчаємо це питання, але вже зараз можна сказати, що регіональна або місцева компанія здатна повернути кошти, інвестовані в ліцензію, не раніше ніж за два, а то і більше років. І це при тому, що ліцензія видається на 7 років.

Безумовно, Незалежної Асоціації телерадіоМовників буде звертатися до Нацради і Міністерства фінансів з проханням скасувати ці тарифи.

А в мене особисто виникає враження, що в нашій державі взагалі робиться все для того, щоби місцеве мовлення зникло. І дані тарифи це ще раз підтверджують" — вважає Катерина М’ясникова (НАМ).

Неймовірно здивований такому підняттю ціни за ліцензію і Координатор українських проектів польської медіа-компанії "Агора", яка володіє 29 радіостанціями в Польщі, Януш Янець. Він особисто відкривав багато радіостаній в Польщі і так прокоментував "proUA" цю ситуацію:

- Наскільки мені відомо оплата за ліцензію зростає аж в 10 разів! Не дуже розумію, на чому грунтується такий ріст, але точно не на об’ємі українського ринку радіореклами. Здаєть, що ринок хочуть "підпорядкувати" так, як це подобається політикам.

Напевне нашим читам і службовцям Нацради буде цікаво довідатись, що за перше півріччя 2008 року польські радіостанції заробили 1 млрд. злотих ( 2.2 млрд. гривень), це на 30,35 відсотка більше, як в той самий період минулого року – про це повідомила 18 липня газета Пульс Бізнесу (Puls Biznesu).

Український же ринок радіореклами за дослідженнями "Всеукраїнської рекламної коаліції" становив у 2007 році 34 млн. доларів США (170 млн.грн.). За прогнозом на 2008 році ринок радіореклами складе 40 млн. доларів США (200 млн.грн.).

А оскільки територія Польщі приблизно така ж, як в України, і ліцензія на радіомовлення видається теж на 7 років, то "proUA" попросила Януша Янця "Агора", надати інформацію про ціну ліцензії. Так от, у Варшаві радіостанція потужністю 1кВт платить за ліцензію 0,5 млн. злотих (1 млн.грн), радіостанція потужністю 200Вт — 0,3 млн. злотих (300 тис.грн). Якщо місто, де працює радіостанція потужністю 1кВт, має населення до 400 тис. – то оплата ліцензії становить 90 тис.злотих (180 тис.грн.). 100Вт радіостанції в містах населенням до 120 тис. платять 50 тис.злотих (100 тис. грн.)

Виконавчий директор "Всеукраїнської рекламної коаліції" Максим Лазебник повідомив "proUA" вважає, що підняття цін на ліцензії – це, безумовно, серйозний удар по радіомовниках. Особливо регіональних.

"В принципі, це якийсь лобістський хід на користь “великого бізнесу”, а саме крупних лідируючих холдингів, які таким чином просто прибирають чужими руками всіх дрібних конкурентів, які плутаються у них під ногами в регіонах", — сказав Максим Лазебник.

Експерти медіаринку вважають, що держава зіграла на користь великого бізнесу, і це ще раз підтверджує, що в Україні голос "маленького українця" нічого не вартий, бо на чергових виборах "музику замовлять" олігархи.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!