Главная Новости Политика Грантовий марафон ім.Черновецького.
commentss НОВОСТИ Все новости

Грантовий марафон ім.Черновецького.

2 марта 2009, 11:24
Поделитесь публикацией:
Грантовий марафон ім.Черновецького.

За мовчазною згодою всіх присутніх, першим благодійником мав стати сам пан Журавський

Голосіївському району пощастило. Саме у ньому пройшов перший аукціон з продажу дитячих творів під лозунгом "Діти і Черновецький – соціально незахищеним". Говоримо, пощастило" без іронії. Чотири з половиною тисячі гривень, які зібрали протягом першого аукціону навряд чи вдовольнить владу

Зважаючи на те, що гнітючу більшість коштів на таких аукціонах здають підлеглі самого Черновецького, співробітникам управлінь культури інших районів час зазирати в свої гаманці. Благочинність у сьогоднішньому Києві – річ далеко не добровільна.

Для тих бюджетників, кого цікавить, як це буде в них, розповімо, як це було в Голосієво. Отож.

До участі в аукціоні вибрали 44 роботи дітей, що відвідують художню школу №9 і гуртки малювання у восьми клубах за місцем проживання "Щасливе дитинство". Нагадаємо, що саме ці діти мали за ініціативою міського управління сім’ї та молоді платити по 250 грн. на місяць за свої гуртки. Стартові ціни — від 60 до 250 грн., більшість картин — по 100.

Почали у п’ятницю, о 15.00. Усе міське і районне керівництво культурою вже сиділо в перших рядах. Було з десяток юних художників з батьками і вчителями. На запитання, де майбутні покупці, моя сусідка кивнула на перші ряди з владою.

Акціон розпочався за кращими традиціями — зі вступного слова організатора. Його втілював заступник голови КМДА Віталій Журавський. Повідомив, як важливо благодійність виховувати з дитинства і що це перший з десяти благодійних аукціонів, які відбудуться до Великодня.

Для того, щоб дати пресі час порозпитувати віце мера, зробили 10 хв. музичний антракт.

Журавський повторив для камер все, що говорив у залі, зауваживши, що навколо аукціону вже багато спекулюють. "Ми не ґвалтуємо батьків. Всі роботи виставлені на аукціон добровільно".

Правда, пресі не вдалося з’ясувати у віце-мера, який механізм розподілу коштів від аукціонів. Досвід бюрократа підказав йому рятувальну відповідь: "як зберемо кошти, то запросимо всі зацікавлені управління і будемо ділити, якому інтернату чи сиротинцю більше треба".

Журавський також радісно пообіцяв пресі, що такі аукціони від тепер в Києві будуть перманентними. Аукціон розпочався, Журавського забрали від телекамер і запросили в зал.

Перше непорозуміння сталося одразу з першим лотом – картиною "Берегиня".

За мовчазною згодою всіх присутніх, першим благодійником мав стати сам пан Журавський. Включившись в торги, він дещо розгубився – бо конкуренцію йому склала молода блондинка, яка дуже завзято піднімала ціну. Ведучий спершу навіть зняв лот із торгів. Але продавши другий лот, працівниці управління культури за 100 грн. (стартова ціна 90 грн.), повернувся до "Берегині", яку таки придбав Журавський. За 400 грн.

Оскільки сам Журавських у своєму виході до преси твердив, що там де кеш, там зловживання, то на якусь мить здалося, що гроші покупці мають перераховувати на якісь рахунки, а на аукціоні лише декларувати свою ціну. Але все було значно простіше – гроші кидали у прозору скриньку. Тому, коли було продано вже два лоти, журналістка "proUA", підсівши за спину Журавського, поцікавилась, чому в скриньці лише 100 грн, якщо вже має бути 500?

Як з’ясувалось через декілька хвилин, пан Журавський з собою кешу не носить, тому йому просто довелось позичити гроші. Позичальницею виявилась його підлегла з міського управління культури. Щоправда, помічниця Журавського, котра стояла в коридорі, повернула їй 400 грн. під час виходу шефа.

На запитання одного з журналістів, де висітиме картина – Журавський відповів, що в кабінеті. А потім додав, що у нього вже багато дитячих картин.

Найдорожчим (450 грн.) став третій лот – "Мій рідний Київ" – яку таки придбала суперниця Журавського по першому лоту. Нею виявилась — Наталія Морозова, артистка "Театру на Подолі".

На питання, як вона дізналась про аукціон – Наталка сказала, що ведучий – Анатолій Сухонов — її товариш і він попросив її прийти.

-А чому ви так дорого купили картину?

- Мій чоловік – бізнесмен, і я можу собі дозволити. Повішу картину у вітальні – вона дуже світла, а до нас приходять творчі люди – хай бачать, як діти малюють.

Тим часом, як тільки Журавський покинув залу – запал у покупців спав. Роботи другого десятка продавались за стартовою ціною, а от на третьому десятку почалися справжні проблеми – бажаючих придбати не було.

Ведучий ще на початку повідомив, що в залі присутні депутати райради. Виявилось, що депутатів було двоє. Обоє з блоку Чернівецького. Його представниця — Юлія Ярмоленко, дитячі робити купувала для приймалень. Намагалась ціну не надто піднімати. Перший натюрморт придбала за 150 грн., міський пейзаж — за 90 грн.

На запитання "proUA", чи бачить вона у залі депутатів райради з інших фракцій, сказала, що ні.

Директор мережі дитячих клубів "Щасливе дитинство" Оксана Тищенко теж придбала дві роботи по 120 і 170 грн. Роботи були в скляних рамках і справилося враження, що вона саме на них чекала.

Десь із десяток робіт були відкладені й у кінці продані за нижчою ціною, ніж стартова. Найдешевше — 50 грн — заплатила працівниця клубу з Тарасівської.

Як вдалося з’ясувати, декілька робіт придбали батьки юних художників. Мама 7-річного Артура, який зробив аплікацію з природнього матеріалу, сама придбала роботу сина за стартових – 90 грн.

А бабусі дівчинки Діани таки вдалося прилаштувати картину онуки в добрі руки – керівника районного управління культури Інни Сінкевич, яка клюнула на конкуренцію і придбала рисунок "Мій гардероб" за 120 грн.

Бабуся настільки розчулилась, що попросила слова. Розповіла, що сама хотіла придбати картину онуки, але якщо хтось інший хоче її купити, то вона уступає, бо в них вдома щодня родиться по 2-3 такі картини.

На дорогі — по 250 грн. — картини із Фондів художньої школи №9 благодійників не знайшлося.

Доки рахували благодійні внески, викладачі й учні вечірньої музичної школи розважали публіку Шопеном і навіть саксофоном…

Аукціон закінчився. 4720 грн піде на рахунок КМДА з поміткою "грант на покращення рівня життя незахищених верств населення".

І наостанок. Міська влада декларує, що всі аукціонні роботи потрапили на розпродаж добровільно Однак, рекомендуємо батькам дітей клубів "Щасливе дитинство" поцікавитись у своєму гуртку, чи збереглись роботи їхніх дітей періоду вересень 2008-січень 2009. Може чекати несподіванка. Принаймні, "proUA" кілька таких несподіванок, не надто розшукуючи, знайшло.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!