12 июня 2009, 07:47
Поделитесь публикацией:
Мертвий друг людини

Міжнародні організації захисту тварин вважають Україну європейським центром шкуродерства і погрожують відібрати ЄВРО-2012

По Києву розійшлися чутки, що в одному з підвалів чи то на Подолі, чи то на Оболоні мешканці виявили цілий склад мертвих собак, упакованих у поліетиленові мішки. На думку захисників тварин, це була чергова партія трупів, за які мерія платить "чорним" шкуродерням. Схоже, ця інформація стала останньою краплею для міжнародних організацій захисту тварин, які зараз роблять все, щоб Україну позбавили чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

Цвинтар бездомних тварин

Судячи з досвіду подібних скандалів, визнання існування або відсутності складу мертвих собак залежатиме винятково від політичної волі влади. Однак уже зараз у мерії чутки спростовують якось ухильно: "Цим зараз займаються правоохоронні органи". І в міському ГУ УМВС України Weekly.ua підтвердили, що вони дійсно займаються даним фактом. Однак влада не може відповістити на питання, чому на вулицях Києва так багато бродячих собак, якщо в столиці з 2005 року діє спеціальна програма контролю чисельності бездомних тварин гуманними методами, зокрема їх стерилізацією.

Виявляється вона вже давно не працює. "Комунальне підприємство "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" від початку 2009 року не провела жодної операції зі стерилізації вуличних кішок і собак", — зізналася радник мера Києва з питань навколишнього середовища й тваринного світу Світлана Берзіна. Щоправда, за її словами, стерилізацію от-от відновлять, і на цей рік у міському бюджеті на її фінансування передбачено 2,4 млн. грн. "Клініка зобов’язується провести приблизно п’яти тисяч операцій", — додає Світлана Берзіна.

Але такими темпами місцева влада простерилізує всіх бездомних собак (яких у Києві, за даними тої ж мерії, від 20 до 30 тис.) за п’ять-шість років. За умови, звичайно, що з Київської області до столиці не забігатимуть цілком дієздатні в статевому плані самці й самички. А прибігатимуть вони обов’язково, витісняючи з міста оскоплених тварин. За словами етологів, фахівців з поведінки тварин, у природі так влаштовано, що повноцінні тварини активніші й агресивніші від кастрованих.

Ласкава небезпека

Київські ветеринари вже давно б’ють на сполох. "Нікому не раджу гладити незнайомого собаку або кішку, не кажучи вже про те, щоб дозволити це дітям, — зауважує лікар-ветеринар Володимир Бобровніков. — В Україні за рік реєструється понад 500 випадків сказу в бродячих тварин. Бездомні собаки — це небезпека для всіх мешканців міста". При цьому ветеринари вважають, що вбивство тварин жодним чином не вирішує проблеми їх чисельності. Мовляв, це неефективно, бо чисельність популяції бродячих тварин визначається "харчовою місткістю" конкретної території. При винищуванні собак і кішок на одній ділянці корму стає більше, і сюди зростає міграція тварин із сусідніх районів. Як цьому завадити у міськдержадміністрації наразі не знають.

"Київська міськадміністрація торік не раз заявила про намір реалізувати програму гуманного вирішення проблеми бездомних тварин. На жаль, невдовзі ми зрозуміли, що люди, найняті владою для виконання цієї програми, некомпетентні, жорстокі, байдужі до проблеми й корумповані, — каже президент організації захисту тварин Англії Джон Руейн, що тісно співпрацює з українськими організаціями захисту тварин. — Влада міста повідомляє про наявність у Києві від 20 до 30 тис. бродячих собак. Ми заявляємо, що такої кількості немає, їх наполовину менше, і вони не можуть становити загрозу для життя киян. Тому ми рекомендуємо УЄФА відмовитися від ідеї проведення в Україні Євро-2012, якщо місцева влада не стане на шлях гуманного вирішення проблеми бездомних тварин".

Сковані одним ланцюгом

Отож ніякої альтернативи в стерилізації немає. Та й більшість європейських країн уже не перший рік з успіхом застосовують таку практику. Однак діють там по-іншому — не розтягують задоволення на п’ять років, а починають з масштабної, "залпової" кастрації всіх тварин на території конкретного муніципального утворення, а потім лише підтримують їх популяцію в цьому стані.

При нинішнім фінансуванні стерилізація бездомних собак у Києві не має змісту і є марною тратою грошей платників податків. Щоб програма гуманного регулювання чисельності бездомних тварин працювала, треба каструвати всіх бродячих собак у межах Києва протягом короткого проміжку часу (до півроку).

"Залпова" стерилізація кількох десятків тисяч тварин коштує дуже дорого, тому що після такої операції тварина потребує післяопераційного відпочинку в притулку протягом десяти діб. Таких притулків у Києві немає, є один в області, у селищі Бородянка, на 400 тварин. Притулки доведеться будувати, закуповувати ліки, укладати договори на стерилізацію з ветлікарнями, наймати кваліфікований персонал, запрошувати західних спостерігачів. Зрозуміло, що грошей на такі проекти в мерії може й не бути. А якщо і є, то чому б їх не "освоїти".

У сотні, якщо не в тисячі разів дешевше укласти договір з якимось не схильним до міркувань про гуманізм ПП і поставити йому завдання "вирішити питання в стислий термін". Профінансувати захід можна з бюджетних коштів, наприклад по статті "благоустрій міста". Подейкують, що за одне тіло вбитої тварини якісь приватні фірми платять особам без певного місця проживання від 20 до 50 грн. Знаючи, що в нашій країні менше ніж з половини не крадуть, можна собі уявити, скільки кладуть у свою кишеню перекупники товару "чорних" шкуродерів. Якщо ж урахувати, що витрати на стерилізацію одного собаки обходяться скарбниці приблизно в 400 грн., легко вирахувати й можливий рівень корупції в даній сфері — він обчислюється кількома сотнями гривень з кожної вбитої собаки.


КОМЕНТАРІ

Ірена Кільчицька

віце-мер Києва

Столична влада продовжує наполягати тільки на гуманному вирішенні питання регулювання чисельності бездомних тварин на вулицях міста. Ми діятимемо винятково відповідно до європейських стандартів, використовуючи іноземний досвід рішення проблеми. Європейський досвід засвідчує, що не можна випускати тварин на вулиці, але в нас сьогодні немає необхідної кількості притулків. Що ж стосується випадків отруєння тварин, про які повідомлялося раніше, під час перевірки з’ясувалося, що це робилося цілеспрямовано. На даний момент цим питанням займаються правоохоронні органи.

Володимир Поліщук

начальник Центру громадських зв’язків ГУ МВС Києва

Я не пам’ятаю резонансних кримінальних справ у Києві, пов’язаних з жорстоким поводженням з тваринами. В основному ми фіксуємо адміністративні порушення, тому що за вбивство тварини кримінальна відповідальність не передбачена. Така відповідальність наступить, якщо ви, наприклад, зламаєте бездомному собаці хребет, але тварина залишиться живою. А так, може, ви її випадково вбили, або собака на вас напала, а ви не перевищили мір самооборони. Причому ситуація розглядатиметься міліцією так само, як якби на вас напала людина.


ДОВІДКА

Вартість однієї операції зі стерилізації тварини становить від 300 до 500 грн. Утримання однієї тварини в післяопераційний період у спеціалізованому розпліднику обходиться 70 грн. на добу. Строк післяопераційного спостереження — до 10 днів.


Dura lex

"Собаче життя"

Короткий курс юридичного лікнепу

*Що мені буде, якщо я особисто вб’ю бродячого собаку?

Штраф в 3–7 неоподатковуваних мінімумів (ст. 89 Адміністративного кодексу) або 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн.), або позбавлення волі на 6 місяців (ст. 299 КК).

Якщо свідком убивства будуть неповнолітні, то штраф зростає до 200 неоподатковуваних мінімумів (3400 грн.), а строк позбавлення волі — до двох років (ст. 299 КК).

*На кого подати до суду, якщо мене покусає бродячий собака?

На жаль, подати до суду ні на кого. У законодавстві прямо не встановлено, хто відповідає за бездомних тварин. У законі лише прописано, що органи місцевого самоврядування відповідальні за утилізацію трупів бездомних тварин (ЗУ "Про захист тварин від жорстокого поводження").

*Чи можна притягти до відповідальності вбивцю мого собаки, і яке йому загрожує покарання?

Якщо вбитий собака виявився не бездомним, його вбивця зобов’язаний компенсувати збитки власникові (ст. 22, 180, 1166 Цивільного кодексу України). Але якщо тварину вбили, то відповідно до закону (див. нижче "Як убити собаку безкарно"), компенсація не передбачена.

У випадку якщо перед смертю собака заподіяв каліцтва, з її хазяїна можна відсудити компенсацію (ст. 22 Цивільного кодексу), розмір якої визначить суд.

*Як убити собаку безкарно?

У ст. 17 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" сказано, що вбивати тварин можна "для отримання господарсько корисної продукції, припинення їхніх страждань і з метою самооборони". Також безкарно можна втопити новонароджений приплід і присипляти тварин, хворих сказом.

За матеріалами: "Weekly.ua"



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!