Главная Новости Политика Суд видалив з поля чемпіонат України з футболу
commentss НОВОСТИ Все новости

Суд видалив з поля чемпіонат України з футболу

11 июля 2009, 09:33
Поделитесь публикацией:
Суд видалив з поля чемпіонат України з футболу

Експерти пов’язують нинішній конфлікт з особистою ворожнечею Ахметова й Коломойського

Здавалося б, Україна вже пережила період дикого футбольного господарювання, коли бюджети клубів, зарплати гравців і суми трансферів були суворою таємницею. Сьогодні бюджети всіх клубів прем’єр-ліги оприлюднені, більшість контрактів також стають надбанням гласності. І хоча, за даними джерел з українських клубів, іноді практикується виплата частини зарплат у конвертах, чимало угод укладають у готівці, а механізми закордонних трансферів не завжди прозорі, однак немає жодних підстав стверджувати, що в Україні футбол слугує прикриттям для кримінального бізнесу. Власники клубів створили Українську прем’єр-лігу у травні 2008 року саме для того, щоб побудувати український футбольний бізнес за західним зразком. Однак, як засвідчують останні події, шлях від цих намірів до мети не під силу нашим футбольним олігархам.

6 липня Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позов генерального директора ФК "Дніпро" Андрія Стеценка і визнав організаційно-правову форму Української прем’єр-ліги (УПЛ) такою, що не відповідає законодавству. Простіше кажучи, тепер УПЛ треба або взагалі ліквідувати, або перереєструвати відповідно до законодавства. А до цього всі заходи прем’єр-ліги, у тому числі й чемпіонату країни з футболу, не легітимні.

Причини, чому олігархи, співвласники клубів, чубляться, криються у боротьбі за лідерство на футбольному ринку. Наразі ні в кого в Україні не викликає сумніву неформальне лідерство серед "футбольних олігархів" співвласника компанії СКМ Ріната Ахметова. ФК "Дніпро", керівництво якого затіяло судовий розгляд, входить до сфери інтересів співвласника групи "Приват" Ігоря Коломойського, що хоча і є віце-президентом Федерації футболу України, однак "футбольної репутації" практично не має.

Зате за останній рік пан Коломойський встиг зажити репутації головного "баскетболіста" країни — він створив кілька баскетбольних клубів, які організували власну баскетбольну лігу з власним чемпіонатом України. У підсумку, замість баскетбольного чемпіонату країни ми маємо два різні турніри, які конкурують між собою за глядачів і рекламу і які створюють проблеми для національної збірної. Така ж доля зараз спіткала й український футбол.

Спортивні експерти пов’язують нинішній футбольний конфлікт з особистою ворожнечею Ахметова й Коломойського. Так це чи ні, нехай вирішують ті люди, хто особисто знає їх обох. Але не треба бути експертом, щоб побачити аналогію між баскетбольними й футбольними амбіціями "Привату". Позов про заборону прем’єр-ліги був поданий не на порожньому місці. Уже зараз з Ігорем Коломойським прямо пов’язані клуби "Дніпро", "Кривбас", "Арсенал", а до співчуваючих можна віднести "Динамо" і "Металіст". Керівництво саме цих клубів бойкотувало 1 липня у Києві обрання президентом Української Прем’єр-ліги Віталія Данилова, почесного президента ФК "Харків". А президент ФФУ й київського "Динамо" Ігор Суркіс, людина далеко не остання у нашому футболі, пов’язаний з паном Коломойським ще й далекими від футболу діловими інтересами.

От і виходить, що у найближчому майбутньому варто очікувати чергових зборів президентів клубів, які або досягнуть компромісу (нові вибори президента УПЛ, створення єдиного телевізійного пулу трансляцій або ж погоджене закріплення різних клубів за різними каналами), або не вирішать нічого. На крайній випадок можливі ще два варіанти — повернення до колишньої моделі, коли чемпіонат України у вищій лізі проводила Професійна футбольна ліга (ПФЛ), яка з утворенням УПЛ зосередилася на чемпіонаті першої ліги, або ж передача чемпіонату вищої ліги у відання комітету професійного футболу ФФУ.

Що ж до того, що під загрозою зриву опинилися черговий чемпіонат України, участь українських клубів в єврокубках і навіть Євро-2012, то хто звертає увагу на такі дріб’язки? Адже йдеться про те, хто в нашому футболі буде "найголовнішим"!

КОМЕНТАР

Олександр Ярославський

президент ФК "Металіст"

Рішення суду, на мій погляд, є сигналом для президентів клубів про необхідність зібратися знову. Поки власники клубів не зберуться і не визначаться з оптимальним форматом чемпіонату, наш клуб нікому ніяких комерційних і телевізійних прав не віддаватиме. Скажу більше, на даному етапі, коли домовленості порушуються, кожна зі сторін процесу має право робити так, як уважає за потрібне.

За матеріалами: "Weekly.ua"



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!