25 июля 2009, 11:01
Поделитесь публикацией:
Знай про спеку

Цьогоріч літня спека лише інколи дає нам перепочинок. Здавалося б, живемо ми не настільки близько до екватора, щоб мучитися, як жителі по-справжньому спекотних країн. Але вони адаптувалися і якось рятуються від спеки.

Weekly.ua дізнався про їхні секрети, а також поцікавився у лікарів, що варто робити, аби не підсмажитися під літнім сонцем

Потіємо в термосі

Чи замислювалися ви колись, чому багато мешканців жарких країн одягаються у теплі халати, накривають голови щільними хустками або закутуються у паранджу? Саме так вони й рятуються від спеки. Виявляється, теплий одяг є своєрідним термосом і діє як охолоджувальний елемент. Під щільним покривом тіло упріває, і краплі поту прохолоджують його, а одяг не дає можливості спеці проникнути до тіла. Правда, щоб охолоджуватися таким способом, українцям доведеться запастися тонною дезодорантів, щоб перебити запах поту.

Оптимальний варіант для українців — бавовняний або лляний просторий одяг світлих кольорів. Він легко вбирає піт і добре вентилюється.

П’ємо гарячий чай

Ще одна, здавалося б, безглузда звичка мешканців жарких країн — пити гарячий чай у будь-яку пору року. Ми традиційно вживаємо цей напій узимку, причому саме для того, щоб зігрітися. А ось в Азії переконані, що чай дає зворотний ефект.

"У спеку кров згущається, і її потрібно розріджувати, а чай — ідеальний для цього засіб", — розповідає лікар Олександр Доля.

А про обожнюване багатьма холодне пиво лікарі рекомендують забути до осені. Цей напій згущає кров, змушує серце битися частіше, підвищує тиск. Усе це може спровокувати навіть гіпертонічний криз. До того ж пиво, як і будь-який спиртний напій, затримує рідину в організмі й робить спеку для людини нестерпною. Жовті бочки з квасом теж, на думку лікарів, варто обходити: квас впливає на організм майже, як пиво. Він буде бродити в організмі, і це не принесе приємних відчуттів у сонячну погоду. До переліку заборонених влітку напоїв потрапили гранатовий і темний виноградний соки, які також згущають кров.

Найкорисніше пити охолоджені соки з кислуватим смаком. Світлий виноградний, апельсиновий, грейпфрутовий підійдуть ідеально. Лікарі рекомендують поповнювати втрату рідини двома-двома з половиною літрами води протягом дня.

Їмо рибу з овочами

"Їжа в спеку має бути легкою, — розповідає терапевт Валентина Дуброва. — М’ясо замініть вареною рибою, гарнір — свіжими овочами. Також варто стримати апетит ласунам — у спеку протипоказані тістечка й торти".

Намагайтеся втримуватися від їжі перед сном, інакше будете потіти й мучитися всю ніч.

Спимо з грілкою

Полегшити страждання у задушливу безвітряну ніч теж можливо.

"Не варто вкриватися вологими простирадлами, як це роблять деякі, — радить Олександр Доля. — Краще мокре простирадло повісити на вікно". Перед сном бажано провітрити приміщення і прийняти прохолодний душ.

Якщо ж нічого не допомагає, можете скористатися... грілкою. Наповніть її водою і покладіть в морозильну камеру. Уночі покладіть грілку з льодом на ліжко — це допоможе знизити температуру в приміщенні на два-три градуси!

Отож запасайтеся грілками, чаєм та рибою і зустрічайте спеку у всеозброєнні.

КОМЕНТАР

Олена Скрипник, лікар-терапевт

Багато хто в спеку вдається по допомогу кондиціонерів. Це безсумнівно корисний винахід людства, але, як і будь-яким іншим побутовим приладом, користуватися ним потрібно обережно. Занадто холодне повітря у квартирі або офісі, коли на вулиці спека, може викликати елементарну застуду й, що гірше, ревматичні болі у переохолоджених м’язах, особливо шийного відділу. Тому, якщо на вулиці навіть плюс сорок, температура в приміщенні або машині не повинна бути нижче найбільш комфортної для людини, тобто 21 градуса.

По матеріалам Weekly.ua.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!