Главная Новости Политика Як фальсифікують вступну кампанію-2009 (поновлено)
commentss НОВОСТИ Все новости

Як фальсифікують вступну кампанію-2009 (поновлено)

28 июля 2009, 14:09
Поделитесь публикацией:
Як фальсифікують вступну кампанію-2009 (поновлено)

Спритні абітурієнти-2009 подають документи на 90 спеціальностей одразу і заплутують комісії пільгами

Якось під час цьогорічної вступної кампанії довелося почути маму одного абітурієнта, яка щиро бідкалася, що ще в грудні 2008 року не скористалася чудовою нагодою дати хабара у розмірі $30 тис. за начебто гарантований вступ своєї дитини на юридичний факультет провідного столичного університету. Їй у відповідь тато іншого вступника повідав драматичну історію про те як він, щоб обійти конкурс сертифікатів, давав півсотні тисяч євро, а якщо мало, то був готовий з’їздити додому і привезти ще стільки ж. Але оскільки надійних гарантій йому не дали, то і ця оборудка зірвалася.

Взагалі, хабарі і способи уникнення конкурсу сертифікатів є напопулярнішою темою для обговорення вступниками та їхніми батьками. Як це можна зробити, ніхто достеменно сказати не може, але всі свято переконані, що такі можливості є і активно використовуються. Проведене дослідження, результати якого подаються нижче, свідчить, що подібні переконання не так уже й далекі від істини.

Зовсім інша кампанія

Цьогорічна кампанія принципово відрізняється не тільки від кампаній попередніх років з їх вступними іспитами, а й від минулорічної, коли систему конкурсу сертифікатів ще не було впроваджено в повному обсязі.

Під час вступної кампанії-2009 уже не враховуються золоті та срібні медалі, отримані в школі, а також оцінки їхніх атестатів. Разом з тим визначальним чинником є сума балів у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти, отриманих майбутніми вступниками за результатами іспитів у травні та червні.

Дуже суттєво впливає на перебіг нинішньої кампанії надане абітурієнтам право подавати копії документів на необмежену кількість спеціальностей до різних ВНЗ. Очевидно, розробники правил вступу сподівалися, що ця кількість обмежуватиметься здоровим глуздом і фізичними можливостями вступників. Дещо нижче ми побачимо, як гірко вони помилилися.

Крім того, існують чотири категорії вступників, які мають переваги над конкурентами з вищими балами сертифікатів.

Перша з них — це пільговики, перелік яких визначено у п.22 наказу Міністерства освіти і науки України №802 від 02.09.2008. Пільговиків зараховують до ВНЗ поза конкурсом, якщо сума балів у їхньому сертифікаті не нижча певного, дуже ліберального рівня. Наступна група — це призери міжнародних олімпіад, а також IV етапу всеукраїнських олімпіад і ІІІ етапу конкурсів науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України. Вони також мають право на першочерговий вступ.

Третю групу формують так звані "цільовики" з Чорнобильської зони та сільської місцевості, під яких у межах обсягу прийому виділяються певні квоти.

Остання привілейована група — пільговики, які мають переваги лише у випадку рівності балів з іншими.

Саме в межах прийому до ВНЗ цих чотирьох категорій громадян і криються можливості для корупції та, по суті, фальсифікації результатів вступної кампанії-2009.

А виявити орієнтовні контури такої корупційної діяльності допомагає онлайн-система "Конкурс" Міністерствa освіти і науки України, розроблена спільно з програмою USETI за ідеєю директора Департаменту вищої освіти відповідного Міністерства Ярослава Болюбаша. На цій інтернет-сторінці оперативно розміщуються дані про те, хто саме подав документи до того чи іншого ВНЗ, чи належить абітурієнт до якоїсь привілейованої групи і чи є подані документи оригіналами. Самі вступники при поданні документів вказують у заяві, що вони не заперечують проти публічного оприлюднення їхніх персональних даних у розрізі вступної кампанії. Що частково й робиться у цьому матеріалі.

Усі висновки у цій статті робилися лише на підставі відкритиx даних системи "Конкурс". Ці висновки стосуються лише дій приймальних комісій і принципово не можуть свідчити про будь-які протиправні дії абітурієнтів. Прізвища вступників, що зустрічаються у цьому матеріалі, є не більш ніж орієнтирами для ідентифікації "проблемних" приймальних комісій.

Про користь швидкого бігу

Ще донедавна безумовним чемпіоном вступної кампанії-2009 в Україні, за даними комісій, був Миргородський Олександр Володимирович, який станом на 23 липня включно примудрився подати документи на 63 спеціальності. Але останніми днями він зупинився, і його стрімко обійшла абітурієнтка Мартинович Валерія Володимирівна, яка до 27 липня включно подолала 89(!) комісій.

Якщо врахувати, що з початку періоду подання документів (29 червня) чотири дні приймальні комісії не працювали через вихідні, то виявиться, що Валерія Володимирівна подавала у середньому більш ніж по три комплекти документів на добу. Нагадаємо, що у цьому немає нічого кримінального — подібна практика дозволена Умовами прийому, затвердженими МОН України. Хоча, якщо припустити наявність у колективного органу — Міністерства освіти та науки — почуття гумору, то панну Мартинович в обов’язковому порядку варто нагородити почесною грамотою "За волю до перемоги" і правом навчатися у будь-якому ВНЗ країни на її вибір. Або ж — зобов’язати одночасно відвідувати заняття на всіх тих 89 (поки що) спеціальностях, куди вона подала документи.

Зараз же головною інтригою кампанії залишається те, чи подолає Мартинович Валерія Володимирівна позначку у 100 спеціальностей за ті кілька днів, що залишилися до закінчення прийому документів.

Станом на 27.07.2009 включно ще 7 абітурієнтів подолали від 50 до 61 комісії, 49 вступників подали документи від 40 до 49 разів, 251 — від 30 до 39 разів, 1 669 — від 20 до 29 разів, а 15 667 абітурієнтів — від 10 до 19 разів.

У 210 тисяч абітурієнтів кількість поданих комплектів документів не сягнула і десяти, причому менше третини з них — близько 64 тисяч вступників — подавали документи лише раз.

Залишається лише поспівчувати ректорам, які після підбиття підсумків конкурсів сертифікатів будуть з жахом спостерігати, як "сиплються" цілком пристойні зараз прохідні бали до очолюваних ними ВНЗ. Бо більшість вступників, які є зараз у списках, оригінали своїх атестатів до них не принесуть.

З тим, скільки комплектів документів подають абітурієнти (кількість абітурієнтів у кожному випадку), можна ознайомитися тут

Яку кількість документів подав кожен конкретний абітурієнт на 27.07.2009 включно, дивіться тут — Ч. 1, Ч. 2, Ч. 3, Ч. 4, Ч. 5

Пільги — становий хребет корупції

Найбільший Клондайк для можливих корупційних махінацій міститься саме тут. Етичність надання масових пільг у такій делікатній справі, як формування майбутньої інтелектуальної еліти нації, взагалі має стати предметом широкого суспільного обговорення. І особливо за тих умов, коли розжитися посвідченням постраждалого від Чорнобильскої аварії або йому подібним для підприємливої людини не є проблемою.

Повна кількість пільговиків, що подали документи на вступ, складає 9323 осіб. Вони мають право на позаконкурсний вступ, інформація про них позначається у системі "Вступ" у колонці після колонки з балом сертифікатів.

Але сухі дані системи "Конкурс" свідчать про те, що у цій сфері дуже і дуже не все гаразд. Нерідко трапляються випадки, коли якась частина приймальних комісій із задоволенням приймає довідки про пільги від певного випускника, а у решті ВНЗ, куди той також відносить документи, ці ж самі довідки визнаються неправочинними. Очевидно, це є чітким сигналом про явну ненормальність ситуації у таких комісіях. Бо правила визнання пільг є єдиними по всій країні.

Поки що маємо те, що маємо — абітурієнтів, пільги яких визнано не всіма приймальними комісіями, куди вони подали документи, набралось 3360 осіб.

Практично у половині випадків — для 1594 осіб — пільги визнала лише одна комісія, хоча документи цими вступниками подавалися у більшу кількість місць, і часто – у набагато більшу. Очевидно, такі комісії, з тих чи тих причин, вже твердо вирішили, що у них навчатиметься саме цей абітурієнт.

З переліком абітурієнтів, пільги яких визнаються лише окремими комісіями, можна ознайомитися тут.

Окрім них, існує ще одна категорія пільговиків, які мають переваги за умови рівної кількості балів сертифікатів. Дані про них відзначаються у крайній правій колонці файлів системи "Вступ". Таких на 27.09.2009 налічується 10155 осіб.

"Цільовиків", які беруть участь у кампанії, налічується 11452 особи, дані про них наводяться у третій справа колонці системи "Вступ".

Вогонь Олімпу може й спалити

Здавалося б, у олімпіадників справи мали б іти набагато цивілізованіше, ніж у пільговиків. Вичерпний перелік випускників 11-х класів 2009 року, які мають право на пільги як переможці відповідного рівня олімпіад та конкурсів Малої академії наук, наводиться у двох наказах Міністерства освіти і науки України: № 517 від 15.06.2009 "Про підсумки Всеукраїнських учнівських олімпіад, турнірів і конкурсів 2008/2009 навчального року" та № 531 від 18.06.2009 "Про підсумки проведення III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2009 році".

З повними текстами наказів можна ознайомитися тут і тут.

Взагалі-то, у цих наказах наведено загальний перелік переможців – учнів 6-11 класів. Але якщо брати лише одинадцятикласників, які вступають до ВНЗ цього літа, то таких у випадку "олімпіадного" наказу налічується 582 чоловіка та у випадку наказу про переможців конкурсів МАН – 731 чоловік. Але оскільки деякі майбутні абітурієнти одночасно перемагали і у олімпіадах, і у конкурсах МАН, то число всіх переможців дещо менше, ніж арифметична сума з двох наказів і складає 1237 чоловік. Втім, подалися вони до ВНЗ далеко не всі.

Приймальні комісії зареєстрували у якості переможців олімпіад і конкурсів МАН 1074 особи. Але проведене порівняння списків показало, що "олімпіадниками" та "МАНівцями" у 568 випадках приймальні комісії зареєстрували 454 особи, прізвища яких у двох відповідних наказах МОН відсутні.

На загальному фоні різко виділяється Херсонський державний університет, який один примудрився зареєструвати як "олімпіадників" та "МАНівців" 96 абітурієнтів, прізвища яких відсутні у наказах МОН.

З переліком таких комісій та зареєстрованих ними абітурієнтів можна ознайомитися тут.

Застереження. У Наказі МОН № 517 відсутній перелік переможців міжнародних олімпіад. Тобто, теоретично можливо, що прізвища тих, хто гідно відстояв честь України на міжнародних змаганнях (особливо – на спортивних), можуть виявитися неправомірно згаданими у приведеній таблиці. Втім, важко собі уявити, щоб таких абітурієнтів набралося під п’ять сотень (автор не включив у таблицю кілька десятків тих абітурієнтів, які отримали дипломи лише учасників олімпіад, але були зареєстровані комісіями як переможці).

Як і у всіх попередніх випадках, автор не стверджує, що перелічені абітурієнти припустилися зловживань. Автор наводить свідчення можливих порушень приймальними комісіями Правил прийому та положень Наказів МОН №517 та №531. Часу до закінчення вступної кампанії досить, щоб виправити ситуацію.

Добре слово про приймальні комісії

Певну роботу з латання дірок, позначених у цьому тексті, приймальні комісії все-таки ведуть. Це можна помітити, якщо кілька днів поспіль спостерігати за змінами даних у системі "Конкурс". Скажімо, абітурієнт після подання документів з’являвся у верхній частині списку як пільговик чи олімпіадник і перебував там день-два. Потім, очевидно, після прискіпливішого розгляду документів свій привілейований статус він втрачав і перебирався у нижню частину списку для участі в конкурсі сертифікатів на загальних засадах. От тільки випадків таких — прикро мало, одиниці проти наведених вище тисяч. Для того, щоб їх стало більше, і писався цей матеріал.

Для бажаючих здійснити дане дослідження самостійно, подаємо повний початковий набір текстових файлів (один файл – одна спеціальність у одному ВНЗ). Обсяг архіву – 11,8 Мб.

* * *

При підготовці статті було використано розробки спеціалістa з програмування порталу "proUA" Олeксaндрa Сaтюкoвa.

Інформацію уточнено, доповнено і поновлено станом на 27.07.2009.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!