8 сентября 2009, 09:42
Поделитесь публикацией:
Поїдьмо в нумери!

Тема Євро-2012 стає хітом осені: комісії УЄФА почастішають до України у вересні й жовтні, і висновки інспекторів явно грозитимуть нам перенесенням фінальної частини чемпіонату до Польщі.

Причому, якщо хтось вважає, що наша головна проблема — це стадіони, то помиляється. Насправді Україна не готова прийняти не футболістів, а сотні тисяч уболівальників. Їх просто ніде розмістити, бо катастрофічно не вистачає готелів. А криза унеможливила їхнє будівництво.

Слово честі, товаришу комісаре

Уже до 31 серпня Україна повинна була відзвітувати перед УЄФА про готовність прийняти високих гостей і спонсорів чемпіонату. При цьому необхідно було не просто задекларувати свої можливості, а показати договори готелів про бронювання місць з міжнародною компанією TUI Travel, що має ексклюзивне право на розміщення цільових груп УЄФА.

На папері українська сторона не підвела. Є світова практика — недобудовані готелі продають місця майбутнім гостям задовго до відкриття. Для цього власники готелів підписали зобов’язання про здачу об’єктів до листопада 2011 року. А комісари УЄФА прийняли на віру "слово честі" про поселення гостей у готелях, яких поки немає.

За офіційним даними, тільки в Києві до кінця 2011 року потрібно побудувати майже півсотні готелів: 10 п’ятизіркових, 15 — чотири-, 16 — три- і сім —двозіркових. Це як доповнення до тих 125, які в столиці вже працюють. До того ж необхідно хоча б на час чемпіонату організувати приблизно 30 тисяч ліжко-місць для уболівальників, які не зможуть дозволити собі поселитися навіть у двозірковому готелі. Простіше кажучи, потрібні ще й хостели (найдешевші готелі), яких у Києві сьогодні лише шість (у Варшаві — 80).

Усього ж за три тижні чемпіонату Київ повинен буде прийняти від 200 до 300 тис. уболівальників.

Висуваючи свої вимоги до підготовки місць розміщення, УЄФА насамперед подбала про VIP-cклад — організаторів, суддів, гравців, високоповажних гостей і т.д. Їх слід оселити в чотири- і п’ятизіркових готелях (потрібно не менше 5 тис. номерів). На сьогодні ж Київ може запропонувати майже тисячу таких апартаментів.

Запрошуються усі кому не лінь

Коли більше року тому смажений півень клюнув вітчизняних чиновників у ніжне місце і вони зрозуміли, що таки треба готуватися до Євро, активними учасниками ігор у гостинність під шумок стали власники споруджуваних "багатофункціональних комплексів" — офісних центрів. Деякі запропонували столиці один-два готельні поверхи по 20, 30 номерів в обмін на преференції від влади в питаннях землевідведення і дозвільної документації. Такі об’єкти ввійшли до програми підготовки до Євро-2012, коли влада раділа кожному потенційному готельному номеру. От тільки де гарантія, що в останній момент замість анонсованих 30 номерів не виявиться п’ять? Адже в дозвільних документах такі нюанси не застережені — там лише вказано, що буде міні-готель, і все.

До змагання за більшу кількість ліжко-місць долучилася і Київська область, що обіцяє побудувати 26 готелів. Тут навіть заявлено чотири п’ятизіркові готелі на тисячу номерів. Однак ситуація в області ще гірша, ніж у столиці. Заступник керівника відділу підготовки до Євро-2012 Київської облдержадміністрації Валерій Золотухін розповідає: "П’ятизірковий готельно-розважальний комплекс у селі Щасливе (між Борисполем і Києвом) не будують. Уже є фундамент, але через нестачу коштів об’єкт заморозили. Цією ж хворобою страждають інші заміські п’ятизіркові проекти: великі території, віддалені комунікації, — а це вимагає набагато більше коштів і часу, ніж будівництво міського готелю".

Діючі й заморожені

"Питання про перенесення термінів реалізації деяких готельних проектів уже постало", — зізнається Євген Самарцев, радник міністра культури й туризму.

"Щоб побудувати готель, потрібно зібрати 250 підписів у різних інстанціях, — каже президент Асоціації малих готелів і апартаментів України Дмитро Заруба. — Відведення землі займає приблизно 200 днів, ще 300 днів іде на тяганину з проектуванням. Мінімум рік — саме будівництво".

До всього цього додається ще й криза, тобто проблеми з інвестиціями. Однак криза має і позитивний бік. Вона стримала апетити вітчизняних земельно-будівельних спекулянтів.

"Зараз на ринок можуть прийти реальні інвестори, зацікавлені в об’єктах, що продаються за різко зниженою ціною, — вважає Євген Самарцев. — Адже торішні пропозиції були позахмарними й нереальними навіть для іноземного бізнесу".

А це значить, незважаючи ні на що, все-таки є шанс встигнути побудувати необхідну кількість готелів. У списку, який 31 серпня запропонували комісарам УЄФА, є проекти "діючі", заморожені й навіть тільки "задумані".

Чекаємо VIP-гостей

За даними Weekly.ua, сьогодні в Києві будується 21 готель, на стадії проекту й передпроекту ще 47. Наймасштабніші зі споруджуваних: Radisson SAS Airport Hotel Kiev та InterContinental на Великій Житомирській, що офіційно днями відкрився, "Гранд готель" під управлінням Fairmont на Поштовій площі, River Side на Набережно-Хрещатицькій, Hilton на бульварі Шевченка. Із проектованих — Nest City на вул. Златоустівській, "Столичний" на Європейській площі, Crowne Plaza на вул. Фізкультурній, Kiev Airport City поблизу аеропорту Бориспіль.

Однак багато готельних будівництв заморозили. Наприклад, "Пересвіт Плаза Готель", "Торонто Київ", готель на Оболонській набережній, Radisson SAS Airport Hotel Kiev і т.д. Їхня доля наразі невідома. Але якщо хоча б дві третини заявленого побудують, Київ таки зустріне VIP-гостей Євро-2012 у всеозброєнні.

Хостели й сінники

Не варто забувати, що небагато вболівальників можуть дозволити собі зупинитися в чотири- або п’ятизірковому готелі. Тому до 31 жовтня УЄФА вимагає надати план поселення 30 тис. найневибагливіших гостей чемпіонату. У хостелах, гуртожитках, наметових містечках, на сінниках... Цим активно користуються різні держвідомства, які під приводом підготовки до чемпіонату вибивають з бюджету гроші на ремонт своєї інфраструктури.

Наприклад, у трьох гуртожитках ДПАУ є 1300 місць, у двох будівлях Міністерства охорони здоров’я — ще 800, у студентських гуртожитках нарахували 10 тис. ліжок. Річ за малим — зробити євроремонт об’єктів, на що з бюджету обіцяють виділити 506 млн. грн.

Також були виявлені "занички": малі готелі, теплоходи, заміські комплекси, апартаменти, яких у Києві тисячі. Виходячи з досвіду Євробачення, міська влада оголосила про створення молодіжного кемпінгу на 20 тис. місць на Трухановому острові. Проект обіцяє бути інвестиційним вартістю 7 млн. євро. І в той же час скандальним, "зелені" уже піднімають голос проти витоптування зеленої зони посередині Дніпра.

От тільки нам, хоч як крути, доведеться вибирати з двох зол: будувати капітальні готелі або споруджувати тимчасові пристанища для деяких уболівальників. Але ми добровільно узялися за Євро-2012. Прекрасне постчемпіонатне далеке вимагає жертв.

КОМЕНТАР

Марина Козак, головний маркетолог-аналітик компанії "Соцмарт"

Будівництво готелів у Києві ведеться тільки на половині об’єктів, які стартували до кризи. Ситуація з готелями в стадії проекту ще гірша — девелопери не поспішають починати будівництво. Приблизно 80% проектів заморожені. За останні півроку почалося зведення тільки одного нового готелю. Отож криза пригальмувала розвиток готельного ринку, і навряд чи плани про спорудження більше 50 готелів у Києві до Євро-2012 будуть реалізовані. Наш прогноз — реально до чемпіонату побудують максимум 20–25 готелів.

По матеріалмм Weekly.ua.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!