Главная Новости Политика Київських медиків залякали як в 37-му
commentss НОВОСТИ Все новости

Київських медиків залякали як в 37-му

25 сентября 2009, 14:27
Поделитесь публикацией:
Київських медиків залякали як в 37-му

Після лютневих звільнень головних лікарів тандем Кільчицька –Качурова взявся за рядових лікарів. 28 вересня їх почнуть масово звільняти.

Київські лікарні і поліклініки отримали усні вказівки від Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення КМДА організувати поступлення коштів від пацієнтів на благодійні рахунки. А лікарі-гінекологи мають ще й заплатити з власної кишені – на рахунки і "в конверті". Окрім того, щоб підтримати комунальну газету "Хрещатик" – усі медики столиці мають здати по 74 грн на квартальну передплату. Скарги на це надходять лише до профспілки медиків.

Учора на редакційний номер "proUA" зателефонувала жінка, яка представилась лікарем однієї київської поліклініки і розповіла, що її керівництво погрожуючи звільненням примушує лікарів і медсестер наполегливо просити пацієнтів здавати "благочинні внески". При цьому жодних офіційних наказів Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення у головного лікаря немає.

"Нас також примушують передплачувати на квартал газету "Хрещатик", - сказала жінка і повісила трубку.

Ми вирішили перевірити цю скаргу і звернулись за коментарем до Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я.

Там підтвердили, що скарги такого характеру до них надходять вже декілька днів від багатьох поліклінік і лікарень, які є у підпорядкуванні Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Києва, яке очолює Людмила Качурова.

Юрист профспілки Сергій Кубанський каже, що єдиний спосіб хоч якось захистити себе, це писати заяви хоча б до профспілки, якщо вже не в прокуратуру.

"Біда у тому, що медики писати заяви бояться – їх залякали як в 37-му!", — коментує завідувач відділом з соціально-економічних питань профспілки Віталій Коваль.

Журналісти "proUA" опитали багатьох знайомих лікарів ( імена яких вказувати не будемо, щоб не нашкодити). Усі вони інформацію підтвердили. Мало того, запитуючи своїх головних лікарів, хто буде нести відповідальність за вимагання грошей у пацієнтів у разі, якщо ті поскаржаться – всі чують одну відповідь: "Ви самі".

Головні лікарі також є у складній ситуації, бо якщо вони не приносять грошей, керівництво звинувачує їх у невмінні працювати із колективом.

В одній з київських лікарень нам розповіли, що лікарі, щоб не вимагати з хворих грошей, просять їх приносити чеки за медикаменти і представляють ці чеки як благодійну допомогу для лікарні на придбання медикаментів.

Із забезпеченням медикаментами теж ситуація напружена. Навіть у дитячих лікарнях є проблеми з банальним анальгіном. За даними профспілки, по Києву станом на 1 серпня заборгованість перед лікарнями і поліклініками на придбання медикаментів становить від 2 до 283 тисяч гривень.

Найбільш шокуюча інформація про факти організованого вимагання поступає від київських гінекологів. Їм поставлено завдання щомісяця на рахунок лікарні перераховувати по 1 тисячі гривень і по 100 доларів приносити у конверті свому головному лікарю. Якщо ж їх зловлять на цьому – то це їхні особисті проблеми.

Інформація про примушення до квартальної передплати газети "Хрещатик" теж підтверджується у багатьох лікарнях і поліклініках, особливо це стосується тих, де останнім часом відбулися зміни керівництва.

Як розповіли "proUA" у Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я, передплата на газету "Хрещатик" оформляється дуже специфічно: люди здають гроші по 74 грн і записують свої адреси. Жодних передплатних квитанцій ніхто не отримує.

Ми зателефонували у газету "Хрещатик", щоб уточнити ціну квартальної передплати – вона становить 73,84 гривні.

Як розповіли "proUA" у одній районній поліклініці, працівники просто здали по 74 грн. зав відділенню, який ці гроші має передати головному лікарю. Людям сказали, що в документах поліклініки їхні домашні адреси записані, тому заповнювати квитанції на передплату не потрібно.

"proUA" щоб не залишати цих фактів поза увагою правоохоронних органів, звернулось до прокуратури Голосіївського району.

Прокурор Сергій Горупа так прокоментував цю ситуацію: "На сьогодні до нас не надходили заяви від медиків про вимагання благочинних внесків чи передплати газети, але прошу написати навіть мій телефон, щоб медпрацівники не боялись і приходили на прийом до мене. Я всіх вислухаю, напишемо заяви і перевіримо ці факти".

Телефон прокурора Сергія Горупи 287 40 37.

P.S. Коли матеріал був готовий до виходу, прес-служба голови Шевченківського району Віктора Пилипишина оприлюднила інформацію, що до них теж звернулись медики, яких зобов’язали передплачувати "Хрещатик".

"Головним лікарям були подані списки співробітників, які мали „зацікавитися” муніципальним виданням. Як виявилося, до цих переліків потрапили не тільки теперішні працівники закладу, а й ті, хто вже там не працює. Якщо ж гроші не будуть зібрані 28 вересня на непокірних чекає негайне звільнення",- сказано в заяві.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!