29 октября 2009, 18:07
Поделитесь публикацией:
Прощaвай, борг!

Створено юридичний прецедент, який дозволяє позичальникам не сплачувати відсотки за валютні кредити

Вітчизняна фінансова система, що переживає не найкращий час, отримала несподіваний удар, який може мати найсумніші наслідки для усієї економіки. Господарський суд Донецької області визнав (а Донецький апеляційний суд підтвердив) недійсним кредитний договір дворічної давнини між місцевим ТОВ "Готель "Централь" і ВТБ Банком на суму $18,8 млн. Приводом для такого рішення стало те, що кредит був виданий не у гривні, а відповідно до закону (ст.99 Конституції України) саме вона є єдиним засобом платежу в Україні.

Юрисконсульт Клим Братковський пояснив Weekly.ua, що донецькі юристи, приймаючи рішення діяли виключно у правовому полі. "З огляду на те, що за кредитним договором відповідач зобов’язався надати позивачеві кредит в іноземній валюті (долари США), а позивач зобов’язався повертати кредит і відсотки в іноземній валюті, виконання грошового зобов’язання суперечить актам цивільного законодавства (власне — Конституції), що є підставою для визнання кредитного договору недійсним", — констатував юрист.

У випадку з конфліктом між "Готель "Централь" і ВТБ Банком пікантності додає інформація про те, що ТОВ у Донецьку пов’язують з народним депутатом від Партії регіонів Ігорем Шкірею, а фінустанова давно асоціюється з прем’єром Росії Володимиром Путіним, інтереси якого в Україні можуть бути пов’язані з інтересами братів Клюєвих.

Поки всі зацікавлені сторони чекають рішення Верховного Суду, спеціальних роз’яснень уряду й Національного банку. Та якщо рішення суду залишиться незмінним, то "Готель "Централь" зобов’язаний буде повернути кредиторові лише тіло кредиту, а ВТБ Банк у свою чергу повертає позичальникові всі сплачені ним відсотки. При цьому важливо відзначити одну деталь: визнання недійсним кредитного договору автоматично приводить до визнання недійсним договору застави, що дозволяє позичальникові швидко перепродати майно, яке було забезпеченням кредиту. Після цього клієнт може відмовитися виплачувати банку тіло кредиту, а фінустанові залишається можливість тільки через суд намагатися відсудити майно боржника. Але якщо в позичальника нічого немає крім застави — банк залишиться ні з чим.

Таким чином, у Донецьку був створений прецедент, за яким усі клієнти, що позичили в банків валюту, можуть тепер звертатися до суду щоб, як мінімум, повернути всі сплачені за валютними кредитами відсотки, і як максимум — позбутися необхідності повертати банкам якісь гроші.

Далі — ланцюгова реакція: якщо почнуться масові судові процеси про визнання недійсними валютних кредитів, то банки втратять джерело валюти для повернення вкладів в іноземних валютах. Відшкодовувати дефіцит доларів і євро фінансистам доведеться, купуючи валюту на міжбанківському ринку. І тоді, внаслідок масового попиту на валюту, можливий черговий виток девальвації гривні.

В Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" уже прогнозують, що "донецький прецедент" створить хвилю неплатежів населення за кредити. Причому і банкіри, і вкладники говорять про сумну перспективу нескінченно довго захищати приватні інтереси по різні сторони барикад.

Утім, самі банкіри не панікують. "У крайньому випадку знову з’являться "бригади", які, як 10–15 років тому, вибиватимуть кредити за допомогою бейсбольних биток", — зауважив співробітник одного зі столичних банків. І цілком імовірно, що вирішення спорів щодо валютних кредитів залежатиме від того, "чий дах крутіший".

ПРАВА СМУГА

"Слизький" алгоритм

Поки банкіри розбираються з українською судовою системою, юристи-практики вже пропонують нову тактику "боротьби з валютним кредитом".

Для юридичної особи або малого підприємства, які позичили в банку валюту, першим кроком буде виведення всього не заставного майна на інше підприємство. Потім необхідно скласти звернення до суду, опираючись на дані судового процесу в Донецьку (інформація про нього є в єдиному держреєстрі судових рішень), і вимагати визнати недійсним кредитний договір. У процесі судового розгляду, потрібно підготувати до перепродажу заставу, яка оскаржується за кредитом, наближеній компанії. І, нарешті, відразу після того, як суд визнає кредитний договір недійсним, вивести заставне майно з балансу підприємства. Після чого юрособу спокійно можна банкрутувати за судовим позовом з боку банку.

Для приватних клієнтів, які заборгували валюту банку, схема набагато простіша, щоправда, вигідна вона тільки тим позичальникам, які вже погасили більшу частину кредиту. У такому випадку потрібно тільки домогтися в суді визнання договору недійсним, а після — вимагати від фінустанови повернення усіх сплачених відсотків і комісійних, які, як відомо, становлять до 30% від суми кредиту при купівлі в кредит автомобіля, і до 100% — при іпотечному кредитуванні.

КОМЕНТАР

Антоніна Паламарчук

віце-президент Асоціації українських банків

Цей прецедент погано вплине на ринок. Адже позичальники, які платять валютні кредити, отримали помилковий сигнал, і, якщо вони спробують піти цим шляхом, то потраплять у погану ситуацію. Вони припинять сплачувати відсотки, знайдуться юристи, які забажають заробити на цьому. Але насправді всім, хто взяв валютні кредити однозначно доведеться їх погашати. Я це стверджую, як позичальник, у якого чималий кредит у банку. Для того щоб не повернулися 90-ті роки, і хлопці, що вибивають борги за допомогою прасок, це рішення скасують. А ТОВ "Готель "Централь" тепер ніколи не отримає кредитів, а його акціонери потраплять до "чорних списків" служб безпеки всіх банків.

За матеріалами: "Weekly.ua"



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!