Главная Новости Политика Пайок першої медичної допомоги. У разі смерті
commentss НОВОСТИ Все новости

Пайок першої медичної допомоги. У разі смерті

13 ноября 2009, 13:54
Поделитесь публикацией:
Пайок першої медичної допомоги. У разі смерті

Набори першої медичної допомоги (ПМД) від Черновецького, не зрозуміло хто складав, за які гроші, і хто туди поклав таблетки, які підсилюють свинячий грип.

Кияни ще не забули пайки від кандидата в мери Черновецького із гречкою та згущеним молоком, тому зараз активно обговорюють вміст протиепідемічних пайків, яких має бути роздано 300 тисяч.

Однак налагоджена схема спілкування команди Черновецького з електоратом за посередництвом безплатного пайка цього разу може себе не виправдати.

По-перше, гроші на нові пайки від мера — 14 млн.грн. — йдуть із дірявого бюджета Києва, в якому є Програма (видатків) вирішення міським головою соціально-економічних проблем, виконання передвиборної програми.

По-друге, у складі набору ПМД є не гречка і згущене молоко, які навіть протерміновані навряд чи зашкодять здоров’ю людей, а ліки, зокрема аспірин, який може вбити при "Каліфорнійському" грипі.

По-третє, як виявив "proUA" станом на сьогодні, на 12.00 у КМДА не було затвердженого, — хоча б рішенням Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення КМДА (начальник Людмила Качурова) якщо вже не особисто мером Черновецьким,- переліку лікувально-профілактичних засобів у цих наборах.

Тому й не дивно, що у всіх районах Києва до складу набору ПМД входять різні ліки.

Аспірин VC Афлубіна

Чиновники різних районів Києва не змогли назвати нам документа КМДА, в якому зафіксовано перелік медпрепаратів, що входять до набору ПМД. Говорили так: перелік декілька разів озвучувала заступниця мера Ірена Кільчицька на засіданнях протиепідемічної комісії. З її слів там мало бути щось противірусне, щось жарознижуюче, оксолінова мазь чи її замінники і бинт для пошиття чотирьох масок в домашніх умовах.

Варто відзначити, що до базового Розпорядження КМДА №1254 від 3 листопада "Про забезпечення окремих категорій населення наборами першої медичної допомоги" цей перелік прикріплений теж не був.

Але у протоколі доручень ще від 2 листопада чітко записано: "КП "Фармація" (гендиретор Лариса Железнева) спільно з Головним управлінням охорони здоров’я та медичного забезпечення затвердити перелік лікувально-профілактичних засобів у цих наборах. Термін виконання – негайно".

У цьому ж дорученні записано, що забезпечити 300 тисяч соціально малозахищених громадян Києва цими профілактичними наборами повинні терцентри, які підпорядковані Головному управлінню соціального захисту населення ( в.о. начальника Тетяна Костюренко).

Як відомо, терцентри почали роздавати якісь набори ще з 3 листопада, але як з’ясував "proUA" документу, який би регламентував вміст наборів, і таким чином зобов’язував до певної звітності – немає.

Оскільки крім тріо Кільчицької-Качурової-Железневої справжнього вмісту наборів ПМД не знає ніхто, можливо тому у різних районах Києва ці набори виглядають по-різному.

У Дарницькому районі, за словами місцевих службовців, до набору ПМД входять:

1.Фервекс або Гріпекс ( по 2 пакетики )

2.Вазелін або Дитячий крем

3.Бинт широкий (для пошиття пов’язки)

4.Афлубін

5.Настоянка ехінацеї

6.Мазь календули

7.Мазь оксолінова

8.Вітаміни : Ревіт

9. Декамевіт

10. Вітам

11. Аспірин

Середня вартість одного набору — 50-60 грн.

У Київській міській профспілці працівників охорони здоров’я "proUA" отримав дещо інший перелік, і навіть з деякими цінами та списком виробників:

1. Ацетилсаліцилова кислота (ВАТ "Київмедпрепарат"), 30 таблеток – 2,10 грн

2. Вазелін ("Червона зірка" Харків) — 3,80 грн

3. Бинт 7 на 14 стерильний – 3,85 грн

4. Настоянка ехінацеї — ціна не вказана

6. Фервекс (UPSA), 2 пекетика – 8,80 грн

7. Вітаміни Гексавіт (ВАТ "Київський вітамінний завод") — ціна не вказана

Як вказано на вкладеному у мішечок папірці — ціна такого набору – 18,55 грн.

Хоча незрозуміло як це може бути, якщо вітаміни й ехінацея теж щось коштують.

Пенсіонерка, яка мешкає у Шевченківському районі, отримала такий набір:

1. Фервекс ( 2 пакетики)

2. Аспірин (2 шт)

3. Бинт 7 на 14

4. Настоянка ехінацеї

5. Вітаміни: "Ундевіт"

6. Маль календули

7. Маска одноразова

Ще один набір, який розшукав "proUA" містить:

1. Фервекс ( 2 пакетики)

2. Бороментол

3. Бинт 7 на 14 стерильний

4. Афлубін

5. Вітаміни: "Ундевіт"

6. Аспірин

Як бачимо, із наявністю в наборах від Черновецького противірусних препаратів є проблеми.

Зате з наявністю ацетилсаліцилової кислоти (чи аспірину по-простому), проблем немає.

Хоча медики не розуміють, чому малозабезпечиним киянам, які в основному є пенсіонерами чи інвалідами, пропонуються ці ліки. У коментарях для "proUA" усі опитані лікарі в один голос повторювали, що це злочинно роздавати людям аспірин, коли є ймовірність "Каліфорнійського" грипу, ключовою причиною смерті від якого є масивні дифузні крововиливи у легенях (на медичній мові це називається геморогічна пневмонія).

Чи команда Черновецького працює одночасно і на збільшення статистики смертності?

На жаль, журналістам "proUA" під час збору матеріалу довелося почути від особливо цинічних чиновників, що народ обнаглів: їм дають, а вони ще й перебирають.

КП "Фармація" вмиває руки

Щоб з’ясувати законний вміст набору ПМД від Черновецького "proUA" скерував запит з проханням надати інформацію про затверджений перелік медпрепаратів, що входять у набір ПМД із вказанням виробників та ціни.

Як і передбачалось, наш запит два дні існував десь між двома факсами – прес- служби КМДА і КП "Фармація" ( нагадаємо, що журналістам України вже давно заборонено спілкуватись з комунальними підприємствами без посередництва прес-служби КМДА). Нарешті третього дня ввечері секретар директора КП його отримала.

Наступного ж ранку, секретар гендиретора КП "Фармація" Лариси Железневої, повідомила "proUA" зі слів свого керівництва, що перелік (лікувально-профілактичних засобів у наборах ПМД) має складати Головне управління соціального забезпечення, а не вони.

Зрозумівши, що офіційно нам ніхто нічого не скаже, довелося послугуватись неофіційними джерелами. Згідно з ними, виявилось, що дійсно, перелік зараз ще не затверджений. І зараз над цим напружено працюють, бо вже з’явились перші проблеми з Міністерством економіки. Либонь, доведеться проводити по документах усю цю кампанію заднім числом.

Тепер залишається лише вірити, що улюблені бабусі мера сховають ліки до гірших часів, і не будуть аспірин приймати профілактично. А правоохоронні органи з’ясують хто купував ліки, згідно з якими розпорядженнями і за які гроші.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!