Главная Новости Политика На католицьке Різдво вул. Костьольна перетворилась на гарячу точку Києва
commentss НОВОСТИ Все новости

На католицьке Різдво вул. Костьольна перетворилась на гарячу точку Києва

25 декабря 2009, 15:25
Поделитесь публикацией:
На католицьке Різдво вул. Костьольна перетворилась на гарячу точку Києва

У центрі Києва знищують ще один будинок. Тепер "в темі" — правоохоронці

Усі "кияни і гості столиці", які декілька років тому пропустили видовищне руйнування будинку по вул. Червоноармійській, 35-37, зараз можуть на власні очі побачити подібну схему із знищення житлового будинку в історичному центрі Києва — на вулиці Костьольній.

Схема проста і перевірена: власник чи орендар частини будинку, який не є власником земельної ділянки, перебудовує своє приміщення так, щоб довести весь будинок до аварійного стану. Наступним кроком є виселення мешканців та здобуття приорітетного права на приватизацію чи отримання в оренду земельної ділянки. Далі – повна перебудова зруйнованого будинку вже повноцінним законним власником. Або ж його перепродаж…

За такою нехитрою схемою протягом декількох місяців руйнується житловий будинок № 8 по вул. Костьольній у Києві. Одразу відзначимо, що це не проста "хрущовка", а пам’ятка архітектури і містобудування місцевого значення. Збудований у 1910 році, й відомий тим, що в ньому мешкали видатні діячі української культури: письменник Василь Чумак, співак Стефан Белина-Скупевський та композитор Ігор Шамо, автор музики пісні "Києве мій", яка зараз номінується на гімн міста Києва.

Будинок №8 захищений Законом України, бо внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток, як складова частина Комплексу "Вулиця Костьольна", що є єдиною в Україні вулицею-пам’яткою архітектури та містобудування. Ще одна особливість – зараз межа буферної зони Софії Київської проходить якраз по вулиці Костьольній.

Але всі ці реґалії лише розпалюють інтерес потенційних "інвесторів" до ЗЕМЛІ на вулиці Костьольній.

Адже інтереси саме забудовників, а не мешканців, захищені при розробці Детального плану розвитку території Шевченківського району м. Києва. У ньому, наприклад, підпірна стіна будинку №8 по вул. Костьольній та господарські споруди позначені як окремі об’єкти цивільно-правових відносин та позначені іншим кольором ніж житловий будинок.

Скарги мешканців, надіслані голові Шевченківської РДА Віктору Пилипишину як замовнику Детального плану залишилися без реагування.

Хто ж "інвестори"?

Почалося все ще у 1998 році, коли в підвальному приміщенні будинку №8 Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "НІГМА" розпочала будівництво ресторану. Ухвалою Шевченківського суду від 04.11.2008 року на згадані підвальні приміщення накладено арешт з огляду на те, що приміщення були виставлені на продаж під казіно, ресторан для більш поважних покупців, ніж "Нігма".

Далі у гру на короткий термін вступає Олег Блохін в особі "Фонду О. Блохіна підтримки соціальних ініціатив". Як пам’ятаємо, окрім зіркової кар’єри футболіста і тренера, що вивів збірну України до фінальної частини Чемпіонату Світу — 2006, Блохін ще й носив дві каденції мандат народного депутата від СДПУ(о) Медведчука та отримав від мера Черновецького звання "Почесний громадянин м. Києва".

Саме фонд Блохіна, протягом багатьох років з дозволу начальника ЖЕК-301, 1001 без договору оренди використовував господарські приміщення. Договір оренди був укладений на декілька місяців після звернення мешканців до Генпрокуратури та напередодні продажу приміщень.

Так от, 5 грудня зоряного 2006 року тренер та орденоносець Ярослава Мудрого Олег Блохін, як один із засновників "Фонду О. Блохіна підтримки соціальних ініціатив" таки придбав підвали будинку №8 по вулиці Костьольній , і вже 29 грудня перепродав їх братові свого ж партнера Геннадія Івановича Аксьона по ТОВ "Інвестиційно-консалтинговий центр" — Олександру Івановичу Аксьону.

Таким чином, за інформацією "proUA" на сьогодні у будинка №8 та його земельної ділянки є чотири співвласники та користувачі — ТОВ "Будівельна компанія "НІГМА", окремо — її співзасновник Шишкін Євген Юрійович (на І-му рівні підвалу), Аксьон Олександр Іванович ( на ІІ-му рівні підвалу) та Комунальне підприємство по утриманню житлового господарства Шевченківської районної у м.Києві ради.

Про людей – законних власників своїх квартир — навіть згадки нема. Хоча мешканці будинку ще у 2000 році створили ОСББ. Спочатку влада не реєструвала його два роки. Але при черговій адміністративній реформі мешканцям вдалося його зареєструвати, і в рішенні Київради від 2005 року саме ОСББ на баланс мали бути передані комунікації, підвали і горища та земельна ділянка. Зараз будинок знаходиться на балансі КП "Керуюча дирекція" та обслуговується КП ЖЕК "Михайлівська". Всі допоміжні приміщення будинку продано.

Зазначимо, що у паспорті БТІ в будинку №8 немає вбудованих приміщень, як і немає їх у всіх документах, які регламентують розділення комунальної власності у Києві і дозволяють продаж нежитлового фонду.

Останні будівельно-бойові дії

Варто дещо пояснити особливості підвалів будинку №8. З причини розташування вул. Костьольної на крутому схилі, підвали одночасно є і фундаментом будинку. Вони мають два рівні і з них є окремі виходи на Хрещатик.

Мешканці розповідають, що ці виходи працівники ЖЕКів 301, 1001, "Михайлівське" з року в рік закидають сміттям вже протягом 18 років. Своїми силами мешканці неодноразово рятували будинок від пожеж, які були спричинені підпалюванням цього сміття.

Останні будівельно-бойові дії почалися 27 жовтня цього року, коли робітники власників підвалів Шишкіна і Аксьона без жодного дозвільного документу почали здійснювати будівельні роботи з руйнування капітальної тильної стіни будинку № 8 за допомогою працівника КП ЖЕК "Михайлівська" Дзугаєва.

"Будівельники не можуть представити жодних дозволів на проведення будівельних робіт ні мешканцям, ні правоохоронним органам, вони навіть документів, що посвідчують їхні особи не мають", — розповіла голова ОСББ Тетяна Шевчук.

Єдиним документом, який представники власників підвалів показуть усім контролюючим органам – це договір купівлі-продажу підвалів.

"Ці люди не називають своїх прізвищ, не погоджуються отримути приписи від інспекції Головного управління охорони культурної спадщини, а тільки погрожують фізичною розправою та кримінальними розборками", — повідомляють мешканці.

"Ні представники Головного управління охорони культурної спадщини, ні міліція, ні відділ по боротьбі з економічною злочинністю, ні Міністерство регіонального розвитку та будівництва не можуть зупинити протиправних дій нових власників наших підвалів", — говорить голова ОСББ.

Хоча працівник КП ЖЕК "Михайлівська" намагався пояснити патрульним міліціонерам, що прибули на виклик мешканців, що будівельники виконують припис пожежників з ліквідації завалів сміття.

У результаті "прибирання" будинок став виглядати так:

Як повідомив "proUA" начальник ГУ охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко, їхнім інспектором вже складено Акт, який засвідчує, що будинок №8 по вул. Костьольній доведений будівельними роботами до аварійного стану.

Чому ніхто не помічає?

Це питання найкраще ілюструє сьогоднішній приїзд одного із представників "забудовників". Бурячок Володимир Анатолійович приїхав на Костьольну на БМВ з блакитними міліцейськими номерами. Черер декілька хвилин він вже представився іншим прізвищем – Зіневич…

Мешканці до такого вже звикли. Адже інший фігурант – Олександр Аксьон приїжджає на

Хонді з надписом "Оперативна служба охорони правопорядку штаб м. Києва КМДА". Але про це наступного разу...



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!