19 февраля 2010, 13:08
Поделитесь публикацией:
Хто в Києві крайній?

Мер стверджує, що в снігових хроніках Києва винні вороги. "proUA" їх знайшов.

Протягом останнього місяця Київська мерія розвинула небувалу піар-активність. Почалась вона одразу після того, як на "ковзанках Черновецького" постраждав восьмитисячний киянин. Ювілей стався, нагадаємо, — 21 січня.

Уже наступного дня штаб із надзвичайних ситуацій при КМДА пообіцяв за два тижні очистити місто від кучугур снігу та льоду.

Наскільки йому це вдалось, кожен може судити сам.

Однак найбільшу хвилю піару власноручно здійняв мер міста. Протягом кількох днів він розпорядився виділити 1.5 млн. на медикаменти для травмопунктів, звернувся до прокуратури, аби та покарала керівників районів і зрештою повідомив киян, хто винен:

"Мене глибоко обурила ситуація в місті. Я проаналізував звіти всіх управлінь і керівників районів. Ми усі повинні чітко розуміти, хто і за що несе відповідальність: за порядок у дворах відповідають ЖЕКи, за порядок у районах несуть відповідальність голови районних адміністрацій, за порядок навколо своїх офісів і торгових центрів завжди відповідають їхні власники".

Сам Черновецький, зрозуміло – "весь у білому". Оскільки думки мера і його команди цитуються всіма без винятку ЗМІ, підозрюємо, що якась частина киян, яка ще нічого собі не покалічила, може повірити, що "у всьому винні вороги".

Відтак ми вирішили пройтися по списку. Щоби врешті зрозуміти, хто винен. Отож.

Площі, які треба чистити від снігу-льоду діляться на кілька категорій: прибудинкова територія, внутрішньоквартальні вулиці, головні автостради. А крім того – території загального користування.

Головні вулиці міста чистить структура КМДА – КП "Київавтодор". Зауважимо, що не лише вулиці, а й тротуари. Більшість великих вулиць Києва – чисті. З тротуарами – складніше. Головна проблема – гроші. Минулого року комунальне підприємство було профінансоване на 60%. Заробітня плата впала з 2000 до 1300 гривень. Та й однаково платять невчасно.

Зрештою самі автодорівці визнають, що, зважаючи на брак коштів, лише 70 % київських вулиць потрапили до списку, якими цієї зими буде опікуватись комунальне підприємство. На решту вулиць грошей нема.

Подібний список "вулиць-щасливців" існує і в районах. Це вже стосовно міжквартальних проїздів. Займаються ними ШЕУ- Шляхо-експлуатаційного управління з ремонту та експлуатації автомобільних шляхів та споруд на них. Мало хто з киян знає, що ці підприємства структурно підпорядковані тому ж КП "Київавтодор". Правда, гроші отримують з районних бюджетів.

Наше спілкування з декількома начальниками районних ШЕУ було в основному "не для преси". Оскільки не лише пряме начальство, а й КМДА заборонило їм спілкуватися з журналістами. Як бачимо, коли потрібно, важелів впливу на районні ШЕУ у Черновецького достатньо.

У минулорічному міському бюджеті було передбачено лише 50%, а в деяких районах ще менше, коштів необхідних для прибирання всіх вулиць міста.

Це означає, що існує затверджений Титульний перелік вулиць для прибирання, в якому із 200 вулиць, провулків, площ, бульварів, проспектів району, фінансування виділено лише на конкретних 50 назв вулиць.

Дізнавшись таку інформацію, кореспондент "proUA" одразу запитала про свою непримітну вуличку в одному із зелених районів. Звичайно ж, її у титульному переліку не було.

"Якщо буде додаткове фінансування, то ми зможемо переглянути цей перелік, і, можливо, вашу вулицю приберемо", — сказав начальник районного ШЕУ.

Як знаємо додаткових коштів на прибирання снігу виділено не було. КМДА всю відповідальність за пошук коштів переклала на недофінансовані райони. Райдержадміністрації з нового бюджету нашкребли суму, якою змогли покрити лише борги останніх місяців минулого року за пальне та заробітню плату працівників ШЕУ. Про те, з яких надходжень райони будуть віддавати позичене, посадовці райдержадміністрацій не знають.

Мусимо нагадати, що останнім часом мерія зробила все можливе, аби перетягнути фінансові потоки з районів в місто. Якщо раніше КМДА і райони ділили бюджет 50 на 50, то тепер 72 на 18. На користь Черновецького. Як результат – різке скорочення працівників ШЕУ і жахливий стан малих доріг столиці.

Третім ворогом, названим мером міста стали ЖЕКи. Які чистять тротуари під будинком. Як правило, це структури району. Хоча існує низка ЖЕКів, підпорядковані напряму містові. Ситуація там була не кращою. Ці пережитки соціалізму мають залізну відмазку на всі випадки життя: як платите, так і працюємо. Грошей нагадаємо – нема. Усі перетекли з району в місто.

Нічого дивуватись, що працівникам ЖЕКів легше стерпіти шквал скарг і навіть перерахувати мешканцям рахунки за ненадані послуги, аніж прибрати вчасно і якісно хоча б підходи до будинку. Про прибирання під’їздів та решти прибудинкової території, де часто розміщені гостьові паркінги, нема навіть мови.

Зарплата київського двірника — 1000 гривень на місяць. У результаті: одна третина посад двірників – вакантні. Відтак ЖЕКи приречені брати одного двірника "на півторабудинки", а часом і на два, щоб заплатити бодай якісь адекватні гроші. Якість робіт від такої "інтенсифікації" зрозуміла.

І останнім, на жаль, не названим ворогом киян виявилась сама КМДА.

По-перше, мер забув, що є в Києві території загального користування. Вони знаходяться у комунальній власності міста. І згідно із ст.36 Закону України "Про благоустрій населених пунктів" санітарне очищення територій загального користування здійснюється за рахунок місцевого бюджету.

У 2009 році КМДА не оплачувала із міського бюджету роботи з прибирання територій загального користування, як і не відшкодовувала різниці в тарифах за житлово-комунальні послуги, в які входить утримання прибудинкових територій.

По-друге, у місті виявилась маса землі, за яку ніхто не відповідає. Причому про це без тіні сумніву говорять чиновники всіх рангів. Деколи доходить до кумедного. Кореспондент proUA виявила вулицю, яка на думку ШЕУ належала "Київавтодору", на думку "Киїавтодору" належала ШЕУ, а насправді виявилась нічиєю.

У цій ситуації, видається, проблема вже не стільки з грішми, скільки з проблемою банального управління містом.

Отак після спілкування з причетними до київських "Хронік Нарнії", список ворогів від мера виявився дещо видозміненим. Якщо в першому варіанті – це райони, ЖЕКи, підприємці, то в кінцевому: гроші, гроші, гроші і нефаховість бюрократів. Ну, а де концентруються гроші, в принципі зрозуміло. Тут недавно в Парижі у дочки мера вкрали грошей на 83 снігозбиральні машини. Третина парку столиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!