Главная Новости Политика Семиноженко, Україна і андронний колайдер
commentss НОВОСТИ Все новости

Семиноженко, Україна і андронний колайдер

31 марта 2010, 14:48
Поделитесь публикацией:
Семиноженко, Україна і андронний колайдер

"Якщо якийсь школяр пише твір про героїв УПА – це його думка і вона буде думка, як результат твору, який був написаний в школі".

Останнім часом Віце-прем’єр України Володимир Семиноженко став більш популярним в УАнеті, аніж навіть міністр Дмитро Табачник. Сьогодні віце-прем’єр провів брифінг. Оскільки, видається, багато, хто хотів би дізнатись про позицію Володимира Семиноженка з перших вуст, ми вирішили оприлюднити стенограму брифінгу. Текст невеликий, однак роздуми викликає

- Насколько вероятной вы видите свою отставку?

- Если однозначно сказать : мне неинтересно. Первое. Второе: Знаете, мне эти розмови нагадують 37-ий рік, ідуть громадські процеси в яких фабрикуються справи, які не мають нічого спільного ні з висловлюваннями, ні з точкою зору, відкритою. Ні тим більше з діями. На жаль, це той стиль, який міг стати реальністю, якщо би перемога тої чи іншої сили була би реалізована в державі.

Якщо хтось звернув увагу, навіть у вашому корпусі журналістів ( я дуже вам вдячний), немає жодного перекручення моїх слів. Навпаки: позитивно-об’єктивно висвітлюється те, що відбувалося на передачі Шустера.

Висловлювання, які ставляться з ніг на голову – це висловлювання тільки політиків, які навіть жодної моєї фрази не процитували. Смисл був тієї передачі, де я брав участь, в одному: була достатньо провокативна, така цікава пропозиція з боку одного депутата Державної думи щодо створення єдиної держави.

Звичайно ми їх повинні з вами сприйняти не як якась реальність, яка не здійснюється ніколи, і вона взагалі не розглядається. (цитата збережена – ред.) А як привід задуматись про українські національні інтереси, про підвищення конкурентноспроможності країни.

І головна думка, яку я висловлював, і після цього постійно також дотримуюсь ( я абсолютно відкритий в своїх висловлюваннях,- подивіться будь-яку інформацію), Україна повинна брати участь у всіх глобальних проектах., де вона виграє, де вона має свої можливості зростати як конкурентна країна, як сильна держава, яка має свій шлях, своє бачення, а не розчинення в світі. Коли є суб’єктність держави. Це взагалі є мета. Одна з головних основ національної стратегії розвитку України.

Ми бачимо сьогодні в світі настільки багато ініціатив, в яких окремі держави беруть участь одночасно.... Європейський союз, митний союз між трьома країнами, ШОС, ЄвразЕС, дуже цікаві арабські пропозиції (зараз арабський світ об’єднується). Ми повинні бути скрізь. І фактично це було приводом для розмови.

А те, що політики звинувачують тих українців, які показали голосуванням, що в них різні думки, — це означає тільки одне: що деякі наші політики вважають одних українців правильними, інших – неправильними.

І мої висловлювання були спрямовані... Я хотів би, щоби моя прес-служба віддала диск повний з записом. Я, до речі, зранку сьогодні проглянув – я не відмовляюсь від жодного слова.

Я думаю, ви погодитесь з будь-яким твердженням. Твердження було тільки одне: в українців – різні думки. Ми повинні інтегрувати Україну. Ми повинні інтегруватись навколо амбітного проекту, який би сприяв розвитку України. Щоби ми Україну зробили лідером. Тому що ви знаєте, що і програма президента, яка оголошена і затверджена під час першого засідання установчого комітету економічних реформ: ми повинні в 20-ому році ввійти в двадцятку країн світу.

З поглядами тих людей, які реєструють подібні постанови, ми в принципі не можемо досягнути... а з їх участю в державній політиці за 5 років ми впали на десятки позицій в рейтингах конкурентноспроможності. Хоч рахуйте за Давоськими індексами, хоч за Лозанськими індексами. Я думаю, що всі ми бачили, що проходило. Завдання цього року: зупинити падіння конкурентноспроможності, і підняття.

Учорашнім прикладом участі в найвизначнішому проекті ХХІ-століття – ЦЕРНі- коли була перша реакція зіткнення протонів на андронному суперколайдері – де ми взяли участь і як вчені, і як постачальники... систем, переможці в тендерних процедурах на мікроелектронні прилади... – показали, якщо Україна бере участь в мегапроектах, вона є на рівні всіх найуспішніших країн світу.

Коли вона починає реєструвати подібні процеси, постанови, вона повертається в 37-ий рік, де знищується генетика, де знищуються біотехнології...Робота є роботою. Ми її показуємо на прикладі сьогоднішнього уряду в наших чітких, послідовних кроках . Ну, а завдання так званої опозиції – реєструвати постанови, піднімати галас і т.д. Але краще, щоб вони інтелектуально з нами змагались.

Моє, скажімо, бажання: пропонуйте кращі варіанти, і щодо програми діяльності уряду, програми економічних реформ, і щодо удосконалення і покращення нашого гуманітарного простору, оскільки це і якість здоров’я, і індекс людського розвитку і т.д. Подібні постанови чому не реєструються, подібні пропозиції не поступають.

- Опозиція також звинувачує вас в у спробах закрити Інститут національної пам’яті , відповідно до матеріалів, які там знаходяться. Що ви збираєтесь робити?.

Друге питання: там є ще один позов від батьків, які оскаржують теорію Дарвіна, яку викладають у школах, як єдину правильну. Чи є якісь плани, щось з цим робити?

- Перше. Інститут національної пам’яті. Це яскравий приклад роботи опозиції. ...

Хоча в нас ритм роботи такий, що ми майже не спимо, працюємо по 18 годин на добу, як мінімум,- перша зустріч була з моїм колегою, фізиком, людиною, яку я безмежно поважаю – Ігорем Рафаїловичем Юхновським. Більше того, він запропонував дуже цікаві ідеї по складним питанням трактування нашої історії. Як краще поступити.

Врахувати думку інших Інститутів національної пам’яті світу – це пропозиція з боку Інституту національної пам’яті – щодо неоднозначних рішень щодо присвоєння звання Героя України Степану Бандері. Це їх пропозиція.

Вони зараз починають працювати сучасно. Не просто – хтось вирішив, а вони щось обгрунтували. Вони починають зараз посилювати міжнародні контакти, зі своїми колегами за кордоном. Мені дуже це імпонує. Сподіваюсь, що ще до Паски встигну особисто відвідати Інститут національної пам’яті, поспілкуватись з колегами-вченими. У нас підхід: науковий, системний, а не ідеологізований, як до сьогоднішнього часу. Що стосується Дарвіна..

- І все-таки щодо реформування. Ви якесь реформування Інституту національної пам’яті плануєте?

- Принцип у нас, і у мене зокрема, підходу – науковий. Спершу інформація, аналіз, пропозиції, обговорення на полі вищих експертів, прийняття рішень з урахуванням громадської думки. І тільки так ми будемо діяти. Іншого шляху у цієї влади немає. Влада існує для суспільства, а не суспільство для влади, яка нав’язувала свої ідеологічні викривлення, пробачте, всі останні 5 років. І від цього страждають перш за все українці. Влада йде від народу. Це за Конституцією.

І по судам справа. По Дарвіну і т.д. Це суто наукові питання. Дуже важливі є питання, як створювалась Вселенна, для цього створювався ЦЕРН – оцей суперколайдер – який знаходиться в міжнародному Інституті ядерних досліджень в Швейцарії. Ним сьогодні ми поглиблюємо на найбільші мікрорівні з точки зору генетики, генетичних мутацій, походження різних видів, бо це дуже важливі питання, які корелюють до сучасної медицини. І одна з перших ініціатив, я вже дав доручення, — це нарешті підготовка державної програми з біотехнологій. На нинішній день в Україні її просто немає.

- ...запитання про викладання

- ...Принцип підходу до підручників у школах. На жаль, ви знаєте, що громадська думка і думка експертів: що дуже недосконалі підручники і, зокрема, підручники з історії... Взяти і написати якийсь ідеальний підручник – це неможливо. Це поступовий процес – звірення думок провідних істориків, провідних викладачів, учителів школи. І зараз ми готуємо глобальні підходи, науково-методичні ради повинні складатися з абсолютно авторитетних людей. І цей процес удосконалення підручників буде саме через це проходити.

Не буде команди віце-прем’єра чи міністра, що повинен бути такий підручник чи інший. А буде команда від провідних експертів, що краще так викладати. І вдосконалення цього – це дуже важливий, детальний процес, який постійно буде проходити. І результати ви побачите в позитивному плані. Вже протягом року

- Ви сказали, що не оминете жодного ветерана. Скажіть, чи ви будете шукати спільної мови з ветеранами УПА до 9-го травня і Як уряд реагуватиме на те, що запорізькі комуністи ставитимуть пам’ятник Сталіну?

- Ви знаєте, коли ідуть громадські ініціативи, а Україна різна, ми не будемо задавлювати їх. Тому що ми не хочемо ламати через коліно думку людей і це в принципі не належить такий стиль владі. Такий стиль належав попередній владі. Скажімо, чому до сьогоднішнього дня фактично були зірвані всі позиції, ніхто не збирався святкувати 65-ту річницю Перемозі Великої Вітчизняної війни.

У мене склалося враження – ніхто і не збирався. Якщо сьогодні ми тільки приймаємо рішення по виготовленню медалей, а вчора я проводив з керівництвом КМДА, Мінфіном, громадськими організаціями оперативку, як кажуть, в парку "Слави"… Як ви думаєте, коли ця оперативка повинна була відбутися? – Ще в 2004 році, коли прийняте було рішення. Україна різна і це не проблема України. Проблема це була для влади, яка попередня була – всі хотіли, щоб всі були однакові, так, як мислить президент Ющенко, так як мислять…

- "запитання було про УПА…"

- Ми не будемо забороняти нічого. Більш того, ми будемо слідкувати, щоб не було загострень, це вже завдання влади. Якщо якийсь школяр пише твір про героїв УПА – це його думка і вона буде думка, як результат твору, який був написаний в школі. Якщо про Ватутіна буде писати киянин – це думка киянина, це так точно сприймається в українському суспільстві. І завдання зараз, я постійно це повторюю, щоб була взаємна повага в Україні до певних думок.

Східна Україна повинна поважати думки, які є в областях західної України. З Західної України повинні поважати цінності і думки, які є в східній Україні.. І ця взаємна повага повинна бути в державі. Отут держава повинна за це турбуватися і всіляко створювати атмосферу такої взаємної поваги, а не атмосферу боротьби, яка, бачимо, до чого остання, починаючи особливо з 2004 року, привела в Україні…

Скажіть, чи буде, уряд, держава святкувати перемогу разом з воїнами УПА. Скажіть: так, чи ні.

- Я думаю, що, якщо мова йде про парад… Я думаю, що такі паради пройдуть в західних областях за участю УПА, я абсолютно переконаний. Більш того, я знаю, що на Івано-Франківщині, на Тернопільщині, я вже не перший раз віце-прем’єр-міністр, коли разом ідуть воїни, і це спокійно все сприймається.

Якщо в східній Україні пройдуть тільки учасники бойових дій Великої Вітчизняної війни, ну якось так в класичному розумінні, то це також абсолютно нормально….. Я не бачу в цьому проблеми.

Шановні колеги! Цими питаннями ви повинні навпаки започаткувати в Україні атмосферу толерантності, атмосферу примирення і не штучно робити через владу – тому заборонити, а тому ні. А щоб це проходило через українське суспільство, через точку зору, через сприйняття українського суспільства. Тут повинна бути допомога держави – створювати такі умови. І моє завдання, як віце-прем’єр-мінстра, створювати саме такі умови. Свою точку зору я вам виклав. Я думаю, що, ви навіть дивитесь і хитаєте головою, ви згодні з цим.

Прес секретар: брифінг закінчено.

Журналіст: уточніть, ви вважаєте нормальним, що комуністи ставлять пам’ятник Сталіну в Запоріжжі?

- Ви знаєте, я зараз відповідаю, як не за ініціативу громадську, а за державні дії. Я не хотів би знову, щоби мої міркування з якихось питань завтра було в Верховній Раді, що Семиноженко це підтримує, як це викривлено, перекручено абсолютно відбулося на останніх подіях, які привели до цих незрозумілих ініціатив і незрозумілого самоцитування людей, які призводять до таких постанов у Верховній Раді. А інформацію щодо приводу і моїх висловлювань у вигляді стенограм, у вигляді диска всім бажаючим будуть роздані і я готовий з цих питань..

Ви так і не відповіли на запитання… Ви свою думку скажіть…

- Моя особиста думка… Я ще раз кажу, що… Ну, я вважаю, що в кожній області і громадські організації, і ветеранські організації повинні все зробити, щоб не загострювати зіткнення різних думок. Це повинна бути громадська ініціатива. Задавлювати через владу ми не будемо. За спокій, за толерантність, щоб не було зіткнень, ми відповідаємо.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!