Главная Новости Политика Львівські депутати наважилися показати «зуби» Януковичу
commentss НОВОСТИ Все новости

Львівські депутати наважилися показати «зуби» Януковичу

9 сентября 2010, 14:41
Поделитесь публикацией:
Львівські депутати наважилися показати «зуби» Януковичу

Висловлення недовіри губернатору Львівщини Василю Горбалю залишиться лише передвиборчою піар-акцією

Як би бадьоро не розповідали представники БЮТ і "Свободи" про впевненість у тому, що обласна рада таки висловить недовіру губернатору Василеві Горбалю, скільки б не розповідали про те, що порівняно з попереднім разом до армії "недовірливих" додадуться "багнети" тих депутатів, яких нещодавно позбавили крісел в ОДА, як би не скандували пікетувальники перед облрадою "Горбаля – геть!" — впевненості у тому, що вотум недовіри буде висловлено не було. Надто вже добре відома львівським журналістам "гнучкість" земляків-політиків, надто легко здалися опозиціонери під час попередньої спроби висловити недовіру, надто впевнено виглядав сам винуватець свята.

Не переконував і різнобій, із яким учасники "антигорбалівської коаліції" (окрім БЮТ і "Свободи" — ще й частина НУ) пояснювали в кулуарах та у виступах під час обговорення порядку денного причини своєї недовіри губернатору. Якщо ще напередодні, все було чітко: губернатор не здав депутатський мандат, поєднувати депутатську діяльність із посадою голови ОДА не можна, а тим більше, коли це депутатство використовується, аби голосувати за ратифікацію "антиукраїнських" харківських угод. Аж тут виявилося, що домовлялися "заколотники" якось дуже специфічно. Бо чомусь голова фракції БЮТ Стецькович заговорив про невтішні економічні показники Львівщини, в той час як журналісти вже отримували заяву його однопартійця, заступника голови облради Романа Ілика про те, що вотум недовіри – політична акція, яка "має показати ставлення регіону до політики президента" і що "губернатором має бути людина, яка відчуває регіон".

Ще далі пішов лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок. Він категорично "рубанув", що голосуватиме за недовіру будь-якому губернатору, якого призначатиме Янукович. А для заступників Горбаля Олег Ярославович знайшов "теплі слова", на кшталт, "лижуть начальнику задницю". Однак свого партійного "шефа" перевершив "свободівець" Олег Панькевич. Виявилося, що він висловлюватиме недовіру Горбалю через те, що кабінет губернатора… освячував батюшка з УПЦ МП. Тут уже круглими стали очі не лише в голови ОДА, від природи наділеного "відкритим поглядом", але й в багатьох його опонентів. ЩО більше – навіть на обличчях деяких одно партійців пана Панькевича явно виявилося бажання дати йому кілька подушечок жуйки.

І вже дуже серйозні сумніви в успіху всієї справи викликало те, що пропозиція не включати питання недовіри в порядок денний була подана депутатом від БЮТ і підтримана кількома його однопартійцями. Склалося враження, що, попри наявність часу, найбільш резонансне питання всієї сесії було не зовсім підготовленим з боку його ініціаторів. Однак оговталися "бютівці" дуже швидко. Як наслідок, із фракції нашвидкуруч виключили екс-голову Стрийської РДА Івана Білака, колишнього голову облради Михайла Сендака, колишнього заступника голови облради Ігоря Держка і бізнесмена Петра Малеха. А питання в порядок денний таки включили – аж 71-им голосом із 120-ти депутатів. І тільки цей факт змусив подумати: мабуть, таки наберуть потрібну кількість голосів: 61 і більше…

Так і сталося. Швиденько проминувши п’ять інших питань, так само депутати оперативно проголосували за недовіру "в цілому". Далі – знов все почало гальмуватися: перереєстровувалися, роздавали бюлетені, зясовували, чому роздано бюлетенів більше, ніж зареєстровано. Тим часом у фракції БЮТ вигадали дуже оригінальний варіант таємного голосування: запропонували своїм депутатам показувати бюлетені журналістам і колегам, аби уникнути "зради", і закликали зробити те саме іншим. Інші не підтримали почин, однак і самих "бютівців" вистачило, щоб влаштувати ще те ріеліті-шоу. Якимось дивом усе це нарешті завершилося, підрахунок голосів – і ейфорія. Таки вийшло вперше за президентства Януковича ухвалити вотум недовіри губернатору, правда, до двох третин голосів прогнозовано не дотягнули — 66 голосів "за" і "перший дзвіночок" для Горбаля пролунав.

Утім, те, що опоненти губернатора відчули себе переможцями, не означає, що Василь Горбаль вважає себе переможеним. Сприйняв він події спокійно і сказав, що жодних змін ні в керівництві ОДА, ні в її розпорядку, не буде. Що й не дивно: недовіра, ухвалена не 2/3 голосів, а лише звичайною більшістю, є лише рекомендацією, по суті, проханням до президента, яке він може без жодних проблем проігнорувати. Що він, радше за все, і зробить. Як пізніше заявила Ганна Герман, Віктор Янукович не вважає, що думка 66 депутатів облради уособлює думку всієї громади Львівщини. Відповідно, реагувати на вотум недовіри просто не буде. Хоча – чи сподівався хтось на те, що Горбаля справді відставлять? Навряд. Просто вибори на носі, треба створювати інформаційні приводи…



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!