Главная Новости Политика «Регіонали» відпрацювали, як сфальсифікують вибори-2012
commentss НОВОСТИ Все новости

«Регіонали» відпрацювали, як сфальсифікують вибори-2012

Партія регіонів на виборах мера Вишневого зробила зі своїх опонентів навіть не зручних спаринг-партнерів, а «боксерську грушу»

13 декабря 2011, 00:05
Поделитесь публикацией:
«Регіонали» відпрацювали, як сфальсифікують вибори-2012

Минулими вихідними відбулися вибори міського голови міста-супутника Києва Вишневого. Подія, на перший погляд, містечкова, утім, вона прикувала до себе увагу всіх українських ЗМІ. В першу чергу тому, що Вишневе, як "ворожа територія" для Партії регіонів, перетворилося на головну сцену країни, на якій відбувалася "генеральна репетиція" майбутніх парламентських виборів.

А спостерігати дійсно було за чим. Партія регіонів у Вишневому з’ясовувала для себе зразу декілька речей. По-перше, "регіонали" протестували на Вишневому як працюють старі передвиборчі й виборчі технології відомі їм з кучмівських часів. По-друге, Партія регіонів подивилася, чи зможе опозиція ефективно протидіяти технологіям, застосованим на місцевих виборах 2010 року. Зокрема, "біло-блакитні" спробували "на зуб", чи можуть різні опозиціонери вести узгоджені бойові дії. По-третє, влада апробувала й новітні російські технології, застосовані в Росії на недавніх виборах Держдуми.    

Загалом, слід відзначити, що в Партії регіонів мають бути задоволені відповідями на свої "запити". На самому початку стало зрозуміло, що опозиціонери не об’єднаються проти влади і їх можна бити по одинці. А відтак, просто були не зареєстровані представники усіх сил, які можуть похвалитися більшою популярністю на Київщині, ніж Партія регіонів.  Тервиборчком відмовив у реєстрації кандидатам від "Батьківщини", "Фронту змін", "За Україну" В’ячеслава Кириленка та "Європейської партії" Миколи Катеринчука. За два дні до виборів з перегонів також зняли ще одного опозиційного кандидата від партії "УДАР" Віталія Кличка Антона Замараєва. Хоча усім мало би бути зрозуміло: якщо б перелічені опозиціонери згуртувалися навколо єдиного кандидата, прізвище та партійність якого не має великого значення у боротьбі з "машиною" влади, захищали б його і перетворили для України Вишневе на Мукачеве зразка 2003 року, то Партія регіонів оскандалилася б, можливо, й на всю Європу.

Але цього не сталося. Самотнім опозиційним конкурентом провладного кандидата в мери Вишневого Іллі Дікова став представник не самої популярної в центрі України партії "Свобода" Вадим Курбатов. І то після того, як це право відсудив. Не має сумніву, якби Курбатов становив якусь небезпеку для Дікова, то і його б зняли з перегонів, але "біло-блакитним" потрібний був зручний спаринг-партнер або навіть просто "груша". Для відпрацювання ударів.   

Далі влада потренувала на "Свободі" усі свої старі передвиборчі прийоми. На "пам’ятку" тим опозиціонерам, які прорвуться на парламентські вибори-2012. Хоча Курбатова й записали у бюлетень, але жодного його представника не було ані в комісіях, ані в якості спостерігачів на дільницях. Крім того, судові засідання за участю Курбатова призначалися саме тоді, коли в нього були зустрічі з виборцями. "Свободі" також заборонили розклеювати в місті агітаційні листівки та плакати. З’ясувалось, що "регіонали" викупили всю рекламну площу в місті (білборди, афіші, стенди для оголошень) на всі дні до виборів. Про це агітаторам від опозиції пояснили в міліції, коли кандидата-"свободівця" в чергове намагалися зняти з реєстрації. А перемогу Дікова "наближувала як могла" уся "чиновнича рать" на чолі з губернатором Київщини Анатолієм Присяжнюком, який два дні проводив зустрічі з виборцями-бюджетниками з  медичних, навчальних та комунальних закладів міста.

Заслуговує на увагу і той факт, що на одного із опозиційних кандидатів Антона Замараєва від партії "УДАР" напередодні виборів було скоєно замах. І щоб не говорили про цю подію, у ній, зокрема, можна розгледіти й прозорий натяк іншим опозиціонерам.  

Отже, напередодні, виборів було зроблено все, щоб у день "Х" Діков опинився поза конкуренцію. Серед порушень в день голосування, про які говорять "свободівці", наявний весь давно відомий набір маніпуляцій: розповсюдження агітаційних матеріалів Партії регіонів на дільницях, недопущення спостерігачів від "Свободи", голосування одних і тих самих осіб на декількох дільницях (сумнозвісні "каруселі"), вкидування бюлетенів та неточності в списках виборців. Крім того, "свободівці" заявили про хакерську атаку на їхній сайт, від чого вже тхне останніми російськими політтехнологічними напрацюваннями. Щоправда, в Україні ще не опробували можливості "вирубити" опозиціонерам мобільний зв’язок, але, мабуть, лише тому, що масштаби Вишневого для цього замалі. 

Цікаво, що про порушення у день голосування заговорили і в провладній партії. Київська обласна організація Партії регіонів заявила про наявність "численних порушень виборчого законодавства", які були допущені з боку представників опонентів, що "зухвало поводилися на виборчих дільницях, вдаючись до відвертих провокацій і залякувань членів виборчих комісій". Сумнівно, що у це хтось повірить, але насторожує те, що "регіонали" до цього додали сподівання - "правоохоронці дадуть належну оцінку таким діям". У світлі того, що вся Європа говорить про політичні репресії в Україні, такі заяви "регіоналів" вже не викликають посмішки.

А от що, справді, вже дивує, так це результат виборів. Вже вчора в Партії регіонів повідомили: "за попередніми підрахунками, переконливу перемогу на виборах міського голови Вишневого отримав Ілля Діков. За нього проголосували майже 65% виборців, які взяли участь у голосуванні". Після подій у Вишневому можна констатувати, що влада ретельно готується до парламентських перегонів, а ось українську опозицію, яка поки що є парламентською, може спіткати доля російської. На яку в прокремлівських ЗМІ навісили тавро "несистемної". Себто, маргінальної та ні на що не здатної…



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
Источник: Ольга Лукінова
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!