Главная Новости Политика «Київгенплан» дістанеться Попову задарма
commentss НОВОСТИ Все новости

«Київгенплан» дістанеться Попову задарма

Арешт фактичного власника інституту «Київгенплан» Миколи Марченка допоможе КМДА отримати цілковитий контроль над розробкою Генплану

20 декабря 2011, 00:05
Поделитесь публикацией:
«Київгенплан» дістанеться Попову задарма

Днями за ґратами опинилася ще одна впливова колись у Києві людина. "Жертвою" правоохоронців  став колишній голова правління банку "Київ" та екс-депутат Київради Микола Марченко, якого16 грудня затримали співробітники СБУ. Справа у тому, що ще у березні цього року прокуратура Києва порушила кримінальну справу проти нього і офіційно йому інкримінують зловживання службовим становищем і нанесення матеріального збитку банку на суму понад 5,6 млн. грн. За даними правоохоронців, в червні 2006 року   колишній голова правління банку "Київ" підписав договір про надання кредиту та додаткові угоди до нього  на  $ 768 тис. приватній особі під придбання земельних ділянок в Броварському районі Київської області. Він також  розпорядився за готівкові кошти придбати земельні ділянки, оцінку яких ніхто не робив. Начебто висновки експертизи свідчать про те, що документи підписувались не позичальником, а іншою особою. Надані в кредит кошти в банк повернуті не були. Станом на січень цього року прострочена заборгованість за даною позикою становить понад 5,6 млн. грн.

Утім, крім банку "Київ" у влади можуть бути й інші мотиви запроторити Марченка за ґрати. Справа в тому, що він володіє у Києві дуже привабливим активом -  ВАТ "Київпроект", вплив над  яким столична влада намагається отримати з 2008 року.  І, в даному випадку, боротися є за що, бо ВАТ "Київпроект" засноване в 1993 році на базі  державного проектного комплексу, містить в своєму складі дочірні підприємства  - "Київпроект-5", "Київметалопроект" та Інститут генерального плану міста Києва ("Київгенплан"). Останній має неабияке значення. Цей інститут є автором-розробником усіх повоєнних Генеральних планів столиці, позіціонує себе єдиним і основним експертом з містобудування, і практично монополізував цей напрям. Велику цікавість представляє собою і архів "Київгенплану", на основі якого регулюється генеральний план забудови столиці і земельний кадастр. По суті, без згоди "Київгенплану" у столиці не можна було проводити жодних землевідводів, будівництв та реконструкцій. Утім у столичній мерії вже давно вважають, що у її відносинах з бажаючими отримати землю, забудовниками та підрядниками "третій" зайвий.  

Запеклу боротьбу за контроль над "Київпроектом" в 2008 році почала ще "молода команда" Черновецького, яка намагалася обмежити вплив цього підприємства і встановити свої правила забудови міста. Спочатку при Київміськраді було створено "Центр містобудування та архітектури", який почав розробляти новий Генеральний план міста до 2025 року. Ця ініціатива мерської команди наштовхнулась на серйозні перешкоди з боку розробників наявного генплану, спеціалістів АТ "Київпроект". Після гучних взаємних обвинувачень Марченко та "молода команда" уклали перемир’я.

Тим часом фінансові справи Марченко пішли на гірше. Спочатку в лютому 2009 року він позбувся свого основного активу – банку "Київ", який через кредитування будівельних проектів під час кризи,  не зміг зробити виплати за зобов´язанням. Віддавши 99,9 % активів державі, Марченко утримав контроль над "Київпроектом". А вже у вересні 2010 року у Марченка почалися чергові проблеми й з "Київпроектом", оперативний контроль над яким спробував взяти колишній гендиректор "Київпроекту" Олег Овдій, через свого наступника Костянтина Кафієва. Утім, подейкують, що за цією спробою знову таки стояла "молода команда". Тоді Марченку вдалося встояти - генерального директора ВАТ "Київпроект" Костянтина Кафієва припинили допускати на робоче місце. Пояснили це тим, що він звільнений за рішенням наглядової ради компанії. За словами одного з членів наглядової ради, колишнього керівника банку "Київ" та сина Миколи Марченка Віктора, гендиректора звільнили за фінансові порушення. Пан Кафіев пов´язує звільнення зі своїми спробами перешкодити продажу ВАТ "Київпроект".

Відбитися того разу раз Марченку вдалося, скоріш за все, лише тому, що на той момент – осінь 2010 року – Черновецкий вже  мало, що вирішував у столиці, якою в ранзі першого заступника фактично керував Олександр Попов. Навряд чи команда Попова теж спокійно буде дивитися на те, що "Київпроект" знаходиться не під її крилом. Особливо після числених обіцянок КМДА про прийняття нового генплану разом зі "Стратегією міста Києва до 2025 року", яка днями була затверджена Київрадою. І теперішній арешт Марченка відкриває широкі перспективи для переходу розробника усіх Генпланів столиці в руки КМДА, або, що більш вірогідно, в руки когось, з ким Попов не посміє конфліктувати.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
Источник: Ольга Лукінова
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!