Главная Новости Политика В Обухові опозиція заморочить «регіоналів» кількістю кандидатів
commentss НОВОСТИ Все новости

В Обухові опозиція заморочить «регіоналів» кількістю кандидатів

За місяць до виборів мера Обухова у опозиції немає єдиного кандидата, що пояснюється тактичними міркуваннями

15 февраля 2012, 11:05
Поделитесь публикацией:
В Обухові опозиція заморочить «регіоналів» кількістю кандидатів

До виборів мера Обухова, які відбудуться 18 березня, залишилося трохи більше місяця. Відразу після скандальних виборів голови Вишневого – такого ж міста-супутника Києва – на яких Партія регіонів зробила з опозиції "боксерську грушу" для  відпрацювання ударів, лідер Київської облорганізації "Батьківщини" Костянтин Бондарьов запевнив портал "Київ. Коментарі", що на обухівських виборах опозиціонери вийдуть єдиним фронтом. Портал "Київ. Коментарі" вирішив поцікавитися, у якому стані підготовка опозиції та влади до виборчих перегонів в Обухові, які опозиціонери можуть або тихо злити, імітуючи боротьбу, або перетворити на резонансну подію на зразок мукачівських виборів 2004 року.

В останньому випадку для опозиції украй було б важливо знайти єдиного і бажано відомого кандидата у мери Обухова. Швидш за все, йому не дали би перемогти за будь-яку ціну, але резонанс від самої боротьби й моральна перемога навіть у разі поразки грали би на руку опозиції. Однак поки усі опозиційні партії (до речі, усі вони досить популярні на Київщині), які домовилися про спільні дії на парламентських виборах у День Соборності, ані не поспішають реалізовувати ці домовленості в Обухові, ані кожен окремо не можуть похвалитися відомими кандидатами. 

"Від нас буде балотуватися наш місцевий керівник — Ганна Старикова. Вона юрист, правозахисник, яка вже багато років бореться з корупцією. Ми провели соціологію і 45% мешканців підтримують нашу політичну силу. Це запорука того, що наш кандидат буде мати підтримку", — розповідає лідер "тимошенківців" Костянтин Бондарьов. За словами Бондарьова, "Батьківщина" поки лише веде переговори з іншими опозиціонерами про спільного кандидата.

Утім, у "Фронті Змін" запевняють, що певні домовленості з "Батьківщиною" вже існують, але не про єдиного кандидата. "Зараз кожен висуває свого кандидата, а коли почнеться виборча кампанія ми по ходу будемо дивитися як тактично діяти. Ми принципово домовилися з "Батьківщиною" і ведемо переговори зі "Свободою" та з "Ударом". Від нас на посаду мера буде балотуватися Петро Кабанець. Він депутат міської ради. Особа громадськості не дуже відома, але він не має негатива. Так що є шанси поборотися", — каже голова Київської обласної організації Політичної Партії "Фронт Змін" Володимир Полочанінов.

За словами Полочанінова, тактика дій у "розсип" зумовлена тим, що "регіонали" роблять головну ставку не на адмінресурс та фальсифікації під час агітації та голосування, а на зняття опозиційних кандидатів. На думку головного "фронтовика" Київщини, саме тому на виборах в Обухові кожна опозиційна сила буде висувати свого кандидата. Якщо когось з них знімуть з виборів, то вони зможуть об’єднатися  навколо іншого. Досить наївне пояснення, чому вже зараз не розкручувати єдиного кандидата особливо з огляду на те, що, за цією логікою, "регіоналам" байдуже скількох кандидатів не реєструвати —  одного чи кількох. Тільки недопущення спільного та рейтингового кандидата пахне більшим політичним скандалом. 

"Вони ("регіонали" — Ред.) прийняли дуже простий механізм — нереєстрація з формальних причин кандидата, навіть вдаються до ошуканства. Ось у Вишневому. Наш кандидат приніс документи. Йому сказали — ви неправильно заповнили заяву і повернули одну заяву. Він переписав заяву. Її прийняв член комісії, який нібито був його знайомим, і сказав що все добре, проблема була лише з заявою, тому ви її подавайте, по решті документів, які ви надали, немає ніяких зауважень. Він здає документи, а вони в останній вечір роблять засідання ТВК і заявляють, що було здано неповний пакет документів, і тому відмовлено в реєстрації", — розповідає Полочанінов. Щоправда залишається одне питання – чому кандидат у Вишневому був залишений наодинці з ворожою комісією, і його документи не готував професійний юрист, яких вистачає у "Фронті Змін"?

Ще одна опозиційна політична сила – ВО "Свобода", також визначилась зі своїм кандидатом. "Кандидат від нашої партії — В’ячеслав Горобець. Він юрист і допомагає в Обухові людям, яких ошукали. Тому його досить добре знають, і рейтинги в нього хороші", — розповідає  член обухівської районної організації ВО "Свобода" Вікторія Долушаньска.

Однак, "свободівці" скаржаться, що Горобець не може за себе агітувати, адже суд заборонив партії збирати мітинги в місті Обухові аж до 16 березня. Тобто до кінця передвиборчої кампанії. У своєму рішенні суд послався на "загрозу здоров´ю населенню", а саме на те, що на даний період у місті буде дуже низька температура, а відтак "наявність високого ступеню можливості переохолодження та обморожень населення". Так що "свободівцю" доведеться шукати альтернативні методи агітації. Щоправда, ця заборона, судячи з її мотиваційної частини, стосується й інших політичних сил, навіть "регіоналів", хоча останні навряд чи розраховують перемагати завдяки масовій агітації.

До речі, схоже, що самі "регіонали" настільки впевнені у своїй перемозі, кого б вони не висунули, що поки навіть не визначилися з кандидатом. Певний час серед можливих претендентів називався соратник міністра енергетики Юрія Бойко (голова Київської облорганізації ПР) керівник НАК "Нафтогаз Україна" Євген Бакулін, який також керує Обухівською райорганізацією ПР. На підтвердження цієї версії говорило те, що Обухів прикрасили білборди Бакуліна, який вітав обухівців з новорічними святами. Утім, мерська посада для такого "птаха", як Бакулін виглядає надто дрібною. Ще одним претендентом вважався Сергій Канаки, лідер фракції Партії регіонів у Обухівській  районній раді. Однак, його імідж зіпсовано нібито кримінальним минулим. За даними власного джерела "Київ. Коментарі", остаточне рішення партія влади ухвалить днями. Скоріше всього, кандидатом оберуть директора Обухівського вентиляторного заводу Олександра Левченка. Зрештою, хто б не висувався від влади в обухівських виборах, головне те, що вони стануть першим тестом для об’єднаної опозиції – наскільки вона здатна до об’єднання і до галасливої боротьби, яка б схиляла до неї громадськість, адже, й досі дуже поширений стереотип – опозиція нічого не робить, а відтак й немає сенсу її підтримувати.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
Источник: Влад Руденко
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!