Главная Новости Политика Блок ПОРА-ПРП согласовал текст Соглашения о создании „оранжевой” коалиции
commentss НОВОСТИ Все новости

Блок ПОРА-ПРП согласовал текст Соглашения о создании „оранжевой” коалиции

21 февраля 2006, 18:02
Поделитесь публикацией:
Блок ПОРА-ПРП согласовал текст Соглашения о создании „оранжевой” коалиции

Гражданский блок ПОРА-ПРП объявляет, что сегодня, 21 февраля, согласовал текст Соглашения о создании коалиции демократических сил, подготовленный участниками будущей коалиции — ПОРА-ПРП, НСНУ, БЮТ, СПУ и блоком Костенко-Плюща. Об этом "proUA" сообщили в пресс-службе Блока.

Сейчас Гражданский блок ПОРА-ПРП ожидает согласования этого документа всеми участниками переговорного процесса.

Также Гражданский блок ПОРА-ПРП отмечает, что ожидает публичного подписания этого Соглашения всеми участниками переговоров в течение ближайших суток и рассчитывает на участие в процедуре подписания Президента Украины.

Гражданский блок ПОРА-ПРП верит в твердость намерений всех участников демократической коалиции и заявляет, что процесс объединения не остановят никакие личные интересі отдельных политиков.

Текст соглашения предоставляем полностью:

У Г О Д А (проект)

про створення Коаліції демократичних сил

Виходячи з турботи за долю майбутнього України, захисту національного суверенітету, прав і свобод людини, розвитку демократії, забезпечення прозорої чесної політики, налагодження рівноправного діалогу між суспільством і владою;

Висловлюючи нашу відданність ідеалам Майдану;

Усвідомлюючи наш спільний обов’язок забезпечити виконання програми Президента України, навколо якої ми згуртувалися протягом президентської виборчої кампанії –

ми, представники політичних партій та блоків, що підписалися нижче, заявляємо про створення політичної Коаліції демократичних сил.

Учасники Коаліції демократичних сил України погодили головні принципи та засади її формування.

І. Мета Коаліції демократичних сил

- формування на основі політичної Коаліції демократичних сил коаліції депутатських фракцій з метою створення парламентської більшості;

- формування складу Кабінету міністрів України та центральних органів виконавчої влади у консультаціях з Президентом України;

- узгодження всіх призначень та звільнень з посад, що відносять до компетенції Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, місцевих адміністрацій;

- спільне визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики;

- підготовка, схвалення та реалізація узгодженої Програми діяльності Кабінету міністрів України;

- координація діяльності блоків (партій) учасників коаліції в обласних, районних, міських радах;

- узгодження пропозицій основних параметрів Державного бюджету України;

- забезпечення єдності, співпраці та координації дій між Президентом України, Верховною Радою України, Кабінетом міністрів України.

- узгодження Програми дій нового Уряду між Парламентською більшістю, Урядом та Президентом України.

ІІ. Основні принципи та програмні засади діяльності коаліції демократичних сил

2.1 Продовження роботи над поглибленням та удосконаленням політичної реформи. Прийняття змін до Конституції України, спрямованих на розширення прав та можливостей місцевого самоврядування, недопущення федералізації України, реформування системи правосуддя; законодавче забезпечення норм Конституції шляхом прийняття супровідних законів, зокрема, “Про Кабінет Міністрів України”, “Про Президента України”, “Про центральні органи виконавчої влади”, “Про нормативно-правові акти”; схвалення Регламенту Верховної Ради України.

2.2 Здійснення комплексної реформи адміністративно-територіального устрою, яка, серед іншого, забезпечить перерозподіл владних повноважень на місцях на користь виконавчих органів місцевого самоврядування.

2.3 Реальне забезпечення норм, що передбачені розділом І „Загальні засади” та розділом ІІ „Права, свободи та обов’язки людини і громадянина” Конституції України.

2.4 Відміна прокурорського загального нагляду та забезпечення реформи правоохоронних органів.

2.5 Визначення та забезпечення соціальних стандартів для гідного життя людини та реалізація соціально орієнтованої внутрішньої політики.

2.6 Підтримка українського товаровиробника, забезпечення розвитку ринкової економіки та повноцінної участі України в міжнародних торговельних відносинах.

2.7 Стратегічний курс на інтеграцію України в ЄС та стабільні добросусідські стосунки з Російською Федерацією та всіма сусідами України.

ІІІ. Зобов’язання учасників Коаліції

3.1 Учасники Коаліції визнають виняткову актуальність проблеми корупції в сучасній Україні і висловлюють готовність до спільного її подолання, виступають за повне і безумовне відділення бізнесу від влади за чіткою, законодавчо встановленою системою та пропонують всім кандидатам на державні посади звітувати перед суспільством не тільки про свої доходи, але й декларувати власні видатки та видатки членів своєї родини.

3.2 Учасники коаліції зобов’язуються після формування нового Уряду провести пенсійну реформу, зокрема ліквідувати зрівняльну систему в пенсійному забезпеченні та підняти розмір пенсій до рівня, що гарантує гідне життя громадян; підняти розмір стипендій до рівня не нижче прожиткового мінімуму.

3.3. Учасники коаліції зобов’язуються зробити пріоритетною програму відновлення ефективної та доступної для широких верств населення системи охорони здоров’я з одночасним збільшенням заробітних плат для працівників галузі та фінансування охорони здоров’я.

3.4. Учасники коаліції зобов’язуються забезпечити якісну та доступну систему шкільної і вищої освіти, підняти заробітні плати вчителям та науковцям до рівня, що відповідає вимогам їх професій.

3.5. Учасники Коаліції висловлюють готовність, відповідно до чинного законодавства, домагатися притягнення до відповідальності винних у фальсифікації результатів виборів, переслідуванні опозиційних політичних сил, переслідувань та репресій щодо працівників засобів масової інформації, організації сепаратистських заходів.

3.6. Учасники Коаліції вимагають від органів прокуратури та правоохоронних органів забезпечити у повному обсязі розслідування злочинів, скоєних попереднім режимом і публічного судового розгляду справи Георгія Гонгадзе аж до повного встановлення та покарання, відповідно до чинного законодавства, замовників злочину і вбивць журналіста.

3.7. Учасники констатують наявність серйозної кризи, що склалася на газовому ринку України і декларують готовність до першочергового і пріоритетного вирішення проблем, пов’язаних з енергетичною безпекою держави з перших днів роботи нового Уряду.

3.8. Учасники Коаліції виступають за посилення боротьби з контрабандою, удосконалення та спрощення регуляторної політики, проведення податкової реформи, реформи житлово-комунального господарства, забезпечення створення прозорого та привабливого інвестиційного клімату в країні.

3.9. Учасники Коаліції беруть відповідальність за прийняття збалансованого та соціально-орієнтованого державного бюджету України та формування сталих тенденцій до збільшення виплат по програмі захисту материнства і дитинства, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, ветеранам та інвалідам війни.

3.10. Учасники Коаліції беруть на себе зобов’язання щодо скасування депутатської недоторканості для депутатів місцевих рад та внесення змін до Конституції щодо приведення норм щодо недоторканності народних депутатів України до практики країн Європейського Союзу.

3.11. Учасники Коаліції зобов’язуються забезпечити повернення у державну власність стратегічних об’єктів української промисловості, які за відповідними рішеннями суду були незаконно приватизовані та провести по цих об’єктах прозору та справедливу процедуру повторної приватизації, а також притягнути до відповідальності чиновників, винних у розкраданні державної власності.

3.12. Учасники коаліції зобов’язуються не вступати в сепаратні кулуарні переговори із жодною іншою політичною силою.

3.13. Ключовими завданнями учасників Коаліції під час виборчої кампанії є сприяння проведенню чесних, демократичних виборів; координація дій представників Коаліції у відповідних виборчих комісіях, з метою унеможливлення фальсифікації виборів. Сторони утримуватимуться від взаємного поборювання під час виборчої кампанії. Учасники Коаліції не використовуватимуть адміністративний ресурс та брудні технології в ході виборів до Верховної Ради України в будь-якій формі.

IV. Принципи створення та функціонування

Коаліції демократичних сил

4.1 Коаліція створюється на підставі рішень керівних органів учасників Коаліції, що мають відповідні повноваження. До завершення виборів Коаліція складається із партій чи блоків, які є суб’єктами виборів народних депутатів України. Після виборів правонаступництво Учасників політичної коаліції переходить до відповідних фракцій Верховної Ради України, утворених за рішеннями керівних органів суб’єктів виборів.

4.2 Керівні органи Коаліції:

4.2.1 Політична Рада Коаліції – вищий керівний орган. До складу Політичної Ради Коаліції входять по 2 представники від кожного учасника Коаліції. Рішення Політичної Ради Коаліції приймаються консенсусом. Головують на засіданнях Політичної Ради Коаліції почергово (протягом однієї сесії) представники кожного учасника Коаліції.

4.2.2 За рішенням Політичної ради Коаліції можуть бути створені інші керівні органи та структури Коаліції (парламентські, урядові, регіональні, тощо).

4.2.3 Постанови та розпорядження Кабінету міністрів України приймаються при підтримці більшості його складу відповідно до рішень Політичної Ради Коаліції та змісту цієї Угоди.

4.4 Учасники Коаліції заявляють про відмову від будь-яких кулуарних домовленостей про розподіл посад. Політичні сили, які формують Коаліцію, отримають право на формування влади тільки за результатами народного волевиявлення і лише в залежності від отриманих на виборах до Верховної Ради України результатів. Вибір посад серед учасників Коаліції здійснюється почергово. До парламентських виборів будь-які кадрові пропозиції не погоджуються і не розглядаються.

4.5 Партія чи Блок політичних партій, що набере найбільше голосів виборців на виборах до Верховної Ради серед інших учасників Коаліції (займе 1-е місце серед учасників Коаліції) пропонує свою кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра України. Інші учасники коаліції не мають права вето на цю кандидатуру, як і на інші кадрові пропозиції.

4.6 Коаліція відкрита для інших політичних сил, що розділяють принципи та засади діяльності Коаліції, та будуть мати фракції в майбутньому складі Верховної Ради України.

Гарантом виконання викладених в цьому Договорі принципів та засад діяльності Коаліції демократичних сил України є Президент України В.А. Ющенко, який підписує цей Договір разом зі лідерами політичних партій та блоків, що формують Коаліцію.

Договір підписали:

Від Блоку Юлії Тимошенко

Від Блоку “Наша Україна”

Від Соціалістичної партії України

Від Блоку Пора-ПРП

Від Народного Блоку Костенка-Плюща„



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!