Главная Новости Политика Янукович рассказал, о чем договорились коалиция и оппозиция
commentss НОВОСТИ Все новости

Янукович рассказал, о чем договорились коалиция и оппозиция

6 июля 2006, 11:35
Поделитесь публикацией:
Янукович рассказал, о чем договорились коалиция и оппозиция

Председатель Верховной Рады Украины и его заместители будут избираться в Верховной Раде тайным голосованием путем подачи бюллетеней. Об этом говорится в соглашении между лидерами всех фракций текст которого обнародовал в четверг в ходе пленарного заседания лидер фракции Партии регионов Виктор Янукович, передает корреспондент "proUA".

Янукович также подчеркнул, что согласно соглашению, комитеты будут распределятся пропорционально к фактическому количеству фракций в парламенте. Кроме того, подчеркнул он, оппозиция получит контрольные функции за деятельностью власти.

По словам Януковича, согласно соглашению кандидатура премьер-министра будет вносится Президенту Украины а также на рассмотрение Верховной Рады Украины исключительно согласно действующему законодательству.

Кроме того, соглашением предусмотрено создать рабочую группу совместно с представителями Секретариата Президента, которая на протяжении недели наработает перечень органов Рады с контрольными функциями, которые будут переданы оппозиционным фракциям.

Предусмотрено также, что до 24 июля в парламенте состоится одновременное приведение к присяге судей Конституционного Суда.

Янукович также подчеркнул, что соглашением также предусмотрено, что назначение и увольнение губернаторов будет происходить только после соответствующих консультаций Секретариата Президента с соответствующими местными советами.

Последним пунктом соглашения, по словам Януковича, предусматривается, что через 10 дней после окончательного формирования Кабинета Министров депутаты-совместители, назначенные в органы исполнительно власти, должны будут прекратить свою работу в Верховной Раде.

Текст выступления публикуем полностью:

"Шановні виборці, шановні громадяни України, шановні депутати, шановна президіє!

Все, що відбувалось останнім часом в парламенті, спонукало нас прийти до крайніх заходів – до блокування роботи Верховної Ради. Чого ми намагалися? Ми намагалися, перш за все, того, щоб і Верховна Рада, і Кабінет Міністрів, і влада взагалі мали можливість ефективно працювати.

Без створення умов для опозиції, ми знаємо, неможливо побудувати ефективну систему влади. Тому ми, як майбутня опозиція, захищали свої права. Ми вважали, що опозиція існує не тільки для парламенту і не тільки для депутатів, а вона існує для українського народу і для держави. І не тільки наші виборці, які підтримали нас, а й взагалі український народ зацікавлені в тому, щоб влада працювала ефективно. Цього нам всім не вистачає. І дуже важливо, щоб порозуміння було досягнуте саме в цьому залі. Тому що нам працювати з вами ще п’ять років.

Все, що відбувалося після цього, всі ці 9 діб дали нам можливість почути одне одного. Президент України в своєму виступі до 10-ї річниці Конституції чітко сказав, що треба дотримуватись законів, Конституції і Регламенту. Все, що ми робили останні три доби, і перша зустріч за участю Президента за круглим столом "п’ятірки" і робота Погоджувальної ради після цього показали, що у нас є, дійсно, розуміння того, що ми повинні робити разом. Саме разом, тому що ми повинні бути єдині в цій залі, так, як єдиною повинна бути Україна.

Тому ми підготували і розглянули спочатку у присутності Президента всі питання, які хвилювали нас щодо захисту прав опозиції, а потім вже на Погоджувальній раді ми розглянули їх більш прискіпливо. Єдине питання, з якого в нас виникли суперечності при зустрічі з Президентом, було питання розподілу комітетів за принципом влада-опозиція. Це питання також має велике значення, тому що розбудова ефективної системи влади залежить від того, якими будуть ефективними і влада, і опозиція.

Це зрозуміло і природно, що на цей час, коли ми підійшли до розгляду цього питання і в парламенті, і на нашій Погоджувальній раді, що такого інструменту на сьогоднішній день ще немає. Він буде створюватись в цій залі. Спочатку – прийняттям рішень щодо змін до Регламенту, потім – прийняттям відповідних законопроектів і можливих змін до Конституції.

Від того, як ми підійдемо до цього питання (неважливо, хто буде при владі, а хто – в опозиції), буде залежати життя українського народу. Від цього буде залежати, як влада зможе виконувати свої безпосередні обов’язки – тобто, ефективно працювати на український народ і на державу.

Тому я хотів би зараз оголосити угоду, яка була розглянута і погоджена, крім одного пункту, як я сказав, – комітетів. Але сьогодні вночі цей пункт був погоджений. І зараз на Погоджувальній раді він остаточно був розглянутий. Ми над ним ще будемо працювати разом з вами.

Я дуже коротко зараз зачитаю угоду.

Ми, керівники депутатських фракцій у Верховній Раді України – Партії регіонів, БЮТ, блоку "Наша Україна", СПУ, Компартії України, усвідомлюючи свою високу відповідальність перед українським народом за збереження його єдності, гідного майбутнього держави та її громадян, виходячи з необхідності подолання політичної та парламентської кризи, утвердження України як демократичної та правової держави, носія суверенітету, та єдиним джерелом влади в якій є народ, ґрунтуючись на принципах демократичного плюралізму, партнерства, відкритості та прозорості діяльності, підтверджуючи відданість демократичним цінностям та принципу верховенства права, враховуючи необхідність зробити все залежне від нас для поліпшення життя народу, для відсунення всього, що заважає людині, збудувати працею чесне та заможне життя людей, з метою налагодження конструктивної роботи єдиного законодавчого органу, визначення принципів взаємовідносин влади та парламентської опозиції, домовились про наступне:

- обрання Голови Верховної Ради України, першого заступника і заступника Голови ВР здійснюється відповідно до статті 88 Конституції України та статті 70 Регламенту ВР України, таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів, окремо по кожній кандидатурі;

- за заступником Голови ВР України від депутатської фракції Партії регіонів у ВР України закріплюється організація та забезпечення контрольних функцій парламенту;

- за опозицією закріплюються комітети ВР, квоти розподілу посад перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів визначити відповідно до статті 6 Закону України "Про комітети ВР України", статті 76 Регламенту ВР України, пропорційно від кількісного складу депутатських фракцій до фактичної чисельності народних депутатів (Але принцип розподілу влада-опозиція тут зберігається. Ми про це домовились. І буде підготовлена відповідна постанова.);

- внесення пропозицій Президенту України щодо кандидатури Прем’єр-міністра України здійснюється відповідно до частини 8 Статті 83 Конституції України, частини 3 Статті 64 Регламенту ВР України;

- призначення кандидата на посаду Прем’єр-міністра України за поданням Президента України здійснюється відповідно до пункту 12 частини 1 Статті 85 Конституції України, частини 9 Статті 200 Регламенту ВР України шляхом відкритого голосування;

- створити робочу групу з представників фракцій, яка разом з Секретаріатом Президента протягом тижня готує перелік органів державної влади з контрольними функціями, керівництво якими передається депутатським фракціям, які не увійшли до складу коаліції (над цим питанням, я вже сказав, ми працюємо);

- до 24 липня 2006 р., з метою сформування повного складу Конституційного Суду України, одночасно привести до присяги суддів КСУ, відповідно до процедури, визначеної частиною 3 Статті 17 Закону України "Про КСУ";

- призначення на посади і звільнення з посад голів держадміністрацій здійснюється після консультацій Кабінету Міністрів та Секретаріату Президента України з відповідними радами;

- створити робочу групу для опрацювання протягом тижня пропозицій щодо внесення змін до положень Регламенту ВР, які б надали опозиції права та встановити механізми контролю за діючою владою з подальшим закріпленням цих норм у законі, який регулюватиме діяльність парламентської опозиції;

- протягом 10 днів після затвердження складу Кабінету Міністрів припинити сумісництво депутатського мандату з іншими видами діяльності.

І останнє. Сторони погоджуються, що сьогодні, в цей час ми розблоковуємо Верховну Раду і вона починає працювати в пленарному режимі. І крапка!"



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!