Главная Новости Политика „Украинский форум” требует провести в Киеве торжественный вечер по случаю юбилея Франко
commentss НОВОСТИ Все новости

„Украинский форум” требует провести в Киеве торжественный вечер по случаю юбилея Франко

8 сентября 2006, 08:02
Поделитесь публикацией:
„Украинский форум” требует провести в Киеве торжественный вечер по случаю юбилея Франко

Общественно-политическое объединение „Украинский форум” считает нужным провести в Киеве торжественный вечер по случаю 150-летнего юбилея Ивана Франко и обращается к общественности за поддержкой этого намерения. Об этом идет речь в заявлении „Украинского форума”, которое есть в распоряжении "proUA".

Текст заявления подаем полностью:

„Заява

Громадсько-політичного об’єднання „Український форум”

Кожна нація має постійні величини, що визначають її самодостатність і неповторний профіль у многоликому світовому співтоваристві. І вони ж водночас – наріжні петри, на яких тримається храм духовності.

Серед множини інших цю роль і місію в Україні доля поклала і на Івана Франка, 150-ліття від дня народин якого нині святкуємо – і якому за рішенням ЮНЕСКО надано всесвітового звучання.

Нам часто закидають схильність до крайнощів: коли вже когось ганимо, то понад міру, коли ж хвалимо, то теж через вінця. Мусимо визнати, що в тих закидах є відчутна дещиця правди.

Та стосовно Франка найвищі ступені глорифікації все одно не сягають верховин його величі. Прозаїк і драматург, поет і публіцист, економіст, учений-енциклопедист і крупний політик, перекладач, Іван Якович був і великим українцем, і достеменним європейцем, якого визнав сам Відень, канонізувавши на доктора філософії. Дослідники й упорядники його творчості планували убгати спадок світоча в п’ятдесят, а згодом – і в 200 (двісті) томів. Але й тих виявилося замало.

Без ревної апологетики та земляцького перебору в похвальбі, скажемо: упродовж другої половини XIX-го століття, всього двадцятого і дотепер за могутністю та масштабністю таланту й інтелекту, за сподіяним у духовній і науковій сферах – Франкові годі й шукати рівню, і то не тільки в Європі.

Але – дивна річ: за всіх цих чеснот у нас цього титана впродовж століть намагалися чи то приглушити, чи підрівняти до місцевих величин.

Думалось, що 150-літній ювілей, нарешті, воздасть світочу. То паче нині, коли з такою гостротою постала проблема консолідованості нашого суспільства. Відтак саме зараз, як ніколи, нам вкрай необхідний Іван Франко, котрий від першокроків прагнув до Соборності України, рішуче відкидаючи регіональні поповзи.

В жодному разі не применшуючи Франківських урочистостей у Львові, все ж вважаємо, що справді все державного статусу це свято набуло б, аби такі акції відбулися насамперед у найпрестижніших залах Києва та ще Харкова, Донецька, Одеси, в інших містах України. Це б ще раз засвідчило в особі Франка об’єднуюче, соборне начало. А так, як не крути, а нинішні свята набули дещо регіонального відтінку.

Ми, фундатори Українського форуму, переконані, що пошанування такого велета повинне мати всеукраїнський, вседержавний рівень. І – не тільки. Хіба не мав би за честь Відень належним чином вшанувати І.Я.Франка?

У зв’язку з викладеним вище, вважаємо за потрібне провести в столиці України урочистий вечір з нагоди 150-літнього ювілею нашого великого предтечі. І звертаємося до громадськості за підтримкою цього наміру.

Засновники „Українського форуму”

Валерій Геєць

Анатолій Зленко

Геннадій Книшов

Георгій Крючов

Андрій Курков

Віктор Мусіяка

Борис Олійник

Володимир Семиноженко

Валентин Симоненко

Михайло Сирота

Сергій Тарута

Петро Толочко

Олександр Чалий”



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!