Блог

Алексей Буряченко: Чергові амбітні плани Росії стати енергетичним гегемоном -- знову руйнуються

Санкції в дії

4

comments10063

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

У лідера російської нафтової галузі, «Роснефти» закінчилася нафта. Така несподівана інформація нещодавно поширилася ЗМІ. В чому ж проблема? Спроба російських чиновників домовитися з Індією про продаж додаткових обсягів нафти зіткнулася з несподіваними складнощами. «Роснефть» відмовила двом державним індійським НПЗ у придбанні партій Urals через відсутність нафти, повідомляє Reuters з посиланням на два джерела, знайомі із ситуацією. У переговори з компанією, найбільшою за обсягами видобутку в Росії, вступили три індійські переробники - Indian Oil Corp, Bharat Petroleum Corp and Hindustan Petroleum. Передбачалося, що вони підпишуть 6-місячні контракти понад обсяги, які вже поставляються з Росії. Але угоду з «Роснефтью» – на 6 млн барелів з опціоном на додаткові 3 млн – вдалося укласти лише IOC. Джерела Reuters стверджують, що у російської компанії просто не виявилося сировини. «Вони(Роснефть) сказали, що не мають (потрібних) обсягів», - пояснив один із співрозмовників агентства. 

 

Зауважу, після втрати європейських ринків збуту та виходу західних нафтосервісних компаній Росія зіткнулася з різким зниженням видобутку – на 830 тисяч барелів на добу до середини травня. Дві третини цього падіння забезпечила «Роснефть», підприємства якої скоротили постачання на 560 тисяч барелів на добу, за підрахунками Bloomberg на основі статистики ЦДУ ПЕК. Компанія заглушила 30% свердловин (проти 17% у січні) та втратила 28% видобутку. У її «дочок» в Поволжі («Оренбургнафта» та «Самаранафтогаз») спад перевищив 40%. Про це я більш детально описував у своїй статті «Нафтове ембарго. Чи дійсно захід перейшов до «пекельних» санкцій?»/https://comments.ua/blog/naftove-embargo-chi-diysno-zahid-pereyshov-do-pekelnih-sankciy-1891.html

 

Але, керівництво «Роснефти» наголошує, що у проблемах, які зараз виникли у неї та в цілому, в енергетичному секторі економіки росії винна США, ЄС і санкції, які знищили основи права. Ну хоч визнають вже дієвість санкцій. Проте, цікаво чути про знищення основ права від представників країни, яка постійно порушує ті самі основи права та і взагалі як кажуть -- «чхати на них хотіла».  

 

А саме цікаве, що у своїй «красномовній» доповіді головний виконавчий директор «Роснефти», яка була проголошена в рамках 25-го Петербургзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ), 17 червня, під назвою «Новий світовий енергоринок: хрестовий похід проти російської нафти і де «Ноєв ковчег»?» Ігор Сєчін, близький соратник путіна, нарікав західним країнам, що санкції знищують інститут контрактних зобов'язань, судово-правову систему, фінансовий і промисловий сектори, і саме наслідком обмежень, що вводяться проти Росії, є глобальна економічна криза. За словами Сєчіна вжиті безпрецедентні санкційні заходи з боку США щодо Росії суперечать базовим засадам правової системи будь-якої сучасної конституційної демократії. «Недоторканність приватної власності, обов'язковість контрактів, правовий захист угод та договорів, пріоритет права – ці «правила», які раніше дотримувалися всіма учасниками міжнародного ринку, більше не діють. ˂…˃ Тепер так званий «порядок, що ґрунтується на правилах» визнає єдине правило, – всі правила встановлює єдиний регулятор, і змінює їх як хоче у власних інтересах. Більше жодних правил не існує. У результаті ми маємо руйнування ринку, однополюсний світ із «полюсом», що зірвався з ланцюга, — сказав Сєчин. Разом з тим на думку глави «Роснефти», в цих умовах, неможливо переоцінити роль росії у формуванні нової конфігурації ринків та нових інститутів взаємодії країн, які прагнуть незалежності від диктату і санкційного свавілля. ˂…˃ Росія з її енергетичним потенціалом та портфелем першокласних проектів, таких як мега-проект "Схід Ойл", може забезпечити довгострокові потреби світу у доступних енергоресурсах і, безумовно, може стати рятівним Ноєвим ковчегом», - зазначив Ігор Сєчин. Росія – Ноєв ковчег, здається це вже якийсь треш.

 

Ну що ж – цинізм російських політиків, які несуть ахінею, безмежний. Розв’язавши повномасштабну війну в Україні, в центрі Європи, вони нарікають на порушення верховенства права. Також, ні для кого не є секретом, як росія полюбляє красномовно малювати амбітні плани і проекти. І ключове тут слово «малювати» так як проекти в своїй переважній більшості залишаються тільки на папері. Так буде і з проектом «Ноєв ковчег». Адже, зауважу, 10 червня міжнародний трейдер Trafigura заявив про намір вийти з проєкту «Схід Ойл». Також Trafigura заявила, що до набрання чинності санкцій ЄС і Швейцарії 15 травня припинила торгівлю нафтою з російськими організаціями, які перебувають під санкціями, і суттєво скоротив обсяги постачання нафтопродуктів від підсанкційних компаній рф. 

 

Для інформації та розуміння, проект «Схід Ойл» — флагманський проект «Роснєфти», розташований на Таймирі. Він включає родовища Ванкорської групи, що вже розробляються, і нові родовища на півночі красноярського краю. Ресурсна база проекту оцінюється в 6 млрд тон рідких вуглеводнів і близько 2 трлн куб. м газу. Це 20% від усіх запасів нафти в країні (28,9 млрд тон, згідно з оцінкою роснадр). Відкриті ще за СРСР, полярні поклади були фактично законсервовані в 1990-х. В рамках реалізації проекту планувалося побудувати 15 промислових містечок, два аеродроми, порт, прокласти майже 9 тисяч кілометрів труб та 3,5 тисячі кілометрів електромереж, а також створити близько 100 тисяч нових робочих місць. Як планувалося, 2024 році з проекту може відвантажуватися до 30 млн тон нафти, 2027 році — до 50 млн тон і 2030 році — до 100 млн тон. 

 

Отже, останнє велике родовище нафти у росії і найбільший із радянських часів проект з видобутку нової нафти, із-за імперських амбіцій путіна, втратив головного іноземного інвестора(Trafigura). Ну, що ж, черговий амбітний проект, рятівний «Ноєв ковчег», який повинен був забезпечити довгострокові потреби світу в доступних енергоресурсах від росії і, який дозволив би їй надалі культивувати свої енергетичні геополітичні амбіції, як то кажуть -- не склалося як бажалося. Адже, є певна аксіома, якщо ти підтримуєш злочинні дії свого лідера -- тоді і розділяй всі наслідки його злочинних рішень, і апелювати до верховенства права тим більше міжнародного права, яке не визнається росією та нарікати на санкції ти не маєш жодних моральних підстав. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!