Блог

Valerii Klochok: Чий газ продаватиме Нафтогаз для ТКЕ? чи це газове дежавю?

В нещодавньому інтерв’ю Главкому Вітренка запитали: «Скільки відсотків газу в підземних сховищах належить «Нафтогазу», а скільки іншим компаніям. Чи не станеться так, що потім взимку газ піде на експорт?»

0

comments10945

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


Його відповідь наступна, даю повністю, щоби бути максимально об’єктивним: 


«Це комерційна інформація, вона не розголошується оператором", тобто це навіть не питання «Нафтогазу». У нас є оператор газових сховищ, він у структурі «Нафтогазу», але це регульований бізнес і там є певні вимоги щодо конфіденційності. Ми не очікуємо, що, наприклад, в ситуації коли Україні потрібен буде газ, цей газ буде йти на експорт – це суперечить економічній логіці. 

 

За даними, які можна було віднайти на просторах ЗМІ, Нафтогазу належить близько 7 млрд.куб. Врахуйте, що за даними того ж Нафтогазу на технологічні витрати транспортування, розподілу та видобування газу в минулому році витратили 4,5 млрд.куб.

 

Для того щоб пройти опалювальний сезон потрібно понад 18 млрд. куб. Саме стільки газу нині в підземних сховищах загалом.

 

Нафтогаз нині через оголошену в регіонах надзвичайну ситуацію усім ТКЕ гарантує, що забезпечить своїм «дешевим» газом по верхній планці 16,8 грн. з ПДВ та доставкою. Це ціна що майже втричі вища минулорічної.

 

А тепер запитання – чий газ продаватиме Нафтогаз?

 

І невеличкий ракурс в історію. У червні 2010 року Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що 11 мільярдів кубометрів газу, який належав «Росукренерго», розмитнили за її прямою вказівкою.

 

Дежавю, газове дежавю.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!