Блог

Ihor Petrenko: ФІСКАЛІЗАЦІЯ VS ДЕТІНІЗАЦІЯ: ЗАГРОЗИ ВІД ЗВУЖЕННЯ СФЕРИ ЗАСТОСУВАННЯ РРО

Наразі у парламенті зареєстровано низку законопроектів (3853-1, 3853-2, 2453, 2644, 2645), якими, зокрема передбачається поновлення практики, коли було дозволено частині підприємців (ФОП) не працювати касовими апаратами й відповідно не видавати при купівлі більшості товарів, у тому числі лікарських засобів, фіскальні чеки.

0

comments4627

Ihor Petrenko

Політолог

Політолог, доктор політичних наук. Доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Ухвалення подібних законів може суттєво загострити ситуацію зі збільшенням долі тіньової економіки в Україні, погіршити умови роботи «білого» бізнесу й уможливити ухилення від сплати податків у великих масштабах. Окрім лікарських засобів вищезазначені законопроекти пропонують не використовувати РРО при продажі технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, виробів медичного призначення тощо.

У даних пропозиціях законотворців найбільшого занепокоєння викликає саме сфера продажу лікарських засобів, адже як зазначають в ГС «Аптечна професійна асоціація України» фіскалізація є надійним захистом споживача від придбання підробних ліків. В Асоціації відмічають, що зобов’язання аптек використовувати РРО з 1 січня 2020 року позитивно позначилося на ринку та скоротило обіг фальсифікатів, а тому треба просто вдосконалювати цей дієвий механізм, а не звужувати сферу його застосування. Законопроекти №3852-1 та №3853-2 є популістським за своєю суттю і можуть обнулити все, що вже почало працювати у державі. Фактично, вони створюють прецедент, коли значна частина ринку знову піде в тінь.

Самі ж представники аптечного бізнесу зазначають, що повна фіскалізація їх сфери діяльності створила рівні умови для діяльності всіх суб’єктів господарювання, як ФОПів, так і аптечних мереж. Крім того, такий підхід спростив роботу і податківцям, і державній службі лікарських засобів, адже він передбачає наявність «білого» обліку та обігу лікарських засобів. Але для мене, як для рядового споживача, найголовнішим є те, що фіскальний чек – це гарантія того, що я отримаю якісні та безпечні ліки, які враховуються та реалізовуються у визначеному законом порядку. Боротьба з контрабандою та фальсифікатом – це не лише про надходження до бюджету, це й про нашу безпеку та здоров’я.

До речі, про втрати бюджету. Не секрет, що до введення РРО мережеві аптеки залюбки оптимізовували оподаткування шляхом поділу аптечної мережі на різні ФОПи, тим самим ухиляючись від сплати податків у повному обсязі. Велика кількість ФОПів, які займались реалізацією аптечних товарів та лікарських засобів, просто не показувала свої доходи, а проконтролювати це без фіскалізації операцій просто було неможливо. Директор ГС «Аптечна професійна асоціація України» Володимир Руденко зазначає, що учасники їх Асоціації не вбачають жодних проблем у використанні РРО суб’єктами всіх форм власності, включаючи ФОП. Як на мене, це найбільш адекватна позиція у питанні використання РРО при продажі лікарських засобів.

По факту, фіскалізація сприяє детінізації, про яку часто говорить голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев. Не буду стверджувати за інші сфери бізнесу, але в сфері продажу лікарських засобів використання РРО в рази зменшує ризик продажу фальсифікату, є гарантією отримання компенсації клієнтом, якому продали неякісні ліки, а також забезпечує отримання бюджетом передбаченої законом суми податкових надходжень від діяльності аптек.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!