Блог

Ihor Petrenko: Трамплін у велику політику: хто з нових політичних сил стрибне далі, ніж на місцеві вибори?

Попри збільшення уваги політиків до місцевих виборів, які тепер з огляду на процес децентралізації стають все цікавішими та привабливішими (зокрема, і для спонсорів), для певних політичних сил це буде лише репетиція, адже їх мета – політика першого ешелону сконцентрована в стінах ВРУ.

0

comments2710

Ihor Petrenko

Політолог

Політолог, доктор політичних наук. Доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

З огляду на розмах кампанії та спираючись на агрегований рейтинг партій на місцевих виборах за результатами опитування Соціологічної групи Рейтинг як певного відгуку від суспільства, до таких політичних сил можна віднести ПП «За майбутнє», ПП «Пропозиція» та ПП «Перемога Пальчевского». Для здобуття своєї електоральної ніші вони використовують різноманітні засоби. Який підхід виявиться найбільш ефективним – якраз і продемонструють результати місцевих виборів, які вони й будуть використовувати для демонстрації своєї суспільної підтримки та «інвестиційної» привабливості.

Найбільш потужно з точки зору політичної реклами заходить політична партія «За майбутнє», яка позиціонує себе як нову політичну силу, що об’єднала досвідчених політиків із вагомим досвідом у господарюванні й управлінні. Вона ж з-поміж нових політичних сил має поки що найбільший агрегований рейтинг на місцевих виборах. Вони не граються в «нових» облич, а залучають перевірених часом та жорнами української політики людей, які до цього могли змінити не один політичний проект, проте вміють вести політичну гру результативно. Ключовий їх меседж: «люди – господарі на своїй землі», а їх політична сила, відповідно як об’єднання професіоналів, може змінити безлад на видимий результат. Також ця політична сила вимальовується як лідерський проект, цементуючою особистістю в якому є голова партії Ігор Палиця, який є багаторічним партнером олігарха Ігоря Коломойського.

На професійність також робить наголос і політична партія «Пропозиція», щоправда, уточнює, що мова йде не просто про професіоналів, а про прогресивних професіоналів. Вони обіцяють збудувати соціальну державу участі, побудовану «знизу вгору». Як партія мерів вони акцентують увагу на тому, що проблеми слід розв’язувати там, де вони виникають, а тому центральна влада має втручатись регламентовано і сумірно до значущості національних інтересів. Для цього вони пропонують ухвалити Муніципальний кодекс, який розподілить повноваження між прямим народовладдям громадян, місцевим самоврядуванням та державною владою. Ключовий їх меседж: «сильні громади – прогресивна Україна». Щоправда, їх політична реклама є до певної міри складною для сприйняття, адже в ній вони апелюють до тлумачення латиських слів, що може бути не до кінця зрозумілим для пересічного українця. Хоча успішність такого підходу продемонструє результат цієї політичної сили на місцевих виборах. Ця партія начебто не формується як лідерська, але провідну роль в ній відіграє саме Борис Філатов, не виключено, що подальша діяльність цієї політичної сили буде формуватися навколо саме цієї особистості, адже лідерські партії, як правило, краще сприймаються українцями.

Безумовно лідерською політичною силою є «Перемога Пальчевского», яка вже в назві містить прізвище основної особистості. Головна агітаційна кампанія цієї політичної сили зосереджена в місті Київ, де Пальчевский балотується на посаду міського очільника. Він позиціонується як нова людина в політиці, але інша нова – ерудована та успішна в інших сферах діяльності, яка відрізняється від політиків попередніх формацій (умовно «старих» політиків), так і від недосвідчених й неготових до серйозної діяльності початківців у політиці, які прийшли до влади у 2019 році. Програма його політичної сили є доволі простою й зрозумілою. Вона спирається на 5 пріоритетів: 1) соціальний напрям – добробут кожного громадянина і високий рівень життя; 2) економічний напрям – підвищення купівельної спроможності громадян, відновлення промисловості через економічний протекціонізм, захист і стимулювання українського товаровиробника; 3) охорона здоров’я – доступність сучасних медичних технологій для всіх, розширення реєстру доступних ліків, європейська зарплата медпрацівникам; 4) безпека у всіх її проявах; 5) об’єднання країни. Також команда Пальчевского зазначає, що їх програма формується зі звернень та запитів громадян, тобто вона є сконцентрованим віддзеркаленням проблем суспільства. В ній ми не знайдемо складних конструкцій як у «Пропозиції», все максимально просто і близько до людей. Звичайно, що більше сподобається українцям та чому вони більше повірять буде визначатись за результатами місцевих виборів.

Наразі доволі складно прогнозувати результати місцевих виборів, але тенденцію до їх використання у якості трампліну для застрибування в першу лігу української політики важко не помітити. Кожна з цих сил буде використовувати отриманий результат по-різному. «За майбутнє», скоріше за все, в першу чергу буде прагнути отримати лишній аргумент для покращення своєї позиції в парламенті та отримання більш вигідних позицій під час збирання голосів в Раді за ті чи інші законопроекти. За умови задовільного результати «Перемога Пальчевського» та «Пропозиція» будуть більш прямолінійно розкачувати ситуацію з достроковими виборами. Але спільним для них буде прагнення створити локальну історію успіху, яку вони будуть демонструвати виборцю як аргумент підтримувати саме їх на майбутніх парламентських виборах.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!