Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments4328

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Неділя (10 грудня)

Близький Схід
Ізраїльська армія та палестинський ісламістський рух ХАМАС у неділю, 10 грудня, вступили в жорстокі бої на півдні сектора Газа, де сотні тисяч людей опинилися в пастці.
Біньямін Нетаньяху запевняє, що Ізраїль продовжуватиме справедливу війну за ліквідацію ХАМАС, вітаючи відповідну позицію, прийняту Сполученими Штатами в Раді Безпеки ООН після їхнього вето на гуманітарне припинення вогню.

США
Президент США Джо Байден запросив свого українського колегу Володимира Зеленського приїхати до Вашингтона у вівторок, щоб обговорити «нагальні потреби України», повідомила речникця Білого дому Карін Жан-П’єр у неділю.

Понеділок (11 грудня)

Цього понеділка, 11 грудня, ООН звернулася із закликом виділити суму у 46,4 мільярда доларів на 2024 рік, який обіцяє бути кризовим на гуманітарному рівні, щоб допомогти 180,5 мільйонам людей у світі.

Тайвань
З'єднання ВМС Китаю на чолі з авіаносцем "Шаньдун" у понеділок, 11 грудня, перетнуло Тайванську протоку, повідомило Міноборони в Тайбеї.

Польща
Польський парламент у понеділок, 11 грудня, відмовив у довірі націоналістичному популістському уряду Матеуша Моравецького, таким чином відкривши проєвропейським силам шлях до формування нового кабінету

Франція
Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен у понеділок подав у відставку Еммануелю Макрону, який відмовився її задовільнити, після того, як Національна асамблея відхилила його законопроект про імміграцію.

Вівторок (12 грудня)

Відповідно до звіту ООН, опублікованого у вівторок, у 2023 році М’янма(Бірма) стала лідером у світі за виробництвом опіуму, обігнавши Афганістан, де таліби заборонили його вирощування. Згідно з останнім звітом Управління ООН з наркотиків і злочинності (UNODC), у 2023 році в Бірмі було вироблено близько 1080 тонн опіуму, необхідного для виробництва героїну, порівняно з 790 тоннами в 2022 році.

В’єтнам
Президент Китаю Сі Цзіньпін у вівторок, 12 грудня, прибув до В'єтнаму з державним візитом. Як повідомляють офіційні ЗМІ, метою візиту є врівноважити зростаючий вплив Сполучених Штатів на В’єтнам.

Близький Схід
У вівторок 153 зі 193 членів ООН підтримали резолюцію на користь припинення вогню. 27 жовтня резолюція про гуманітарне перемир’я набрала лише 120 голосів «за».

Іспанія
Законопроект про амністію каталонських сепаратистів просувається. Конгрес депутатів, нижня палата іспанського парламенту, погодився у вівторок розглянути суперечливий проект. Прем'єр-міністр Педро Санчес, якому потрібна була підтримка сепаратистів, щоб залишитися на посаді, пішов їм на цю поступку.

Середа (13 грудня)

Ізраїль
У вівторок ввечері Генеральна Асамблея ООН переважною більшістю голосів закликала до «гуманітарного припинення вогню» в Газі. Але в середу Ізраїль знову заявив, що мова не йде про припинення наступу, що триває. Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив: «Ніщо не зупинить нас» на шляху до «перемоги» у війні проти ХАМАС.

США
Конгрес США у середу схвалив офіційне відкриття розслідування щодо імпічменту Джо Байдена через суперечливі справи його сина. За розслідування проголосували всі республіканці-221 голос, а проти, всі демократи-212 голосів. 

Четвер (14 грудня)

Бельгія
Європейський Союз (ЄС) вирішив розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою, оголосив у четвер, 14 грудня, у Брюсселі президент Європейської ради Шарль Мішель у перший день саміту лідерів 27 країн.

Фінляндія
Лише через кілька годин після відновлення двох пунктів пропуску на кордоні з росією уряд Фінляндії вирішив у четвер знову закрити весь східний кордон країни - до 14 січня, через новий наплив шукачів притулку. Фінляндія звинувачує росію в організуванні напливу мігрантів без документів і шукачів притулку.

Проблема Ессекібо
Президент Венесуели Ніколас Мадура та президент Гаяни Ірфаан Алі зустрілись у четвер та домовились не погрожувати одна одній і не застосовувати силу одна проти одної після першого дня переговорів. Багатий нафтою Ессекібо сьогодні управляється Джорджтауном, на нього претендує Каракас. Наступний раунд переговорів заплановано протягом трьох місяців у Бразилії.

П’ятниця (15 грудня) 

У 2023 році світовий попит вугілля досяг 8,53 мільярда тонн, що є історичним рекордом, головним чином через різке зростання в Китаї, Індії та Індонезії. Про це повідомило у п’ятницю Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

США
Колишньому особистому адвокату Дональда Трампа Рудольфу «Руді» Джуліані в п’ятницю, 15 грудня, суд присудив виплатити понад 148 мільйонів доларів двом виборчим агентам, яких він зганьбив під час президентських виборів 2020 року. Хоча адвокати двох виборчих агентів зі штату Джорджія, вимагали у федеральному суді у Вашингтоні щонайменше 24 мільйони доларів кожному.

Морські перевезення у Червоному морі зупинено через напади єменських хуситів. Дві судноплавні компанії, датський гігант Maersk і німецький судновласник Hapag-Lloyd, оголосили у п'ятницю, що вони призупиняють перетин своїх контейнеровозів у Червоному морі після серії нападів на кораблі повстанців-хуситів з Ємену

Субота (16 грудня)

Кувейт
Королівський палац Кувейту оголосив у суботу, 16 грудня, про смерть Навафа аль-Ахмеда аль-Джабера ас-Сабаха, еміра країни з 2020 року. Його замінив його зведений брат, наслідний принц шейх Мешааль аль-Ахмад аль-Джабер ас-Сабах, якому 83 роки.

Неділя (17 грудня)

Японія
Лідери Південно-Східної Азії та Японії, у Токіо під час саміту, присвяченому енергетичному переходу та зростанню позиції Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, пообіцяли у неділю, 17 грудня, зміцнити співпрацю у сфері морської безпеки в умовах зростання амбіцій Китаю в регіоні. Китай претендує на майже все Південно-Китайське море та відхилив рішення міжнародного трибуналу в 2016 році.
Багато країн АСЕАН негативно сприймають територіальні претензії Пекіна в Південно-Китайському морі та його зростаючий агресивний тон. Це занепокоєння поділяє Японія, яка має власні територіальні суперечки з Китаєм.

Сербія
У Сербії проходять дострокові парламентські вибори. Обирають 250 депутатів Народної скупщини.( однопалатний парламент Сербії)

Чилі 
У Чилі проходить референдум щодо проекту нової Конституції країни. 
Більше дивіться у програмі "Від неділі до неділі" на моєму ютуб каналі.
Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!