Главная Новости Досуг Помер відомий журналіст і засновник «Радіо Свобода» Роман Купчинський
commentss НОВОСТИ Все новости

Помер відомий журналіст і засновник «Радіо Свобода» Роман Купчинський

20 января 2010, 14:24
Поделитесь публикацией:
Помер відомий журналіст і засновник «Радіо Свобода» Роман Купчинський

Умер известный журналист и основатель "Радио Свобода" Роман Купчинский

19 січня у Вашингтоні (США) після тяжкої хвороби відійшов у вічність на 66-му році життя колишній довголітній директор української служби Радіо Свобода Роман Купчинський.

Роман народився у Відні. 1949 року п’ятилітнім хлопчиком він потрапив до Америки, його родина поселилася в Штаті Нью Джерзі. Активний в українській громаді та Пласті, Роман студіював політологію, закінчив університет Лонґ Айленд. Він служив у збройних силах США, був командиром стрілецького загону у В’єтнамі. За участь у боях під час В’єтнамської війни Роман отримав різні нагороди, в тому числі й відоме Пурпурове серце (Purple heart) – нагороду, яку надають від імені президента США воякам, які були поранені, або нагороджують посмертно загиблих у воєнних діях.

1978-88 роках Роман був президентом "Прологу", відомого українського видавництва та дослідницького центру в Сполучених Штатах. "Пролог" опублікував численні матеріали самвидаву українських дисидентів. Упродовж довгих років найпрестижніший український науково-публіцистичний журнал "Сучасність" виходив саме у видавництві "Пролог". Роман був редактором двох вагомих книг самвидавних матеріалів "Проблема національності в СРСР" та "Погром в Україні".

1991 року Роман став директором української редакції Радіо Свобода, коли ця радіокомпанія ще містилась у Мюнхені. Під його керівництвом українська "Свобода" розбудувала широку мережу журналістів на Заході й в Україні. 1992 року за ініціативи Романа в Києві був відкритий корпункт Радіо Свобода, згодом, завдяки його зусиллям, "Свобода" встановила партнерські стосунки з радіокомпанією "Довіра" і Радіо Свобода почало промовляти до свого українського слухача в ФМ-діапазоні.

2002 року Роман перейшов на аналітично-дослідницьку роботу в Радіо Свобода і став головним редактором "Звіту про організовану злочинність і корупцію". Його статті про українсько-російські відносини, російську енергетику й корупцію в енергетичній царині пострадянського простору були опубліковані в цілій низці наукових видань.

Останнім часом Купчинський працював в американському фонді "Джеймстаун", де зокрема досліджував діяльність російського Газпрому. Купчинський є автором звіту "Російський зріджений газ – майбутнє поле геополітичної битви".

Як експерт, Купчинський неодноразово брав участь у слуханнях в Конгресі США.

Роман мав чудове почуття гумору, його пародії та "підпільні писання" про радійні внутрішні справи користувалися величезною популярністю і передавалися з рук в руки, як колись це було з самвидавом в Україні. Він любив пожартувати й добре поїсти. Був неперевершеним кухарем. У нього завжди гарно росли кімнатні квіти, а його орхідеї ніколи не переставали цвісти.

Коли Роман довідався про свою хворобу, він передав нам, що не відомо, чи там, куди він прямує, існують ФМ-приймачі або інтернет, але обіцяв дізнатися і одразу нам повідомити. Будемо чекати від нього повідомлень.

Його синові Маркіянові шлемо свої молитви, щиру любов і співчуття. У наших серцях Роман залишиться вічно живим, завзятим, дотепним і великодушним, із цигаркою в руці й чаркою на столі. Вічна йому пам’ять.

Романа Купчинського поховають на Національному кладовищі Арлінґтон поблизу Вашингтона з військовими почестями.

По материалам: Радио "Свобода"

 



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!