Главная Новости Досуг В Україні нагородили найкращих дизайнерів – Анісімова та Пустовіт
commentss НОВОСТИ Все новости

В Україні нагородили найкращих дизайнерів – Анісімова та Пустовіт

22 апреля 2010, 09:10
Поделитесь публикацией:
В Україні нагородили найкращих дизайнерів – Анісімова та Пустовіт

Лілію Пустовіт було визнано найкращим дизайнером жіночого одягу

Найкращим дизайнером чоловічого одягу став Віктор Анісімов

Найкращим дизайнером аксесуарів стала Ірина КЗазвичай суддівством та визначенням лауреатів займаються національні модні академії чи подібні професійні установи з компетентними фахівцями. У нас такі асоціації не функціонують. Тому організацією Першої української премії займався знайомий усім оргкомітет Українського тижня моди на чолі із його засновником Іриною Данилевською

Нарешті за тринадцять років офіційного існування української моди в країні засновано і вручено професійну премію — Першу українську премію в галузі моди. Нагорода присуджувалась у восьми номінаціях, одна з яких належить не дизайнеру, але людині, яка за рішенням самих дизайнерів, є їхнім натхненням.

Подібні премії — не новина для розвинутих країн з налагодженою індустрією моди. Хоча більш вагомими для розвитку творчості дизайнерів є конкурсні премії на отримання грантів та контрактів. В Україні нагородою такого плану є "Сезони моди — погляд у майбутнє" — конкурс молодих дизайнерів, заснований у 2000 році.



Зазвичай суддівством та визначенням лауреатів займаються національні модні академії чи подібні професійні установи з компетентними фахівцями. У нас такі асоціації не функціонують. Тому організацією Першої української премії займався знайомий усім оргкомітет Українського тижня моди на чолі із його засновником Іриною Данилевською.

Організатори запевняють, що вже настав той час, коли пора відзначати найкращих в Україні і вшановувати їхню творчість. До цього моменту в Україні дизайнерам здебільшого вручалися премії від модних глянцевих журналів на рівні з фотографами, стилістами та журналістами.

Не для вузького кола

Для київського бомонду подія стала ще одним приводом вийти в люди. Організатори запровадили з такого приводу відповідний дресс-код, та гості, як завжди, мали власне бачення того, що слід вдягати на подібні заходи.

Окрім когорти українських дизайнерів, селебрітіс та модних дамочок заможних чоловіків, серед публіки не було помічено жодних іноземних професійних модних критиків чи дизайнерів, тим паче особистостей зі світовим іменем у модній індустрії.

Натомість "родзинкою" такого домашнього свята став американський кіноактор, а тепер і режисер, Жан-Клод Ван Дамм, від якого ні на мить не відходив його український товариш Олександр Онищенко.

У цілому подія виглядала більш гламурно, ніж скидалася на захід творчої звітності та відзначення професіоналів. Українська церемонія навіть не нагадує американський "Оскар", який значно більшою мірою направлений на професіоналів у своїй царині.

А судді хто?

У таких конкурсах справді дуже важливо, щоб оцінювання не перетворилось на творчий конкурс з основним критерієм: подобається/не подобається.

У модному світі до експертного визначення переможців долучаються модні критики, байєри, головні редактори профільних модних видань, ікони стилю та обличчя сучасності. Загалом ті, чия думка може бути справді фаховою.

В Україні спробували створити щось подібне. До експертного журі першої модної премії потрапили 30 осіб, серед яких 15 фешн-журналістів переважно глянцевих видань, серед яких жодного справді профільного галузевого видання, 5 модних критиків, 5 байєрів та навіть 5 селебрітіс.

Серед заявленої публіки дійсно компетентними можна назвати лише п`ятірку фешн-критиків, куди потрапила сама Ірина Данилевська, Соня Забуга, наразі головний редактор журналу "ELLE-Украина", мистецтвознавець Зоя Звіняцьківська, фешн-режисер Вікторія Зубенко та власник модельної агенції "L-models Украина" Стас Янкелевський.


Ірина Данилевська

"Це ті люди, яким я довіряю більше, ніж собі, у питаннях моди. Це ті люди, які їздять за кордон, які багато бачать, багато знають. Вони вже по десять років в цьому бізнесі", — прокоментувала такий вибір "Українській правді. Життя" Ірина Данилевська.

Серед байєрів лише один виявився директором мережі магазинів, що продає українських дизайнерів — Олена Чепелюк, яка дійсно може оцінити популярність того чи іншого українського дизайнера та попит на нього.

До списку також потрапили директори бутиків з гучними назвами, але закордонними іменами — Helen Marlen, Louis Vuitton і навіть власник, м`яко кажучи, дуже альтернативного магазину Goodbuyfashion.

До переліку модних критиків потрапили і світські персони, за особистою думкою засновників премії, наймодніші українські молоді жінки. Для Ірини Данилевської "дуже важливо, що красиві, успішні, розумні, відомі жінки лояльні до української моди. Вони носять українських дизайнерів, вони їх купують, вони вдягають їх на вечірки".

Серед них опинилися Ольга Альонова, Маша Єфросиніна, Маша Манюк, Ольга Навроцька та Ірина Турбаєвська.

Носіть українських дизайнерів і Ви! Можливо, теж колись потрапите до журі.

На щастя, склад журі в подальшому буде змінюватись. За словами Ірини Данилевської, вже зараз дехто відмовляється від такої відповідальності, бо не може пильно слідкувати за розвитком української моди. Кожен експерт має відчувати міру відповідальності за власні дії, і для когось ця ноша вже зараз виявилась непосильною.

Ми обираємо, нас обирають

Доволі важка статуетка роботи львівських художників, виготовлена у вигляді декількох скляних ромбів з нанесеним малюнком ножиць, вручалася цього вечора у восьми номінаціях. Для дизайнерів таке вручення відбувається чи не вперше. Дехто з них навіть не очікував отримати премію, тому поводився на сцені розгублено.

Найкращим дизайнером жіночого одягу за підсумками двох останніх сезонів було обрано Лілію Пустовіт.

"Насправді мені дуже приємно, тому що я більше ніколи не отримаю ніякого призу за кращий дебют. Але я дуже щаслива, що у нас нарешті є така премія. Дякую всім, хто є сьогодні в залі, бо за кожним столиком є людина, з якою я працювала і яка мені колись допомогла в житті. Кожному, з ким я працюю, і перш за все команді Пустовіт, яка працює над цим проектом, — дякую!", — сказала вона, отримуючи нагороду.

Премію в номінації Найкращий дизайнер чоловічого одягу отримав Віктор Анісімов.

"Я колись робив жіночий одяг. Але я зрозумів, що з Пустовіт, Каравай та Літковською шансів немає. Ми — донецькі — обираємо правильний шлях! Всім дякую!".

Найкращим дизайнером аксесуарів стала Ірина Каравай.

"Красно всім дякую! Велике спасибі нашій великій творчій команді, звичайно, команді Nota Bene і всім друзям, які завжди з нами. Дякую вам за це дивовижне свято! Це все дуже серйозно, так? Все, я закінчила. Всім сказала велике спасибі".

Відкриттям року серед дизайнерів, що представляли свої колекції не більше п`яти сезонів, став Саша Каневський. Скромний Саша взагалі відмовлявся виголошувати промову. "Ні, не очікував. Дякую!".

Премію за Найкращу фешн-постановку виборола Ліля Літковська. Вона настільки не була готова виходити на сцену, що прийшла на вручення в розтоптаних кросівках. "Чесно кажучи, я не очікувала. Для мене це дуже несподівано!".

Премію Популярність, яка визначалась відкритим народним смс- та інтернет-голосуванням здобула Людмила Кисленко. Її коло прихильників виявилось найактивнішим, хоча ще напередодні в лідерах був Едуард Насиров. "Що в житті може бути краще?! Я дуже вдячна всім, хто мене любить, я вас всіх також дуже люблю! Велике всім дякую!".

Премію Натхнення, долю якої вирішували дизайнери-учасники Українського тижня моди, здобула Олена Франчук, яку Ольга Громова за очі назвала Angel of fashion (Ангелом моди).

"Я дуже вдячна українським дизайнерам. Все, що відбувається, — завдяки вам! Я щаслива і горда від того, що ми маємо чудовий проект, що триває вже декілька сезонів (АнтиСНІД). Я, звичайно, розуміла, що я ангел, але не знала, що я ангел моди", — зазначила Олена Франчук.

Першу премію За визначний внесок у розвиток української моди одержала Лілія Пустовіт.

"Я думала, що це мав бути не дизайнер, а пані Данилевська, тому що вона насправді дуже багато зробила для української моди", — зауважила дизайнер.

Плани на майбутнє

Уже сьогодні Ірина Данилевська, організатор Українського тижня моди та експерт Української премії, висловлює хвилювання за чесність та прозорість обрання найкращих.

"Головне, щоб усе було чесно. І якщо навіть хтось з українських дизайнерів повторно отримає дану премію в майбутньому, це буде нормально! Але чесно! Ось, наприклад, МакКвін тричі отримував Британську премію, а Гальяно — двічі".

"Українська правда. Життя" поцікавилась у пані Данилевської, чому вона все ж таки відмовилась від вручення їй премії "За визначний внесок у розвиток української моди", хоча саме її кандидатуру пропонували майже всі.

"Є певні правила пристойності! Ці правила пристойності не дозволили мені, як організатору, отримати цю премію в перший же раз. Друга людина після мене — це Лілія Пустовіт. І я вважаю, що вона більш достойна цієї премії. Тому все справедливо!", — скромно висловилася Ірина, вдягнута за такої нагоди в сукню від дизайнера Пустовіт.

А ще Ірина Данилевська сповістила, що, можливо, в майбутньому кількість номінацій буде зменшено. Але розширювати список здобувачів організатори не збираються.

По материалам: "Українська правда. Життя"



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!