Пам’ятник Івану Мазепі буде встановлено на площі Слави м. Києва

На виконання Указу Президента України "Про відзначення 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладанням україно-шведського союзу", було підписано розпорядження про встановлення пам’ятника видатному державно-політичному та культурному діячеві.

Пам’ятник буде споруджено на площі Слави у Печерському районі Києва протягом 2009-2010 років. Міністерство культури та туризму України разом зі столичною мерією провели конкурс на кращий проект пам’ятника Івану Мазепі. Переможцем став авторський колектив у складі скульптора Куща А.В., архітекторів Кухаренка Р.І., Мельникова І.П. та Лосицького Ю.Г.

"Постамент виконаний із червоного граніту, прикрашеного бронзовими рельєфами. За задумом авторів, скульптурну композиція гетьмана Івана Мазепи, який гарцює на баскому коні, доповнять рельєфні зображення на постаменті, що розкривають різнобічність постаті гетьмана. Це будівництво храмів та монастирів, розвиток освіти та культури в Україні, його любов та підтримка поезії, музики, а також державно-політичний аспект діяльності Мазепи".


МАЗЕПА ІВАН СТЕПАНОВИЧ – гетьман України (1687-1709 рр.); видатний державно-політичний і культурний діяч кінця XVII – поч. XVIII ст., меценат. Перший український гетьман, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років. Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури.

На початку XVIII ст., в умовах Північної війни (1700-1721), гетьман І.Мазепа в союзі з польським королем Станіславом Лещинським та шведським королем Карлом ХІІ здійснив спробу реалізувати свій військово-політичний проект, метою якого був вихід з-під протекторату Московської держави і утворення на українських землях незалежної держави.

Усвідомлюючи значення освіти для розбудови держави, Мазепа постійно опікувався навчальними закладами. Зокрема, його коштом будувалися корпуси Києво-Могилянської академії та Чернігівського колегіуму, в яких пізніше були створені сучасні на той час бібліотеки, що славилися рідкісними рукописами. Коштом гетьмана збудовано, реставровано та оздоблено велику кількість церковних споруд. Іван Мазепа також дбав про православні церкви й за межами України.