Главная Новости Политика Хотіли, як краще – вийшло, як завжди…
commentss НОВОСТИ Все новости

Хотіли, як краще – вийшло, як завжди…

15 августа 2007, 10:05
Поделитесь публикацией:
Хотіли, як краще – вийшло, як завжди…

Львівські і польські журналісти спровокували польське консульство на видачу візи за хабар. Провокація вдалася на славу – тепер у місті Лева отримати польську візу буде практично неможливо.

Іноді, коли в самого вдома є якісь негаразди, хочеться всім довести, що в сусіди – те ж саме. І не прибрано, і посуд не помитий. І на одну зарплату він теж не живе.

Журналісти львівської газети "Високий замок" взялися розповісти своїм читачам, що у польському консульстві у Львові чиновники залюбки беруть хабарі – не гірше наших, "рідних". Для цього львів"яни заручилися підтримкою своїх польських колег із "Газети виборчої" і організували журналістську провокацію.

Кореспондентка "Високого замку" Сюзанна Бобкова, буцімто бажаючи терміново отримати польську візу, кілька днів ходила під стінами консульства. Нарешті, її прагнення увінчалися успіхом. Сюзанна познайомилася з молодим чоловіком на ім’я Микола, який пообіцяв "зробити" жаданий документ – за окрему, зрозуміло, винагороду.

Чекати довелося майже два тижні (без "окремої винагороди" цей строк може розтягтися до кількох місяців, бо в Польщу хочуть поїхати дуже багато мешканців Львівщини та інших західноукраїнських областей). Послуга обійшлася у 130 доларів – за словами "Миколи", "треба розрахуватися з людьми". Візу журналістка отримала. Поза чергою.

Історію про "корупцію серед польських чиновників" оприлюднили і "Високий замок" , і "Газета виборча". Офіційна реакція Польщі не забарилася – але, певно, не зовсім така, на яку розраховували журналісти.

Польський МЗС після перевірки погодився з тим, що під стінами консульства Польщі у Львові діє візова мафія. Однак до складу цієї "організації" входять не чиновники з посольства, а місцеві жителі, себто українці. Вони домовляються з фірмою, котра вивозить людей у Польщу на роботу. Анкета того, хто хоче отримати візу пошвидше, прикріплюється до анкет "заробітчан". Польське ж консульство розглядає такі документи позачергово, щоб, за словами заступника глави польського зовнішньополітичного відомства Павла Коваля, "не паралізувати економічних зв’язків між Польщею й Україною".

Інакше кажучи, мафія виявилася у тому числі і вітчизняною, а польське МЗС до всього ще й виконало роботу українських правоохоронців. Правда, про початок розслідування за фактами підробки документів і хабарництва "Миколою і компанією" поки не чути.

Заявою у стилі "самі ви такі" поляки не обмежились. Як повідомила "Німецька хвиля", Генеральне консульство Республіки Польща у Львові припинило видавати візи за спрощеною схемою для українських підприємців, котрі співпрацюють з польськими колегами. Тепер усі анкети розглядатимуться у загальному порядку. При цьому особиста присутність потенційного власника польської візи обов’язкова.

До чого це призведе – зрозуміло. Поляки відгородили себе від обвинувачень у корупції, адже працюватимуть винятково з фізичними особами, а не з фірмами-посередниками. А українці чекатимуть на розгляд документів ще довше, бо черга стрімко зросте. Окрім того, журналістське дослідження фактично перекрило шлях "на заходні креси" дядькові з Коломиї чи тітці з Ожидова, які щороку їздили на сезонне збирання яблук до Польщі. Відтепер фірма віз не гарантує, а їхати до Львова, щоби вистояти ранкову чергу ( та ще й без жодного успіху) мало хто захоче.

Залишається львівським журналістам для балансу зробити подібну провокацію в одному з місцевих ВВІРів. Там де поза чергою і за хабарі видають закордонні паспорти. Принаймні у цьому випадку у кінці дослідження можна з чистою совістю дописати: "При написанні цього матеріалу жоден українець не постраждав".



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!