Главная Новости Политика Голосуй – не голосуй, все одно…
commentss НОВОСТИ Все новости

Голосуй – не голосуй, все одно…

16 августа 2007, 12:48
Поделитесь публикацией:
Голосуй – не голосуй, все одно…

Голос виборця "проти всіх" потрапляє в актив переможців виборів. Тільки українці часто про це не здогадуються.

У бюлетені для голосування є один, на нашу думку, цікавий пункт – "не підтримую жодного кандидата". Виборець, що неодноразово розчаровувався у своїх обранцях, тягнеться до нього всією душею. І тут його чекає сюрприз…

З одного боку, українські виборці не люблять голосувати за покликом серця — "проти всіх".

Так, на виборах до Верховної Ради 1998 року, коли діяла ще змішана виборча система, не підтримало жодного кандидата по одномандатних округах 7,1% виборців, по багатомандатному округу — 5,25% не підтримали жодної партії.

На наступних виборах 2002 року діяла вже пропорційна система. І тоді не підтримали жодної партії лише 2,45% виборців. У закордонному окрузі цей показник склав 2,69%.

В 2006 році він стає ще нижчим – 1,77% і 1,81% — в закордонному окрузі.

На виборах Президента України кількість виборців, що не підтримують жодного кандидата теж невисока: у 1999 році – 2,57% (закордонний – 0,9%), у 2004 — 2,34% (під час 2 повторних голосувань – 3,31% та 2,34%).

З іншого боку, якщо зупинитись на умовно середній цифрі – 2,5%, то це виглядає не так уже й мало. У деяких країнах, до речі, саме відсоток голосів "проти всіх" стає основою для визначення прохідного бар’єру. А також гарантією, що до парламенту пройдуть малі партії.

Але нас, у даному випадку, цікавлять не малі партії, а законодавче забезпечення волі виборця, який віддав свій голос на виборах "проти" всіх партійних списків.

Як пише російський юрист Н.Бураков , "…волевиявлення виборців, що голосують проти всіх партійних списків, по суті спрямоване на недопущення цих політичних партій і виборчих блоків до розподілу депутатських мандатів". (Зазначимо собі, що в Росії теж є такий пункт).

З такою ж думкою 2,5% українських виборців голосує "проти всіх" на наших виборах.

На практиці ж у нас (і в Росії) все виходить навпаки:

Марина Ставнійчук, представник Президента в ЦВК, прокоментувала цю проблему для proUA наступним чином: — Це питання надзвичайно складне в теоретичному плані. На жаль, практично в розподілі голосів, — який потім поширюється на кількість мандатів, що будуть розподілятися між політичними силами, — беруть участь усі голоси виборців, які взяли участь у голосуванні. І ті, що голосували "проти всіх" — теж.

Ще один експерт, що побажав залишитись неназваним, так прокоментував "правовий статус" голосування "проти всіх": — За українським законодавством, голосуючи "проти всіх", а офіційно це називається — "не підтримую кандидатів від жодної політичної партії чи блоку", український виборець ділить свій голос пропорційно між усіма партіями, що подолали прохідний бар’єр, тобто підтримує вибір більшості. Тому цей пункт має маніпуляційний характер.

І справді, навіщо давати виборцеві можливість головувати "проти всіх", якщо в дійсності його голос, хоч і поділений на багато частин, все-таки підтримує вибір більшості?

Експерти вважають, що таким чином "забезпечується конституційне право громадянина" (ст. 24 Конституції України). Добре, але чому наші законодавці не дбають про те, щоб і воля, висловлена громадянином під час голосування, була також забезпечена?

А може, анонімний експерт був правий – щоб маніпулювати???

Так, 2-5% погоди на наших виборах не роблять, але якщо Україна йтиме шляхом Центральноєвропейських країн, де щороку кількість громадян, що бере участь у виборах зменшується, — тоді цей малий відсоток "проти всіх" стане вважливим.

Щоправда, для вирішення таких теоретичних завдань наші парламентські юристи часу не мають – це грошей не приносить.

Хоча перед попередніми — 2005 року — виборами до Верховної ради були спроби змінити, точніше ліквідувати взагалі пункт "не підтримую жодної політичної партії чи виборчого блоку" із бюлетеня.

Автор змін до Закону про вибори – народний депутат Юрій Ключковський (Наша Україна) так говорив тоді в інтерв’ю інтерв’ю :

– Ми зробили таку спробу (усунути з виборчого бюлетеня пункт “не підтримую жодного кандидата” – ред.) в новому законопроекті, який нині зареєстрували, це стосується виборів народних депутатів. Однак навіть на стадії попереднього обговорення рішення не сприйняли деякі політичні сили, а тому його зняли. Насправді це хибна позиція. Якщо виборець нікого не підтримує, то він ні за кого не голосує. Не потрібно окремо голосувати. У нас позитивне голосування – “за”, а не “проти”. А натомість зберігається негативне голосування ще з радянських часів.

До речі, експерти ОБСЄ у 2005 році рекомендували Україні усунути з виборчого бюлетеня пункт “не підтримую жодного кандидата”. Вони коректно мотивували свою пропозицію тим, що варто заохочувати виборців до голосування “за” кандидата чи партію, яким вони віддають перевагу. Таким чином, вважали експерти ОБСЄ, виборці беруть на себе відповідальність за орган, який обирають.

Експерти вважають, що ст.38 Конституції "обирати і бути обраними" таким чином не порушується.

Подібно вважають і законодавці Європейських країн: у Польщі і Німеччині у виборчому бюлетені немає пункту "проти всіх".

Марко Наокі Лінс, керівник відділу преси і роботи з громадськістю посольства Німеччини в Україні, розповів proUA, що його батьківщині у бюлетені для виборів до Бундестагу такого пункту немає. У Німеччині існує так званий "перший голос", який віддають за кандидата з виборчого округу, та "другий голос", яким обирають партію.

"У Польщі, у виборчому законодавстві не передбачено способу голосування "проти всіх". Це означає, що згідно з правом такої можливості нема, — каже власний кореспондент Польського Агентства Преси в Україні Ярослав Юнко. — Можна відзначити прізвища усіх кандидатів, або жодного — таким чином, однак, голос виявляється недійсним".

Напевне, до наступних – чергових – парламентських виборів 2012 року народні обранці зможуть вилучити цей "маніпуляційний" пункт із виборчого бюлетеня.

А жаль, можливо якраз варто забезпечити волю громадян, що голосують "проти всіх" законодавчо? Тоді кожен свідомий виборець прийде і не проголосує за "наших", щоб "їхні" не пройшли, а проголосує "проти всіх" партій і блоків, що вже 16 років морочать українцям популістськими фантасмагоріями.

Напевне в такому випадку відсоток виборців, що проголосують "проти всіх" буде значно вищим.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!