Главная Новости Политика Нова «братва» вже на підході?
commentss НОВОСТИ Все новости

Нова «братва» вже на підході?

4 октября 2007, 09:32
Поделитесь публикацией:
Нова «братва» вже на підході?

В Україні зростає кількість молодіжних банд. Як результат, може повторитися кримінальний "бєспрєдєл" дев’яностих років.

Офіційна статистика свідчить про неухильне зменшення кількості злочинів, скоєних бандитськими угрупуваннями. У 2005 році було виявлено 551 організовану злочинну групу, у 2006-му – 466. Такі тенденції спостерігаються за практично всіма показниками, які можна знайти на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ. Працівники ж УБОЗу та деяких "закритих" відділів МВС, з якими вдалося поспілкуватися "proUA", кажуть, що в Україні знову можуть настати "дев’яності роки". З усіма "принадами" у вигляді бейсбольних бит, бритоголових молодиків і повною відсутністю будь-яких понять.

Впродовж нинішнього року, за словами джерела "proUA" у Київському управлінні з боротьби з організованою злочинністю (УБОЗ), у столиці знешкоджено шість бандугрупувань. Причому зі "старих" лишилося небагато. Відомий колись Авдишев – у міжнародному розшуку, Савлохов – помер у в’язниці, "Москва" – живий, але знаходиться десь поза межами Києва, "Купець" живе в Києві, але вже ні на що не впливає. Кількох "авторитетів" убили конкуренти. Проте "святе місце" порожнім не буває.

– Кількість молодіжних банд останнім часом зростає, – стверджує наш співрозмовник. – Молодь думає про те, як би вкрасти, обдурити, пограбувати. Безлад у державі відбивається і на криміналітеті… На мою думку, нинішня молодь взагалі поділяється на дві категорії: діти бідних батьків і багатих. Бідні хочуть легких грошей. Багаті просто не знають ціни заробітку. Багаті хочуть слави і популярності, спілкуються з кримінальними "авторитетами", кучкують довкола себе бідних – і починається… Найпоширеніший вид злочинів серед молоді – наркоторгівля. Найходовіший наркотик – екстазі, одна пігулка якого коштує десять – двадцять доларів. Героїн, кокаїн, метадон – значно дорожчі, тому не так поширені.

В УБОЗі розповідають, що нові бандформування мало відрізняються від тих, що діяли у дев’яностих роках. Як і тоді, перевага надається фізично розвиненим молодим людям, які володіють навиками рукопашного бою та стрільби.

– Злодій у законі і звичайний член банди – це зовсім різне, – пояснює один із співробітників Київського УБОЗу. – Ті, що були у дев’яностих, не визнавали злодійських понять. Зараз цих понять все ще дотримуються, але дуже мало – в основному вихідці з Кавказу. Решта – точно так само, як у дев’яностих, – займається чистим "бєспрєдєлом".

"Достойне" місце серед новостворюваних злочинних угрупувань займають ті, що сформовані за етнічною ознакою. Як розповіли "proUA" у недавно створеному відділі напрацювання і реалізації стратегії боротьби з етнічною злочинністю МВС, ситуація з кожним роком стає все напруженішою.

– Розумієте, ми взагалі ніколи не даємо інтерв’ю, бо знаємо те, що не можна розказувати, – намагається "відбитися" від кореспондента "proUA" працівник згаданого відділу. – Нашу структуру створено, бо, повірте, є така необхідність. Кількість злочинів, скоєних іноземцями і українцями по відношенню до іноземців постійно зростає. От, наприклад, українці по відношенню до іноземців – 578 злочинів із початку нинішнього року. Іноземці – понад дві тисячі. Звісно, серед злочинців є і члени етнічних угрупувань, однак на сьогодні зарано говорити, хто чим конкретно займається. Та й обережним треба бути тут: ми ж не маємо права сказати, що от люди такої-то національності займаються тим-то. Це ж розпалювання ворожнечі…ну, ви самі розумієте.

– Етнічні банди є – як у Києві, так і в Україні в цілому, – розповіли "proUA" у Департаменті карного розшуку МВС. – Грузини спеціалізуються здебільшого на квартирних крадіжках, є серед них багато "барсеточників". ("Барсеточники" – це ті, хто краде барсетки з грошима із автомобілів). Цигани – наркобізнес і дрібне шахрайство. В’єтнамці і китайці – нелегальна міграція. Росіяни – висококваліфіковані шахраї, не цураються також заволодіння майном і автотранспортом. Африканці – продаж наркотиків… Однак про стадії розвитку етнічних угрупувань говорити поки важко. Як правило, вони спочатку намагаються "працювати" у своїй діаспорі, а потім уже поширюють свою діяльність далі. Думаю, через кілька місяців ми зможемо розказати більше…

Про методи боротьби з організованою злочинністю правоохоронці говорять неохоче. Але сходяться в одному: ці методи держава має якнайшвидше змінювати. Інакше можна очікувати повернення "дев’яностих"…



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!