Главная Новости Политика Українська міліція згадала про існування Інтерполу
commentss НОВОСТИ Все новости

Українська міліція згадала про існування Інтерполу

30 октября 2007, 13:20
Поделитесь публикацией:
Українська міліція згадала про існування Інтерполу

Через півтора місяця після зникнення Сергія Калиновського із приватної клініки "Біофармтех" українська міліція зібралася оголошувати його у міжнародний розшук.

У справі Сергія Калиновського, який обвинувачується у скоєнні ДТП з двома летальними наслідками, вражають щонайменш дві речі. Це, по перше, нахабство, з яким юний фігурант "розпрощався" з українським правосуддям. І, по друге, "оперативність" українських правоохоронців, які тягнули з оголошенням пана Каліновського у міжнародний розшук аж півтора місяці. "За цей час "proUA" встиг звернутися з офіційним запитом до Інтерполу і отримати необхідні роз’яснення щодо процедури об’явлення такого розшуку".

Але про це – пізніше. Спочатку ж, щоб зрозуміти, як поспішала міліція довести розслідування справи до кінця, треба пригадати хронологію подій.

Отже, все почалося 30 травня нинішнього року. Близько п’ятої ранку, керуючи кабріолетом BMW M6, Сергій Калиновський врізався у припарковані на бульварі Шевченка в Києві "Жигулі". У "копійці" знаходився прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський, який від отриманих травм помер на місці. Кілька днів потому у лікарні померла і супутниця Сергія Анастасія Броннікова. Самого ж винуватця ДТП охоронники на "джипі" відвезли до приватної клініки "Біофармтех".

11 червня – тобто через два тижні по аварії – Калиновський, перебуваючи на підписці про невиїзд, спробував втекти до Ізраїлю. Однак оборудка не вдалася. Помітивши у залі аеропорту Жуляни (звідки, до речі, немає регулярних міжнародних рейсів, на що, певно, і був розрахунок) міліціонерів, Калиновський спішно повернувся до клініки. Того ж дня Апеляційний суд Києва прийняв рішення про взяття порушника підписки під варту. До кількох приватних охоронців у коридорі "Біофармтеху" додалося двоє міліціонерів.

3 липня, за повідомленнями деяких ЗМІ, вже Шевченківський районний суд http://ua.proua.com/news/2007/07/03/100852.htmlухвалив заарештувати Калиновського. Адвокат останнього Ігор Лодяной стверджував, що нічого не знає, а його підзахисний знаходиться на підписці про невиїзд.

10 липня виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко, відповідаючи на запитання "proUA", зізнався, що міліція хоче перевірити стан здоров’я Калиновського, однак їй це не дають зробити медики "Біофармтеху". "Медики тієї клініки, де зараз знаходиться Калиновський, не пускають нас до нього, мотивуючи це тяжким станом його здоров’я", – сказав Корнієнко.

Адвокат Калиновського 17 липня заперечив це: правоохоронці кілька разів заходили до палати, але сенсу в тому мало, бо його підзахисний іноді не взнає навіть знайомих йому людей, у тому числі й самого адвоката. Про що з ним, мовляв, говорити.

Станом на 26 липня судмедекспертизу Калиновського було не проведено. Інакше кажучи, обвинувачений у смерті двох людей мав на руках довідку лікарів (яким сам же і платив за перебування у клініці) про свій тяжкий стан, що не дозволяє проводити допити. А правоохоронці вірили цьому папірцю і не поспішали призначати незалежне обстеження стану здоров’я Калиновського.

6 серпня світ побачив ще один вельми цікавий документ. Експерти через два з лишком місяці після аварії видали висновок про швидкість автомобіля, яким керував Калиновський. Згідно цього висновку, кабріолет мчав нічним Києвом зі швидкістю 55 – 60 кілометрів на годину. Розбиті вщент "Жигулі" при цьому, певно, не враховувалися.

Втім, правоохоронці таки засумнівалися і призначили ще одну експертизу. Її, за словами начальника головного слідчого управління МВС Василя Боднаря, мала провести "нова установа". Яка саме, Боднар не зізнався. Це було 6 вересня, тобто за три місяці по аварії міліція навіть не знала, чи перевищував швидкість Калиновський.

А 15 вересня стало відомо, що Сергія Калиновського у палаті за 400 доларів на добу немає. Був – і зник у невідомому напрямку. 18 вересня прокуратура Києва доповіла громадськості про те, що прикордонній службі віддано наказ не випускати Калиновського за кордон, а суд дав дозвіл на його затримання.

Через деякий час "proUA" вирішив перевірити, як ідуть справи із розшуком втікача. На сайті МВС у списку розшукуваних Калиновський не значився (як і тепер, до речі). Фото зі стовпів і парканів не маячіло. Оголошень у газетах під рубрикою "Їх розшукує міліція" теж не видно було. Прес-секретар МВС Костянтин Стогній, правда, заспокоїв журналістів, сказавши, що міліція в курсі справи. Мовляв, використовуються різні методи, про які не можна говорити вголос, а тим паче оприлюднювати у пресі. Калиновський – він же ж письменний, Інтернет читає і телевізор дивиться, тому йому зовсім не потрібно знати, як саме його шукають…

Саме тоді у ЗМІ почали поширюватися чутки про те, що Калиновський покинув межі України і знаходиться в Ізраїлі. Логічно припустивши, що в такому випадку його мали б шукати через Інтерпол, "proUA" вирішив перевірити і цю версію. У прес-службі МВС чіткої відповіді ми не отримали. Інтерпол же, куди "proUA" надіслав офіційний запит, відписав: "Ми розміщуємо фото та іншу інформацію про особу на своєму сайті, якщо та держава, громадянином якої є ця особа, подала її у розшук".

І лише 25 жовтня стало відомо, що міліція таки збирається оголошувати Сергія Калиновського у міжнародний розшук. Причому, зауважте, не оголосила, а лише "збирається".

З моменту зникнення пана Калиновського з клініки минуло вже півтора місяці…



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!