Главная Новости Политика Брат братом, а зареєструватися не завадить
commentss НОВОСТИ Все новости

Брат братом, а зареєструватися не завадить

14 ноября 2007, 12:00
Поделитесь публикацией:
Брат братом, а зареєструватися не завадить

З нового року українці втрачають свій єдиний привілей у Росії.

"Помаранчева" коаліція не встигла ще й уряд сформувати, а Російська Федерація за короткий час робить уже другий недружелюбний учинок щодо Києва. Спочатку "Газпром" звинуватив Україну в невиплаті боргів за поставлений газ, тепер російська влада демонстративно прирівняла українців до інших іноземців.

На початку листопада Міністерство закордонних справ України одержало від МЗС Росії офіційну ноту, де повідомляється, що із січня 2008 року на українських громадян поширюється норма про обов’язкову постановку на облік у міграційних органах РФ у випадку, якщо українець затримується в сусідній державі більш ніж на три дні. На сьогодні відповідно до міжурядових домовленостей громадяни обох країн, виїжджаючи до Росії або України, мають право перебувати в сусідній країні без реєстрації протягом 90 днів. Порівняно з іноземцями інших держав українці перебували в більш привілейованому становищі, оскільки інші мусили повідомляти про своє прибуття в Росію в триденний термін.

Це не перша спроба Кремля ускладнити українцям поїздки до Росії. Базовим документом, що регламентує відносини між двома країнами в сфері перетину кордонів, є угода про безвізові поїздки громадян України й Росії від 16 січня 1997 року. До 2004 року з трактуванням цього документа істотних проблем не виникало. Однак після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах Кремль почав приділяти цій темі забагато уваги, недвозначно даючи зрозуміти, що прихід до влади в Києві будь-якої непроросійської політичної сили негативно позначиться на пересічних громадянах, особливо тих, яких пов’язують із РФ родинні й трудові відносини. В 2005–2006 роках Москва навіть пригрозила ввести візи для українців, рішенням цього питання показово займався особисто президент Володимир Путін. Навіть коли 15 січня цього року в Росії набули чинності закон "Про міграційний облік" і поправки до закону "Про правове становище іноземних громадян у РФ", які істотно посилили контроль над пересуванням іноземців у країні, МЗС України запевняв співгромадян, що нові міграційні правила українців не стосуватимуться.

Тепер же росіяни різко змінили позицію і в поясненні свого кроку традиційно не надто напружувалися. "У минулому деякі громадяни України, що перебували в нас 90 діб без реєстрації, зловживали цим правом. І левова частина незаконних мігрантів у РФ — саме громадяни України", — мотивував дії Росії прес-секретар Федеральної міграційної служби Костянтин Полторанін. З тим, що частина українських заробітчан у РФ дійсно зловживають міжурядовими домовленостями, важко не погодитися. Однак очевидно, що від обмежень постраждають насамперед легальні трудові мігранти, туристи й особи, що здійснюють приватні візити до родичів, а от нелегали порушуватимуть законодавство й далі.

Реальну ж мотивацію такого кроку РФ дуже чітко озвучив лідер КПУ Петро Симоненко, що дуже тонко розбирається у хитросплетеннях українсько-російської дружби. "Така заява Російської Федерації свідчить про очевидне: охолодження відносин України й Росії. Безумовно, це продиктовано можливим створенням "помаранчевої" коаліції й прем’єрством Тимошенко", — повідомив лідер комуністів. Як вважають експерти, рішення росіян дійсно може бути спрямоване на підтримку нинішнього прем’єр-міністра в процесі торгів за крісла в уряді. Не виключено, що Віктор Янукович, як і у випадку з газовим конфліктом, блискавично вилетить до Москви, де йому особисто вдасться розв’язати раптово виниклі проблеми.

Позиція ж Міністерства закордонних справ України, що формально хоч і належить до виконавчої гілки влади, але все ж таки традиційно відображає позицію Президента, виявилася прогнозовано жорсткою, однак, на думку експертів, занадто поспішною і прямолінійною. Керівник прес-служби МЗС України Андрій Дещиця запевнив: якщо Москва наполягатиме на реєстрації протягом трьох днів, то Україна введе аналогічні заходи й щодо росіян, які в’їжджають в Україну. "Можливо, реєстрація буде проводитися у ВВІРах або в аеропортах, на вокзалах", — заявив пан Дещиця. Більше того, він додав, що норма про "три дні" почне діяти тільки у випадку, якщо будуть внесені зміни до чинної міждержавної угоди. Подібними заявами МЗС України фактично дозволив втягти себе в безглузду інформаційну перепалку, шансів виграти яку в нього немає. Як і слід було сподіватися, за цим не забарилася відповідь Москви, позицію якої озвучив посол РФ в Україні Віктор Черномирдін. Останній зазначив, що введення реєстрації громадян Росії в Україні можна буде зрозуміти, якщо ці ж правила поширюватимуться на громадян інших країн.

У даному контексті Києву як європейській столиці навряд чи варто поспішати із введенням таких жорстких адекватних заходів щодо РФ, а тим більше вправлятися в гучних заявах. По-перше, не варто заважати російським туристам їздити до України, особливо влітку до Криму, і витрачати тут гроші. По-друге, в країні вже відчувається дефіцит робочих рук, тому створення перешкод для українських трудових мігрантів створить їм додаткові стимули повернутися додому. А от у РФ скорочення кількості українських робітників призведе до заповнення вакууму вихідцями з кавказьких, азіатських та інших країн.

Нарешті, щоб діалог між країнами в даному питанні перейшов в більш прагматичне русло, Україні вартувало б знайти оригінальну асиметричну відповідь: наприклад, ініціювати введення обов’язкової реєстрації росіян у Севастополі, де базується Чорноморський флот РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!