Главная Новости Политика Трохи сепаратизму та національного напруження
commentss НОВОСТИ Все новости

Трохи сепаратизму та національного напруження

21 ноября 2007, 15:00
Поделитесь публикацией:
Трохи сепаратизму та національного напруження

Партія регіонів вирішила додати драйву млявій українській політиці.

Події на Ай-Петрі в Криму, де міліція, виконуючи рішення суду, силоміць ліквідувала будівлі кримських татар на самовільно захоплених ними ділянках плато, підштовхнули український політикум до обговорення низки питань, здавалося б, уже призабутих. Йдеться про маніпулювання загрозою сепаратизму та певними тертями між національними групами, особливо відчутними, коли на них накладається релігійний фактор. Очевидно, фактичний клінч із початком роботи новообраної Верховної Ради потребував переключення уваги на інші теми, бажано такі, які могли б вплинути на вирішення самої ситуації.

Отже, виступаючи в ефірі одного з національних телеканалів одразу ж після сутички на півострові, колишній генеральний прокурор і народний депутат від Партії регіонів Святослав Піскун заявив про доцільність позбавлення Криму статусу автономії і "повернення" його до складу України як звичайної області. За кілька днів ідею свого однопартійця розвинула п’ятий номер ПР Інна Богословська, яка запропонувала призупинити репатріацію кримських татар і провести перепис населення Криму. На її думку, це б дозволило не тільки з’ясувати кількість прибулих репатріантів, але й впорядкувати процедуру надання їм земельних ділянок для житлового будівництва та ведення господарства.

Хоча пропозиції обох "регіоналів" і не відкрили Америку — щодо врегулювання ситуації на півострові в останні роки висловлювалося безліч ідей, — на фоні мовчазної реакції на події на Ай-Петрі з боку Президента й пропрезидентських політичних сил вони пролунали гучно і влучно. Незважаючи на те що метою перетворення АРК на область Святослав Піскун назвав ліквідацію місцевих "владних царьків", у відповідь обурилося переважно російськомовне населення автономії: чому це Київ хоче забрати наш майже незалежний статус?! "Це плювок в обличчя жителям Криму. Геть руки від автономії!" — так відреагував на пропозицію екс-генпрокурора лідер кримських комуністів Леонід Грач.

Пропозиція пані Богословської, навпаки, вдарила по кримських татарах, оскільки перепис населення півострову може поставити крапку в питанні, скільки ж землі потрібно репатріантам, а відтак раз і назавжди припинити випадки самовільного захоплення ними земельних ділянок. Загалом обидва "регіонали" зачепили болючі для мешканців півострову теми, які за певних умов здатні викликати масові заворушення в Криму.

Проте, якщо для виступів Піскуна й Богословської був придатний привід, то озвучену минулого тижня ініціативу голови Луганської обласної ради "регіонала" Вадима Голенка про проведення з’їзду депутатів місцевих рад сходу та півдня України в Сіверськодонецьку прив’язати до якоїсь конкретної події досить важко. Між тим саме вона надала започаткованій "регіоналами" дискусії особливо тривожної тональності. Голенко запропонував обговорити на з’їзді гуманітарні проблеми, серед яких назвав тільки одну, і ту абсолютно заїжджену — проблему російської мови. Однак в ПР ідею з’їзду підхопили і зараз намагаються надати їй реального змісту — зокрема, керівник фракції ПР у парламенті Раїса Богатирьова заявила, якщо вже й збиратися в славнозвісному Сіверськодонецьку, то з актуальніших питань політичного сьогодення, ніж мовні.

На думку народного депутата від БЮТ Андрія Шкіля, Партія регіонів взялася раз за разом бити по больових точках не лише для того, щоб стимулювати Президента звернутися до своїх прибічників із чіткою вимогою про створення широкої парламентської коаліції. "Продукуванням ідей про Крим "регіонали" намагаються зняти з себе відповідальність за чергове загострення тамтешньої ситуації, адже останній рік влада в автономії належить їм майже безроздільно", — вважає Шкіль. Він також переконаний, що ініціатива про проведення з’їзду депутатів народжена ПР спеціально для того, щоб потім у процесі переговорів відмовитися від неї і обміняти її на статус президентського партнера. "Але Сіверськодонецьк тут фігурує не стільки як місце проведення зібрання, а й як відомий символ сепаратизму. Отож шила в мішку не приховаєш", — резюмує нардеп.

Експерти наразі розходяться в оцінці політичної гри, затіяної "регіоналами", — чи це їхній останній бій за владу, чи пілотні репетиції майбутньої опозиційної діяльності. Ясність у ці питання можуть внести час або Президент. При цьому, якщо глава держави навіть і проігнорує кинутий "регіоналами" виклик, країна спокійно рушить далі, не помітивши застарілі дискусії, які їй в чергове прагнуть нав’язати.

Коментар

Василь Хара, народний депутат, фракція Партії регіонів:

— Висловлювання деяких представників нашої партії щодо подій в Криму, так само, як і пропозиція про проведення з’їзду в Сіверськодонецьку, — все це їхня особиста реакція на ситуацію в країні. Жодне з порушених питань Партією регіонів не обговорювалося, а тому не треба сприймати заяви про необхідність ліквідації автономії, перепису населення чи зібрання депутатів усіх рівнів як нашу офіційну позицію. Тим більше немає підстав говорити, що такими пропозиціями "регіонали" хочуть когось залякати чи розгойдати державний човен.

Але слід розуміти, що ПР завжди прагнутиме до встановлення розумних балансів, аби інтереси одних регіонів не домінували над інтересами інших. Адже, наприклад, ініціатива про проведення нового з‘їзду в Сіверськодонецьку виникла не на пустому місті, а після того, як галичани знову почали домагатися визнання Української повстанської армії, а її головнокомандувач Шухевич був названий героєм України.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!