Главная Новости Политика А чи не перевірити вас на детекторі брехні?
commentss НОВОСТИ Все новости

А чи не перевірити вас на детекторі брехні?

29 ноября 2007, 09:05
Поделитесь публикацией:
А чи не перевірити вас на детекторі брехні?

В Україні найчастіше до послуг поліграфологів звертаються різноманітні комерційні структури.

Про детектор брехні українці знають з американських фільмів, а ще – з інформаційних повідомлень про мера Києва Леоніда Черновецького. "proUA" довідався, що таке насправді детектор брехні, як відбувається процедура тестування і хто в Україні може замовити таку перевірку.

Отже, поліграф (або детектор брехні) – це науковий прилад, здатний одночасно реєструвати зміни декількох фізіологічних параметрів (кров’яний тиск, частота пульсу, дихання, електрошкірна активність тощо), у той час як обстежуваній особі задається низка питань, що стосуються специфічного розслідуваного факту. Записи (поліграми), отримані в ході поліграфного обстеження, інтерпретуються поліграфологом. Слово "поліграф" означає "той, хто багато пише" (від грец. polys − багато і grapho − пишу).

В Україні найчастіше до послуг поліграфологів звертаються різноманітні комерційні структури.

– Є кілька груп клієнтів, − каже Голова Міжнародної ліги поліграфологів (МЛП) Андрій Волик. − Найбільша – це комерційні структури, десь 87 – 92 відсотки від загальної кількості. На другому місці – приватні особи, 4 – 6 відсотків, іноді – до 12 відсотків. І на третьому – державні структури і партії, близько 2 відсотків.

− В Україні сьогодні спостерігається стрімкий ріст попиту на послуги поліграфологів, − пояснює пан Волик. − Якщо десять – одинадцять років тому… Зараз народ розкутіший, не такий закомплексований. До 2004 року нам телефонували: "А чи можна зустрітися з вами десь на нейтральній території?", тобто боялися прямо говорити, що вони хочуть. Зараз кажуть прямо: "Я хочу протестувати двадцять чоловік свого персоналу на предмет лояльності чи ще чогось там". Або: "Хочу, щоб ви перевіряли тих людей, яких ми будемо брати на роботу". Це як і державні структури, так і комерційні – сплеск пішов і там, і там. Люди розуміють переваги нових технологій.

ЯК ПРОВОДИТЬСЯ ТЕСТУВАННЯ

Процедура замовлення виглядає так. Замовник звертається до поліграфолога, при бесіді обговорюються питання, які треба вияснити. Далі − робота з людиною, яка буде перевірятися. Вона заповнює анкету, пише заяву. Поліграфолог розписується у тому, що у будь-який момент припинить тестування на вимогу клієнта.

Потім з людиною обговорюються всі запитання, які їй ставитимуться. Інакше кажучи, неочікуваних запитань не може бути. Причому вони узгоджуються так, щоб можна було давати лише відповіді "так" або "ні". Інших відповідей не передбачено.

Ну, а потому – власне, тестування, яке залежно від ступеню складності триває дві – три години. Після тестування поліграфолог кілька годин працює над прочитанням поліграм та їх інтерпретацією.

Вартість обстеження коливається у межах 100 – 500 доларів США залежно від складності. Також можливий виїзд поліграфолога "на дім". Найчастіше замовлення стосуються виявлення незаконних діянь – наприклад, крадіжок. За згодою сторін, результати тестування на детекторі брехні можуть розглядатися як докази у суді.

− Детектор брехні перспективний і дієвий у всіх сферах життя, − вважає пан Волик. − Наприклад, у вас є дитина. Ви хочете знати, вживає вона наркотики чи ні. Перспективно і дієво? Так! Ви плануєте укласти шлюб. Приходите зі своєю подругою – хочете знати щирість намірів одне одного. Комерційна і банківська сфери – тут навіть мови немає. Приватний бізнес, нафтогазова сфера. Державна сфера. Єдина людина, яку я можу коментувати, – це Микола Томенко, бо сюжет по телебаченню показували. Він чітко сказав: "Було би добре, щоб Верховну Раду раз на рік перевіряли". Згідно з повідомленнями у ЗМІ, є позитивне ставлення до цього і у Віктора Януковича, і у Віктора Ющенка, і БЮТ тощо.

У Андрія Волика – найбільша колекція поліграфів у Європі

КОМУ НЕ МОЖНА ДОВІРЯТИ

Для тих, хто погодиться пройти обстеження на детекторі брехні, варто запам’ятати кілька суттєвих моментів.

Поліграфолог має узгодити з Вами всі запитання, які він буде задавати. Неочікуваних запитань бути не може. До того ж Ви маєте право у будь-який момент відмовитися від процедури.

Значення має все, навіть інтер’єрне оформлення приміщення і зовнішній вигляд поліграфолога. Не може бути ніяких костюмів у смужку чи сорочок у клітинку. Біла сорочка, чорний костюм, темна краватка, відповідна строга зачіска. Ніяких обручок на пальцях, браслетів тощо.

Членство в МЛП. МЛП − це об’єднання професійних поліграфологів із вісімдесяти країн світу. Бути членом організації може не кожен. Членами організації можуть бути лише люди і структури, які дотримуються стандартів етики, а також стандартів використання інструментарію. Людина, яка не є членом МЛП, може виявитися непрофесійною.

Голос, мозок і очі – це, за словами спеціалістів американської компанії "Лафаєтт", провідного виробника поліграфів, бажане майбутнє. Тому, якщо почуєте десь про який-небудь кишеньковий поліграф, не вірте. Ніяких кишенькових поліграфів ще немає.

Щоб отримати якісний результат, поліграфолог має обстежувати впродовж дня не більше трьох людей.

Що ж, може, і в Україні скоро настануть часи, коли перевіриться на детекторі брехні буде все одно що сходити у перукарню. Принаймні усвідомлення того, що нічого страшного у цій процедурі немає, уже з’являється.

Довідка "proUA": Поліграф був винайдений 1921 року студентом-медиком Каліфорнійського університету і співробітником Поліцейського департаменту американського міста Берклі штату Каліфорнія Джоном Огастусом Ларсоном (1892 − 1965). Він уперше в історії зареєстрував одночасно більше одного фізіологічного параметру з метою детекції брехні. Доктор Ларсон розробив і використовував безперервний метод одночасної реєстрації змін частоти пульсу, кров’яного тиску і дихання. Поряд із поліграфом доктор Ларсон використовував наукову процедуру, розроблену в 1915 році доктором Вільямом Молтоном Марстоном у Гарвардській психологічній лабораторії й застосовувану ним у різних розслідуваннях у роки Першої світової війни. Доктор Ларсон модифікував процедуру доктора Марстона й застосовував її у Поліцейському департаменті Берклі, починаючи з 1921 року.

Перша згадка про використання детектора брехні для захисту комерційних інтересів датується 1923 роком. Ларсон на прохання господарів кількох крамниць провів обстеження 38 продавців, щоби виявити, хто з них крав товари. Результати перевірки однієї з жінок викликали підозру, оскільки вона відреагувала набагато сильніше на запитання про крадіжки, ніж решта підозрюваних. Після ознайомлення з підсумками тестування вона зізналася в систематичних крадіжках.

Сьогодні обстеження на детекторі брехні проводяться поліграфологами в приватному, правоохоронному та державному секторах 80-ти країн. Поліграф активно використовується у США, Мексиці, Ізраїлі, Україні, Росії, ПАР, Колумбії, Японії, Південній Кореї, Сінгапурі, Канаді, Індії, Румунії, Угорщині, Болгарії, Словенії, Хорватії, Сербії, Польщі, Чехії, Словаччині, Литві, Туреччині, Саудівській Аравії, Об’єднаних Арабських Еміратах, Австралії, Філіппінах, Малайзії, Індонезії, Сальвадорі, Панамі, Гватемалі тощо.

"proUA" дякує за сприяння у підготовці матеріалу Міжнародній лізі поліграфологів та особисто її Голові Андрію Волику.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!