Главная Новости Политика Ігор Чуркін. 1937-ий рік. Історія затримання
commentss НОВОСТИ Все новости

Ігор Чуркін. 1937-ий рік. Історія затримання

7 декабря 2007, 19:15
Поделитесь публикацией:
Ігор Чуркін. 1937-ий рік. Історія затримання

Офіційний прес-реліз МВС України про затримання Чуркіна дещо збентежив. А навіть злякав

Ми не надто любимо братів Чуркіних.Зважаючи бодай на того, хто дав їм "путівку в життя" ( деталізувати не будемо: суди в Україні – річ підступна).

Більше того. Ми з доброзичливим розумінням поставились до затримання Інтерполом одного з братів. Адже приємно, коли коза приходить до свого воза.

Однак попри все наше розуміння – " who is ху" — ми були глибоко вражені текстом, який надіслав МВС України до всіх редакцій нашої держави.

Прочитавши подібне офіційне повідомлення державного силового міністерства, будь-який іноземний інвестор мав би "скручувати манатки" і "валити за Збруч". Ми виділили лише деякі фрагменти релізу, хоча увесь він читається як пісня. Рекомендуємо.

Принагідно: грошей за текст не брали (хоча роздають). Просто – поклик душі-). Про всяк випадок нагадуємо: суду ще не було. Отож…

Реліз МВС України

07.12.2007 р.

Зусиллями НЦБ Інтерполу в Україні Ігоря Чуркіна затримано!

Затримання широковідомого бізнесмена, Ігоря Чуркіна, який незаконно заволодів 90 відсотками акцій українського підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави, стало можливим завдяки оперативно проведеній широкомасштабній акції НЦБ Інтерполу в Україні. Особливості даної розробки та історію злочину коментує керівник Робочого апарату НЦБ Інтерполу в Україні Ростислав Вергелес.

"Чуркін Ігор Олександрович свій злочинний задум виношував з 2000 року. У той час, займаючись підприємницькою діяльністю на Україні, він вирішив скористатись нестабільною економічною ситуацією в державі та незаконно заволодіти майном якогось великого підприємства в ході його приватизації шляхом обману посадових осіб Фонду Держмайна України. За його замислом необхідно було заволодіти пакетом акцій великого підприємства у розмірі понад 75 відсотків, що дало б йому можливість приймати на свою користь будь які рішення на засіданнях акціонерів та на власний розсуд розпоряджатись майном та фінансами підприємства.

Розуміючи, що самотужки реалізувати свій злочинний замисел неможливо, він вирішив взяти у спільники свого молодшого брата Чуркіна Олега Анатолійовича, який схвалив злочинний план і разом з ним розпочав подальшу розробку стратегії його реалізації. Тож наприкінці 2001 року брати Чуркіни через посередника, громадянина Естонії, зареєстрували на підставних осіб фіктивні компанії у Великобританії та корпорацію у Канаді. При цьому головними право власниками цих компаній являлись самі брати Чуркіни. Таким чином, Олег та Ігор Чуркіни стали одноосібними правовласниками компанії та корпорації, що не займались будь-якою підприємницькою діяльністю.

На початку 2003 року Ігор Чуркін отримав інформацію про заплановану приватизацію "Чорноморського суднобудівного заводу", шляхом продажу на конкурсній основі пакту акцій холдингу у розмірі 90% його уставного фонду. Розуміючи, що дане підприємство є одним з найбільших на Україні, Ігор Чуркін вирішив ним заволодіти під час проведення відкритих торгів. За розробленим ним спільно з братом задумом необхідно було знайти підприємство, основним видом діяльності якого є суднобудування, що дозволило б йому прийняти участь у конкурсі по продажу акцій "Чорноморського суднобудівного заводу" та в подальшому, за задумом Ігоря Чуркіна, стати переможцем в торгах. Потім їм необхідно було викупити понад 75 відсотків акцій переможця конкурсу і стати повновласними хазяїнами придбаного холдингу. Разом з цим, Ігор Чуркін знав, що дане підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки держави і тому продаж його акцій буде проходити на конкурсній основі. Тож, для забезпечення досягнення своєї мети він вирішив увести в оману посадових осіб Фонду Держмайна, знайти підходящого учасника торгів, який би прийняв участь у конкурсі, однак завідомо не став би його переможцем. Таким чином, під час проведення конкурсу, після оголошення ціни за пакет акцій "Чорноморського суднобудівного заводу" переможцем торгів вийшло б підприємство, яке контролюється Чуркіним.

12 серпня 2003 року початковою вартістю пакету акцій "Чорноморського суднобудівного заводу" було визначено 119 мільйонів гривень. Тож, брати Чуркіни почали подальшу реалізацію свого злочинного задуму. Для цього вони через нічого не підозрюючого бізнесмена, який займався підприємницькою діяльністю на ринку цінних паперів, придбали по частинам акцій компанії, що виробляє малотоннажні судна. При цьому покупцями офіційно були іноземні компанія та корпорація, якими володіли брати Чуркіни. На підставі цього вони утворили на території України нове підприємство з іноземними інвестиціями, що дозволило їм прийняти участь у торгах. Надалі, зловмисники знайшли ще одну суднобудівну компанію і, вступивши у змову з її засновниками запропонували їм, за відповідну винагороду, прийняти участь у торгах за виставлений на продаж пакет акцій "Чорноморського суднобудівного заводу" щоб увести в оману посадових осіб Фонду Держмайна та скласти вигляд конкуренції.

22 – 23 вересня 2003 року відбулись торги під час яких задум Ігоря Чуркіна був повністю реалізований: він, спільно з братом, увів в оману посадових осіб Фонду Держмайна, що дало можливість незаконно заволодіти пакетом акцій "Чорноморського суднобудівного заводу" у розмірі 90,25 % вартістю близько 120 мільйонів гривень...

18 квітня цього року (2007-proUA) слідчими прокуратури Миколаївської області було винесено постанову про притягнення Чуркіна Ігоря Анатолійовича в якості обвинувачуваного вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, в незаконній приватизації та заволодінні контрольним пакетом акцій "Чорноморського суднобудівного заводу".

З жовтня місяця НЦБ Інтерполу в Україні здійснювались широкомасштабні заходи з міжнародного розшуку громадянина Російської Федерації Чуркіна Ігоря Анатолійовича. Зокрема, інформація відносно розшуку даної особи була поміщена до баз даних Генерального секретаріату Інтерполу та опубліковано "червоне" повідомлення Інтерполу на території країн – членів Інтерполу.

Дякуючи оперативності інтерполівців 23 жовтня від Бельгійських правоохоронців до України надійшла інформація про те, що розшукуваний перебуває у м. Брюсселі, де на одній із місцевих виставок представляє продукцію українського автомобільного заводу. Відразу НЦБ Інтерполу в Україні було організовано масштабні розшукові заходи на території Бельгії та інших країн Західної Європи, але зловмисник встиг зникнути. Пізніше надійшла інформація про те, що Ігор Чуркін вилетів до Куби, а звідтіля, 15 листопада — у напрямку Ямайки.

Того ж дня було інтерполівці розпочали розшук Чуркіна на території Ямайки, але через відсутність двостороннього договору про екстрадицію між Україною та Ямайкою його затримано не було.

Однак, 4 грудня Ігор Чуркін був затриманий прикордонною вартою Сербії під час спроби в’їзду до цієї країни через міжнародний аеропорт м. Белграду. Це затримання стало можливим завдяки спрацюванню сигнальної системи Інтерполу, якою нещодавно обладнано сербські прикордонні контрольно-пропускні пункти.

Вже 5 грудня районним судом м. Белграду було винесено рішення про арешт затриманого з метою подальшої екстрадиції в Україну. Наразі, НЦБ Інтерполу в Україні відслідковується хід підготовки документів про видачу Ігоря Чуркіна українським правоохоронцям та забезпечення його екстрадиції.

( стиль залишено. Виправлено лише деякі найбільш грубі помилки-"proUA")



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!