Главная Новости Политика Подільська РДА пише художній детектив
commentss НОВОСТИ Все новости

Подільська РДА пише художній детектив

29 января 2008, 08:30
Поделитесь публикацией:
Подільська РДА пише художній детектив

У будь-який момент до вісімнадцяти художників, які орендують приміщення за адресою Андріївський узвіз, 18 (літери А, Б, В), можуть прийти представники ТОВ "Авіантбуд" і сказати: "Вимітайтеся звідси!".

Подільська РДА, продовжуючи отримувати орендну плату від Спілки художників, уклала договір оренди на будинки із ТОВ "Авіантбуд". А може, вже й продала. Але вигнати художників, сам того не підозрюючи, завадив заступник мера Києва Олесь Довгий.

Події незавершеного поки "детективу" розгортаються так.

Глава 1. За двома зайцями

11 квітня 2000 року Спілка художників України укладає зі структурним підрозділом Подільської райдержадміністрації КП "Оренда" договір оренди приміщення за адресою Подільський узвіз, 18 (літери А, Б, В). Термін його дії – "до початку реконструкції будинків".

У 2005 році районна влада вперше пробує виселити художників, написавши їм листа про те, що скоро почнеться та сама реконструкція. Як розповів "proUA" один із митців, на прохання надати для ознайомлення проект реконструкційних робіт та назвати інвестора чиновники не відгукнулися. Втім, "наїзди" припинили.

У тому ж таки році ситуацію прояснює голова постійної комісії з питань власності Київради Володимир Дейнега. У листі за його підписом сказано: "на підставі розпорядження Подільської районної у місті Києві ради від 08.11.04 № 1216 ТОВ "Авіантбуд" передано в тимчасове орендне користування (до закінчення реконструкції) нежилі будинки загальною площею 730,2 кв. м. на вул. Андріївський узвіз, 18. літ. А, 18 літ. Б, 18 літ. В. Після завершення будівельних робіт приміщення в зазначених будинках будуть повернуті художникам як сучасні майстерні".

Інакше кажучи, ТОВ "Авіантбуд" мало би провести реконструкцію будинків, повернувши їх потім у власність району. Ну, а район уже знову здав би приміщення в оренду художникам – звісно, якщо захотів би. Проте ніякі роботи не виконувалися.

/Ззовні приміщення пофарбували самі художники…/

/…а всередині "відремонтувало" ТОВ "Авіантбуд"/

21 грудня 2007 року Спілка художників, направивши до Подільської райради запит на продовження оренди, отримує вельми цікаву відповідь від голови райдержадміністрації Євгена Романенка. (Чому на пошту, адресовану районній раді, відповідає голова районної адміністрації – окреме запитання). Про повернення будинків художникам, як це обіцяв Дейнега, вже не йдеться. Натомість є актуальна порада: звернутися до… нового власника приміщень.

"Ваш лист від 19.11.2007 р. № 209 щодо переукладання договору оренди приміщень по вул. Андріївський узвіз, 18 літ. А, Б, В під творчі майстерні художників розглянуто.

Повідомляємо, що згідно з розпорядженням Подільської районної у м. Києві державної адміністрації від 11.12.2006 р. № 1366 "Про передачу в орендне користування нежилих будинків літер А, Б, В по вул. Андріївський узвіз, 18" укладено договір оренди з ТОВ "Авіантбуд".

Станом на 31.10.2007 р. вказані будинки знаходяться в приватній власності.

Враховуючи вищенаведене, для укладення договору оренди Вам необхідно звернутись до нового власника вказаних приміщень".

Неважко помітити, що обидва процитовані листи – Дейнеги і Романенка – суперечать один одному. Дейнега стверджує, що будинки віддано в оренду ТОВ "Авіантбуд" ще 2004 року, а Романенко оперує датою 11 грудня 2006-го і говорить вже не про оренду, а про приватну власність. До того ж, за нашою інформацією, Подільська РДА відмовилася надати художникам дані про ТОВ "Авіантбуд". А на сьогодні КП "Оренда", яке є (чи, вірніше, враховуючи вищенаведені листи, було) орендодавцем для Спілки художників, відмовляється приймати орендну плату, хоча ще у жовтні минулого року носом від грошей не крутило.

Виходить наче в казці: ви маєте платити новому власнику, але де його шукати – ми вам не скажемо.

Глава 2. ТОВ "Авіантбуд"

ТОВ "Авіантбуд" – загадкове підприємство. На Подільському узвозі, 18-А, Б, В його представників ніхто ніколи не бачив. Вселятися у приміщення воно не поспішає. Проводити реконструкцію – також. У телефонних довідниках не значиться. До недавніх пір у київських журналістів були підозри, що його взагалі не існує в природі. Принаймні комунальній газеті "Вечірній Київ" не вдалося довести протилежне.

Як з’ясував "proUA", ТОВ "Авіантбуд" зареєстроване на початку 2001 року. Керує ним Вадим Одинець, який має відношення ще до кількох столичних фірм. Наприклад, до ЗАТ "Імпекс-проект", яке виступає активним гравцем на київському земельному ринку. Крім оренди (чи все-таки вже власності?) будинків за адресою Андріївський узвіз, 18-А, Б, В, ТОВ "Авіантбуд" володіє будинками № 18-Г, Д, Е на тому ж таки Андріївському узвозі.

Однак, як неважко здогадатися, фірму цікавлять не самі будинки, а земля під ними. У наше розпорядження потрапив документ, який трохи проливає світло на плани ТОВ "Авіантбуд". Називається він "Пояснювальна записка щодо цільового використання земельної ділянки, розташованої у кварталі, обмеженому Замковою горою − вул. Андріївський узвіз − Воздвиженська − пров. Ладо Кацховелі".

Як видно, комерсанти трактують реконструкцію будинків на Андріївському узвозі, 18-А, Б, В доволі оригінально: "лише виключно з комплексним створенням та благоустроєм туристично-культурного середовища на зазначеній земельній ділянці…". Інакше – ну ніяк не вийде. "Туристично-культурне середовище", за планами фірми, − "будівлі та споруди культурно-громадського комплексу, центр дозвілля", а також "готельно-житловий комплекс з торгово-офісними приміщеннями". І обов’язково – "з подальшою експлуатацією та обслуговуванням". Про повернення будинків у власність району – жодного слова. Апетит, як кажуть, приходить під час їжі.

У самому ТОВ "Авіантбуд" приємний жіночий голос повідомив "proUA", що передасть наше прохання поспілкуватися директору, але навряд чи він захоче щось пояснювати. Протягом кількох годин після телефонної розмови з нами так ніхто і не зв’язався…

Глава 3. Чому "Авіантбуд" не поспішає виганяти художників

Мріям ТОВ "Авіантбуд" про спорудження комплексу на Андріївському узвозі збутися поки не судилося. Як виявилося, Київрада має свої плани. Заступник мера Олесь Довгий ще на початку 2007 року поставив свій підпис під повідомленням, у якому сказано про відмову надавати замовнику (ТОВ "Авіантбуд") згоду на розроблення проекту відведення земельної ділянки. Чому? Тому, що згоду буде надано іншій юридичній особі.

Відтак ТОВ "Авіантбуд" і не поспішає з’являтися на Андріївському узвозі, 18-А, Б, В. Нема сенсу – все одно міська влада збирається віддати землю "іншій юридичній особі". Але, якщо комерсанти з "Авіантбуду" надумають форсувати події, – художникам, які поки знаходяться у приміщенні, доведеться несолодко. Тоді, цілком можливо, київська влада приступить до написання четвертої глави.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!